Fostul mijlocaș defensiv al Stelei, Nana Falemi, a organizat luni, în jurul orei prânzului, o conferință de presă atipică pentru România. Concret, acesta a anunțat oficial faptul că își dorește să preia o echipă de fotbal, prezentându-și modalitățile de lucru și echipa alături de care vrea să aibă succes în calitate de antrenor principal. A ales această modalitate în locul celor cu care ne obișnuisem deja, cu telefoane oferite oamenilor din conducerea anumitor echipe sau intervenții în cadrul emisiunilor în care sunt exprimate clar intențiile de a ocupa un loc pe banca tehnică a unei echipe din Liga I.
Falemi nu a urmat exemplul lui Mihai Stoichiță: „Patroane, telefonul meu e deschis oricând ai tu nevoie, chiar și la trei dimineața”, spunea cel care a rămas în istoria Ligii I din cauza imaginilor care l-au surprins făcând schimbări la Steaua după un telefon scurt al lui Gigi Becali. „Metoda mea de antrenorat este una nouă pentru România. Vreau să introduc metoda atletismului în fotbal. Tocmai de asta m-am înconjurat cu oameni care au făcut parte din cu totul alte sporturi decât fotbal, dar care pe mine m-au ajutat enorm să cresc atunci când încă evoluam pe teren”, și-a început Falemi discursul.
De la egal la egal cu Manchester United sau cu Liverpool
Printre principalele sale obiective se numără creșterea rezistenței fizice a jucătorilor: „Vreau ca echipa pe care o voi conduce să se bată de la egal la egal cu Manchester United sau cu Liverpool atunci când vine vorba de capitolul fizic”, a explicat fostul jucător al Stelei. Are ca principal scop să ajungă antrenor la Steaua, dar este conștient de faptul că nu dispune de suficientă experiență în momentul de față, astfel că este deschis oricărei oferte serioase venite chiar și din Liga a III-a. Surprinde atunci când spune că antrenorul său preferat este Victor Pițurcă: „Principalul lui atu nu este comunicarea, probabil de asta voi nu aveți tocmai cea mai bună părerea despre el, dar vă spun sincer că este un om extraordinar care m-a inspirat de foarte multe ori”, recunoaște fostul fotbalist.
Ioan Vieru, Teodor Demetriad și Howard Dell vor să îl ajute în cariera de antrenorat pe Falemi, cel care se va concentra pe metoda atletismului pentru a crește nivelul fizic al jucătorilor
Simona Halep, exemplu pentru Falemi
Alături de alți trei foști sportivi vrea fostul mijlocaș al Stelei să facă performanță în calitate de antrenor: Teodor Demetriad, multiplu campion național de atletism și de bob, Ioan Vieru, recordmen al României la 400 de metri și Howard Dell, fost jucător profesionist de fotbal, de baschet și de participant la Jocurile Olimpice de iarnă din 1998 de la Calgary. Cel din urmă, atunci când a luat cuvântul, a vorbit despre Simona Halep, realizând o paralelă între obiectivele lui Falemi și performanțele celei care se află pe locul trei în topul WTA: „La începutul lui 1990, baschetbaliștii și fotbaliștii erau considerați a fi cei mai buni sportivi din lume atunci când venea vorba de rezistența fizică. Acum, nu mai este chiar așa. Simona Halep! Toți se întreabă cum de a reușit să ajungă la un nivel atât de ridicat, iar ea le răspunde simplu că a început să lucreze mai bine la antrenamente, să capete forță fizică. Aici este cheia succesului”, a declarat Howard Dell, cel care timp de patru ani a jucat rolul de detectiv în serialul „Tânăr și neliniștit” și care dorește să câștige, în viitorul apropiat, un Oscar sau un Emmy.
Pe lângă filmele pe care le-a filmat alături de Halle Berry, Howard Dell a reușit în 2006 să învingă cancerul: „Am aflat atunci că am două boli rare de ficat. Doctorul mi-a spus că mai am între trei și șase luni de trăit”, a povestit acesta episodul. A vândut tot ceea ce avea și a început să călătorească prin lume în căutarea unui tratament care să-l țină în viață cât mai mult timp, renunțând la cariera de antrenorat în tenis pe care o avea la momentul respectiv. Se afla în comă atunci când a primit un ficat nou: „Transplantul de ficat este un iad, în primele două luni aveam dureri de nesuportat, îmi venea să mor”. Șase luni după acel episod, el participa la o competiție sportivă destinată celor care au suferit transplanturi, câștigând o probă de atletism. Spune că proiectul lui Falemi este unul nu bun, ci foarte bun și are încredere în cel alături de care a lucrat vreme de mai bine de trei ani.
Howard Dell (52 de ani), unul dintre cei trei membri ai echipei lui Falemi, a fost preparatorul fizic al Ralucăi Sandu
Și-a depus CV-ul pentru naționalele de juniori
Falemi crede că o echipă de fotbal ar trebui să își aloce mai mult timp pentru pregătirea fizică a jucătorilor, motiv pentru care și-a ales oameni din domenii sportive cu totul diferite, care l-au ajutat în perioada în care încă juca fotbal și simțea că nu mai rezistă după minutul 60. De aceea va insista ca cei trei să vină alături de el la echipa pe care o va antrena în viitor: „Mi-am depus CV-ul pentru naționalele de juniori. Aștept un răspuns până pe data de 28 iunie. Știu că este o muncă cu mult mai mare la juniori, dar vreau să antrenez, sunt avid după așa ceva și sunt sigur că pot face lucruri bune. Vin cu o altă metalitate, tehnico-tactică, fizică. De-a lungul carierei mele am făcut greșeli pe care o să am grijă să nu le mai facă cei care vin din urmă”, a încheiat Falemi, cel care începând de luni a anunțat oficial faptul că vrea să antreneze. Și că are planuri mari pentru echipa care va fi interesată de serviciile sale.
Fotografii: Bogdan Iordache
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER