FABULOS! Un arbitru român la finala Ligii Campionilor!** Incredibila ascensiune a unui fiu de fost „fluieraș”!
Bogdan Sorescu este singurul arbitru român de futsal din categoria Elite Class. La finele săptămânii trecute, fiul fostului „central” din Pitești a arbitrat în Final Four-ul UEFA Cup, echivalentul Ligii Campionilor în fotbalul mare, competiție desfășurată la Lleida. Despre cum a ajuns la fotbalul în sală, care sunt avantajele și dezavantajele față de fotbalul pe iarbă, dar și alte amănunte interesante, în interviul următor.
Domnule Sorescu, de ce arbitru de futsal și nu de fotbal?
Simplu, pentru că în 2006 am fost nominalizat pe lista FIFA la futsal, în timp ce la fotbal eram doar un arbitru de lot național. Pe vremea aceea, ca și acum, de altfel, arbitrii de futsal vin de la fotbal. a trebuit să aleg între cele două, iar eu cred că am făcut cea mai bună alegere posibilă îndrepÂtânÂdu-mă către futsal. Nu știu dacă la fotbal aș fi putut urca până aici.
Mai mult timp liber, dar mai puțini bani
În România, arbitrii de futsal aparțin tot de CCA?
Da, tot domnul Crăciunescu este șef, numai că din partea Comisiei Centrale a Arbitrilor se ocupă direct de noi, cei de la futsal, domnul Gheorghe Moise. În România nu există școală de arbitri de futsal, de la fotbal venim toți. Desigur, cei care vor să facă pasul ăsta.
Care sunt avantajele și dezavantajele la futsal față de fotbal?
Păi, avantaj ar fi că aici nu există presiunea de la fotbal. Aici, și dacă mai greșești, este considerat un lucru omenesc și nu premeditare. Sigur că și noi, cei de la futsal, am știut să păstrăm o ținută și atunci și conducătorii, și jucătorii te respectă. Practic, am știut să impunem acest respect, să ne păstrăm credibilitatea. Parcă și jucătorii de futsal sunt însă mai civilizați decât cei din fotbalul mare, aici nu vezi meleurile alea de pe terenul mare. La dezavantaje aș trece în primul rând lipsa unor competiții mai numeroase pe plan extern. Dar s-ar putea ca acest lucru să se rezolve dacă se va aproba înființarea campionatului European sub 21 de ani și a Europeanului de fete. Apoi, de ce să n-o spun, pe plan financiar suntem net inferiori arbitrilor din fotbal. Dar, dacă există pasiune, iar la arbitrii de futsal chiar există, treci și peste asta.
La avantaje ar trebui să treceți și mai mult timp liber!
Da, așa e, ai timp mai mult de tine, de familie, de ocupația de bază, pentru că e clar că nu poți trăi din banii de la futsal.
Dumneavoastră cum vă completați veniturile?
Am o afacere, o firmă de construcții în Pitești.
90 de euro baremul
Cât câștigă un arbitru de futsal la noi?
În campionatul intern, 90 de euro pe meci iau primii doi arbitri și 45 de euro al treilea arbitru. În plus, ni se decontează drumul și o masă. Dacă distanța e mare și rămâi peste noapte în localitatea unde s-a jucat, este obligația gazdelor să-ți ofere cazare.
Și pe plan extern?
Afară se câștigă câte 200 de euro pe zi la competiție, indiferent câte meciuri arbitrezi acolo. Prin urmare, vedeți ce diferențe mari sunt față de fotbal.
Care este clasificarea arbitrilor de futsal la UEFA și pe ce loc sunteți?
Eu sunt în Elite Class, adică prima grupa valorică, din care fac parte 16 arbitri. Aici, însă, între cei 16, nu există o clasificare exactă. Urmează apoi prima grupă valorică, unde îl avem pe Gabriel Gherman, grupa a doua valorică, în care suntem reprezentați de Alexandru Băjan, și, în sfârșit, grupa a treia valorică, în care se află și Septimiu Burtescu.
Salarii de 500.000 €
Cum arată antrenamentul unui arbitru de futsal față de cel al unui arbitru de fotbal?
La noi, antrenamentele sunt mai scurte și mai intense, asta și pentru că, ați văzut, la futsal accentul se pune în primul rând pe viteză. La capitolul ăsta lucrăm, la mobilitate, exerciții de schimbări bruște de direcție, mă rog, cam ce fac jucătorii pe teren.
Ați fost recent la Lleida, la turneul final al Europa Cup.
Incredibili jucători! Sunt la un nivel imens, dar, în ciuda valorii lor, sunt niște jucători foarte modești ca oameni și foarte civilizați. Eu am arbitrat semifinala dintre italienii de la Marca Futsal și rușii de la Dinamo Moscova, iar la finala dintre Barcelona și Dinamo am fost arbitru secund.
În străinătate se câștigă așa bine din futsal cum se spune?
Acum, nu știu exact, dar din ce am auzit vorbindu-se, la Barcelona se câștigă și 5-600.000 de euro pe an din salariu! La fel se spune că ar lua și brazilienii de la Dinamo Moscova.
Atât de mult?
Așa am auzit și eu, nu e o informație oficială. Dar, mai nou, se investește foarte mult în futsal și în Azerbaidjan. Și ei și-au adus brazilieni, iar salariile sunt cam la nivelul jucătorilor de fotbal de la noi, adică nu tocmai mici.
Carte de vizită
Bogdan Sorescu
ª născut la 21 august 1974, la Ștefănești (Argeș)
ª căsătorit, doi copii
ª pe lista FIFA la futsal din 2006
ª a arbitrat la două turnee finale de Campionat European, Ungaria 2010 și Croația 2012, plus turneul final al UEFA Cup 2012, la Lleida (Spania)
Era să ajungă marinar!
Bogdan Sorescu a făcut Liceul Militar de Marină, apoi Institutul de Marină Civilă, secția transporturi maritime, ambele la Constanța. „Asta mi-a plăcut mie, asta am vrut să fac, să plec pe mare, iar părinții n-au încercat nici un moment să mă influențeze, mi-au respectat alegerea”, spune el. „În paralel, m-am apucat însă și de arbitraj. În 1997 am dat examen pentru Divizia C, iar imediat după aceea, până să primesc rezultatul, am plecat în primul meu voiaj pe mare, la Rotterdam. Am stat 55 de zile pe vas, eram ofițer III maritim, abia absolvisem Institutul. M-am gândit atunci, dacă luam examenul mergeam pe arbitraj, dacă nu, atunci eram hotărât să-mi urmez cariera de ofițer maritim. L-am luat, iar viața mea a luat un alt curs decât cel pe care îl urmasem în facultate”.