Abandonul lui Mirel Rădoi, la Steaua, și demiterea lui Francisc Dican, la CFR Cluj, par să pună cruce unui experiment controversat al patronilor din fotbalul românesc, care au crezut că oricine poate antrena, indiferent că este sau nu calificat în această meserie.
„Experimentul Dican”: eliminare din Cupa Ligii, calificarea în play-off – aproape compromisă
Francisc Dican a beneficiat la CFR Cluj de mai multă libertate decât omologul său fără licență de la Steaua, dar performanțele au fost la fel de slabe. FOTO: ProSport
Conducerea clubului CFR Cluj a anunțat sâmbătă dimineață, pe site-ul oficial, printr-un comunicat, rezilierea contractului cu Francisc Dican (48 de ani), fost jucător la „U” Cluj, FC Argeș și Poli Timișoara. Numit în aprilie, în locul lui Vasile Miriuță, Dican a avut de la bun început probleme cu regulamentul. El nu a absolvit cursurile necesare pentru a antrena la acest nivel și nu are licența PRO, dar patronul Arpad Paszkany și președintele Iuliu Mureșan au decis atunci că acesta este un amănunt. Împreună cu Dican a fost adus Dan Matei, fost jucător la Gloria Bistrița, care are licența PRO. În acte a fost trecut ca „principal” Dan Matei, iar Dican – ca „secund”, deși în realitate lucrurile stăteau invers.
Francisc Dican nu s-a descurcat însă în postura de antrenor principal la CFR. Vineri seară, clujenii au înregistrat al cincilea meci consecutiv în Liga 1 fără victorie, 0-0 acasă, cu codașa Concordia Chiajna. Echipa a fost deja eliminată de Dinamo în Cupa Ligii (scor 0-2) și a reușit să se califice în „sferturile” Cupei României cu mari emoții, după ce în „16″-imi a remizat 1-1 cu CS Balotești (Liga 2), pe care a depășit-o la lovituri de departajre, iar în „optimi” a câștigat cu 1-0 în fața echipei secunde a celor de la Viitorul (Liga 3).
Francisc Dican lasă CFR Cluj pe locul 9 în Liga 1, la 5 puncte distanță de ultima poziție calificantă în play-off. Înainte de startul sezonului, obiectivul ardelenilor era plasarea între primele 6 echipe, bugetul anunțat de președintele Iuliu Mureșan fiind de 4 milioane de euro.
„Experimentul Rădoi” – înfrângere în Supercupă, eliminare din Liga Campionilor și Europa League, calificarea în play-off în pericol
Calitățile de fin și creditor al patronului l-au ajutat pe Mirel Rădoi să sară peste toate etapele și să aterizeze direct pe banca Stelei, dar au fost insuficiente pentru a obține și performanțe. FOTO: ProSport
În urmă cu numai cinci zile, pe 1 decembrie, Mirel Rădoi (35 de ani) anunța că renunță la postul de antrenor la Steaua după un parcurs la fel de slab ca și cel al clujenilor. Numit de Gigi Becali, nașul său și patronul clubului, la cârma formației fără să aibă carnet de antrenor, fostul fotbalist a făcut câteva contraperformanțe cu consecințe grave asupra finanțelor clubului. Eliminată din turul III al Ligii Campionilor de sârbii de la Partizan (1-1 la București și 2-4 la Belgrad) și din play-off-ul Europa League de norvegienii de la Rosenborg (0-3 la București și 1-0 la Trondheim), Steaua a mers destul de prost și în competițiile interne. S-a calificat în „sferturile” Cupei României la loviturile de departajare cu divizionara secundă FCM Baia Mare (scorul fusese 1-1 după 120 de minute) și e prezentă în semifinalele Cupei Ligii după o victorie la limită, scor 1-0, cu ACS Timișoara.
Marea problemă este însă în campionat, unde Steaua, cu Mirel Rădoi pe bancă, a reușit o victorie în ultimele 6 meciuri. Cel mai dureros a fost eșecul de acum trei etape, 1-3 cu Dinamo, echipă care nu mai bătuse formația „roș-albastră” de 12 partide.
Pentru că nu avea nicio diplomă (nici măcar pe cea de Bacalaureat), Mirel Rădoi a fost numit în acte director sportiv, iar la federație au figurat ca antrenori ai Stelei, în acest timp, Massimo Pedrazzini și, apoi, Dumitru Dumitriu, oameni care au licența PRO.
Mirel Rădoi a împrumutat însă clubul – Sorin Paraschiv, fost coechipier și prieten al lui Rădoi, a spus la emisiunea ProSport Live că ar fi vorba de două salarii plătite jucătorilor, în timp ce un om de afaceri din Turnu Severin, orașul natal al lui Rădoi, a declarat că ar fi vorba de 4 milioane de euro -, astfel că Gigi Becali nu l-a dat afară, deși era în mod evident din ce în ce mai nemulțumit. În cele din urmă, după eșecul cu Astra, 0-1 în etapa a 19-a, Rădoi și-a dat demisia. Steaua ocupă acum locul 5 în clasament, cu 31 de puncte – 4 mai multe decât CSU Craiova, formația de pe locul 7, primul care duce în play-out.
Înainte de startul campionatului, președintele Vasile Argăseală a anunțat că Steaua are un buget de peste 10 milioane de euro și obiectiv – câștigarea titlului.
Excentricitățile patronilor au costat scump cluburile
Discuțiile pe tema antrenorilor fără licență din campionat au polarizat, în tot acest timp, fotbalul românesc. Destui tehnicieni cu studii și-au exprimat public nemulțumirea că nu le este respectată meseria și sunt puși pe picior de egalitate cu oameni necalificați pentru această funcție. Federația s-a sesizat și a urmărit ca fișa postului să nu fie încălcată, astfel că Rădoi nu a avut voie să se ridice de pe bancă în timpul meciului pentru a da indicații, această misiune revenindu-i „secundului” Nicolae Dică.
În același timp, unii conducători de cluburi, dar și personalități precum Mircea Lucescu au susținut că nu e nevoie să urmezi vreun studiu ca să fii un bun antrenor. Realitatea pare, deocamdată, să-i contrazică.
Un bilanț al experimentelor încercate de patronii echipelor CFR Cluj și Steaua arată că nu oricine poate fi antrenor. A fost însă nevoie ca aceste echipe să înregistreze niște eșecuri severe și contraperformanțe notabile pentru ca șefii din fotbalul românesc să înțeleagă acest lucru.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER