Fatai, cetățean de onoare al României!?
Fatai a venit la 17 ani în România, luat pe semnătură de Ion Marin
Dosarul va ajunge la Guvern săptămâna viitoare, iar de acolo va fi trimis în Parlament pentru aprobare
Kehinde Fatai (23 de ani) ar putea fi primul fotbalist naturalizat din prima reprezentativă a României. Cel puțin așa arată perspectiva nigerianului din punctul de vedere al forului condus de Mircea Sandu, care a demarat acțiunea de acordare a cetățeniei române de onoare nigerianului plecat în vară de la Astra Giurgiu la Club Brugge (Belgia). Cazul e însă unul cu multe lumini și umbre.
Ce se știe: Tocală confirmă
MTS a primit luni o solicitare din partea Federației Române de Fotbal pentru demararea „acțiunii Fatai”. „Este adevărat, dosarul este la noi, la direcția juridică. Îl vom înainta spre aprobare Guvernului, însă numai după ce vom întocmi un Memorandum care va trece pe la toate ministerele. Este nevoie de aprobarea tuturor. Guvernul va trimite apoi propunerea în Parlament. Încercăm să facem toate oficiile în regim de urgență pentru a răspunde cerinței FRF”, a declarat pentru ProSport, secretarul general al MTS, Carmen Tocală.
Conform legii 21 din 1991, Fatai ar urma să beneficieze de prevederile articolului 36: „Cetățenia română cu titlu de «cetățenie de onoare» se poate acorda unor străini pentru servicii deosebite aduse țării și națiunii române, la propunerea Guvernului, fără nicio altă formalitate, de către Parlamentul României”. Fatai s-ar bucura de toate drepturile civile și politice recunoscute cetățenilor români, cu excepția dreptului de a alege și de a fi ales, precum și de a ocupa o funcție publică.
Ce nu se știe: fără acte la Farul
Astra Giurgiu a depus încă din vară actele pentru a-i obține lui Fatai dreptul de ședere permanentă în România, faza premergătoare cererii de obținere a cetățeniei, dar s-a lovit de unele probleme procedurale. Nigerianul a fost adus în România în 2007 de Ion Marin, pe când jucătorul avea 17 ani, motiv pentru care „Săpăligă” l-a luat pe semnătură, ca tutore. Fatai a jucat la Farul până în 2010, dar, din câte se pare, fără acte legale. „A avut viză de turist. O dată la trei luni îl scoteau până în Bulgaria pentru a-i rezolva actele. Nefiind înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă, anii respectivi nu contează”, spune un apropiat al clubului Farul Constanța.
Lui Fatai îi sunt recunoscuți astfel doar trei ani și jumătate, prea puțin pentru a i se obține documentele (sunt necesari minimum cinci ani). Jucătorul este căsătorit de un an cu o româncă, dar nici acest lucru nu l-a ajutat. „Să fim serioși. Treaba asta cu cetățenia lui Fatai este o prostie”, a comentat Dinu Gheorghe la Digisport.
Ce se speculează: FRF, paravan
În toată această afacere, FRF ar fi de fapt doar un paravan într-o înțelegere directă între Mircea Sandu și Ioan Niculae. Fatai are nevoie de statut de comunitar, iar barajul cu Grecia, din drumul spre Rio 2014, a fost pretextul perfect pentru demararea acțiunii. Într-un fel, și jucătorul confirmă acest lucru. „Mi-am dorit de mult să joc în naționala României. Nu am vorbit eu personal cu domnul Mircea Sandu, ci domnul Ioan Niculae”, a punctat
nigerianul.
Patronul Astrei duce și el discuția în cam aceeași direcție. „Demersurile nu se fac pentru a ajunge în naționala României, ci doar pentru a deveni cetățean român, așa cum m-a rugat Fatai. Dacă va fi convocat sau nu, depinde doar de selecționer”, a declarat Niculae. De ce această grabă? De ce nu se urmează căile obișnuite pentru cetățenii străini? Greu de răspuns…
Suspiciunile sunt alimentate și de tăcerea de ieri a selecționerului. Victor Pițurcă a revenit în țară de la Zürich, dar a refuzat orice dialog cu presa. Oricum, chiar dacă va primi cetățenia în regim de urgență, este greu de crezut că Fatai poate fi o soluție pentru barajul cu Grecia, dar viitorul îi poate deschide porțile naționalei. Nigerianul poate juca atât vârf împins, cât și al doilea atacant, post pe care Pițurcă a încercat în ultima vreme mai multe variante.
Vreau să mă stabilesc în țară. Eu sunt pregătit să joc oricând pentru naționala României, dar n-am vorbit până acum cu domnul Pițurcă
Kehinde Fatai, atacant