Felix Baumgartner a ajuns cu bine pe pământ, după saltul de la altitudinea record de 39.000 de metri

Felix Baumgartner a ajuns cu bine pe pământ, după saltul de la altitudinea record de 39.000 de metri
  • Publicat:
  • Actualizat:

Felix Baumgartner, care a realizat cu succes duminică, în jurul orei 21.08 (ora României), saltul în cădere liberă din stratosferă, plonjând de la altitudinea record de circa 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, a ajuns cu bine pe pământ, în jurul orei 21.17 (ora României).

Saltul în cădere liberă din stratosferă al lui Felix Baumgartner – o premieră mondială – a fost realizat cu succes duminică, la 21.08 (ora României), austriacul plonjând de la altitudinea record de circa 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, conform imaginilor live de pe site-ul oficial al misiunii – redbullstratos.com.

Austriacul Felix Baumgartner, pasionat de sporturi extreme, încearcă să depășească și viteza sunetului în cădere liberă – o premieră mondială -, plonjând de la altitudinea record. Însă el a depășit altitudinea pe care și-o propusese (de 36.576 de metri), realizând saltul de la circa 39.000 de metri.

Cu textul „Born to fly” (Născut pentru a zbura, n.r.) tatuat pe antebraț, austriacul în vârstă de 43 de ani speră să adauge mai multe recorduri în palmaresul său: căderea liberă realizată de la cea mai mare înălțime și cea mai rapidă săritură liberă. De asemenea, Felix Baumgartner vrea să devină primul om care depășește viteza sunetului fără a se afla într-un echipament special de zbor.

În timpul ascensiunii sale, Felix Baumgartner a stabilit și un alt record: s-a aflat într-o capsulă trasă de un balon care a ajuns la cea mai mare altitudine la care s-a aflat vreodată un balon cu echipaj uman.

Uriașul balon – la care a fost atașată o capsulă cu o greutate de 1.315 kilograme, în interiorul căreia se afla Felix Baumgartner – a fost ridicat în aer în jurul orei 18.30 (ora României), potrivit imaginilor live difuzate pe site-ul oficial al misiunii – redbullstratos.com.

A fost pentru prima dată în istorie când a fost lansat un balon de o asemenea mărime, la care a fost atașată o capsulă în care s-a aflat echipaj uman. În respectiva capsulă, Felix Baumgartner a avut patru sisteme diferite de oxigen, pentru a-l ajuta să respire la o asemenea altitudine, potrivit explicațiilor care au însoțit transmisiunea live a misiunii.

Balonul care a ridicat în stratosferă capsula în care s-a aflat Felix Baumgartner a fost realizat dintr-o folie de plastic, iar pentru umflarea sa au fost necesari 850.000 de metri cubi de heliu.

Ascensiunea celui supranumit „Neînfricatul Felix” a durat aproximativ 2 ore și 40 de minute.

Baumgartner, care poartă un costum presurizat, a pășit afară din capsulă în jurul orei 21.08 (ora României).

Momentele de după săritură au fost critice. Poziția corpului său a avut un rol crucial, pentru a-i permite acestuia să respire. Dacă ar fi căzut și s-ar fi rotit prea repede, Felix Baumgartner ar fi putut să sufere probleme la ochi, creier și sistemul cardiovascular, potrivit Reuters.

Coborârea lui Baumgartner a durat mai puțin de 15 de minute, din care circa cinci în cădere liberă, înainte de deschiderea parașutei, la o altitudine de 1.500 de metri, potrivit specialiștilor din camera de control a misiunii lui Felix Baumgartner.

Atingând viteza sunetului – de 1.227,6 kilometri /oră (343 metri/ secundă) -, Felix Baumgartner a zburat la fel de repede ca un glonț de pistol.

La întreaga operațiune participă și mama lui Felix Baumgartner, care a plâns de mai multe ori pe parcursul operațiunii.

Recordul pentru saltul cu parașuta în cădere liberă este deținut din 1960 de un fost colonel din aviația americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spațiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri.

Evenimentul, pentru care austriacul se pregătește de cinci ani, programat să aibă loc inițial pe 8 octombrie, a fost amânat, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, de mai multe ori, întâi pentru 9 octombrie, apoi pentru 11 octombrie și, cel mai recent, pentru duminică.

„Îmi plac foarte mult provocările, iar încercarea de a deveni prima persoană care depășește bariera sunetului este o provocare unică. Acesta este, probabil, ultimul lucru pe care îl mai am de făcut„, a declarat Felix Baumgartner în timpul perioadei de pregătire pentru marele salt.

„Cred că totul este o chestiune de pregătire. Trebuie să îți faci bine treaba. Și îmi displace să fiu numit un iubitor de senzații tari sau dependent de adrenalină, pentru că nu sunt deloc așa. Îmi place ca totul să fie foarte bine pus la punct„, a mai spus Baumgartner.

Aventurierul austriac a trecut peste decepția provocată de amânarea saltului și a încercat în ultimele zile să se concentreze asupra a ceea ce trebuie să facă duminică, potrivit unui comunicat remis în urmă cu câteva zile de organizatori.

În afară de condițiile meteorologice, organizatorii misiunii s-au mai confruntat cu o problemă: nu au avut decât un balon de rezervă.

Anunțul acestui salt, făcut inițial la sfârșitul lui septembrie, a pus capăt unei perioade de incertitudine în ceea ce privea data la care va avea loc saltul supersonic, după ce capsula presurizată, ridicată de un balon umflat cu heliu, a fost avariată în luna iulie, în timpul unor teste.

„Toate sistemele capsulei au fost testate cu succes”, a declarat, atunci, într-un comunicat, Art Thompson, directorul tehnic al acestui proiect, denumit „Stratos”.

Pentru a se pregăti pentru această performanță, parașutistul austriac Felix Baumgartner a efectuat deja două salturi deasupra statului New Mexico – primul în martie, de la altitudinea 21.600 de metri, iar cel de-al doilea în august, de la altitudinea de 29.456 de metri – atingând viteza maximă de 864 kilometri/ oră, înainte de a-și deschide parașuta.

Unul dintre principalele obiective ale proiectului „Stratos” constă în colectarea de date științifice care ar putea să amelioreze siguranța călătoriilor spațiale permițând, în cazuri de urgență, salturile cu parașuta de la mare altitudine.

Felix Baumgartner s-a născut pe 20 aprilie 1969 în orașul austriac Salzburg și, de copil, a visat să piloteze elicoptere și să sară cu parașuta. „Mi-am dorit întotdeauna să mă simt liber și, mai ales, să privesc lumea de sus. Când eram mic mă cățăram în copaci și mi-am dorit întotdeauna să zbor”, a spus Felix Baumgartner.

El a efectuat primul salt la vârsta de 16 ani, înainte de a se înrola în armata austriacă și și-a perfecționat calitățile în cadrul forțelor speciale.

Aventurierul a explorat deja cele patru colțuri ale lumii, uneori în aer, dar și de la nivelul solului. În 1999, el a devenit primul om care a sărit de pe unul dintre brațele statuii lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, la numai 30 de metri de la sol, suficient însă pentru a deschide parașuta și a ateriza în siguranță.

Dar cele mai spectaculoase sărituri ale sale sunt acelea de pe cele mai înalte turnuri ale lumii – Petronas Tower din Kuala Lumpur, Malaezia (în 1999), și de pe turnul din Taipei, Taiwan (2004).

Felix Baumgartner a devenit în 2003 primul om care a traversat Canalul Mânecii în cădere liberă folosind o aripă de deltaplan fabricată din carbon.

Baumgartner a sărit și de pe cel mai înalt pod din lume, Viaductul Millau, din Franța, care se ridică la înalțimea de 343 de metri deasupra Văii Tarn.

În prezent, el trăiește în Elveția și Statele Unite ale Americii, însă mărturisește: „În aer mă simt acasă”.

Sportivul este sprijinit tehnic și financiar pentru acest salt supersonic de grupul austriac de băuturi energizante Red Bull și de patronul acestuia, multimilionarul austriac Dietrich Mateschitz.

Cel din urmă este și proprietarul echipei de Formula 1 Red Bull-Renault, la care concurează actualul campion mondial, germanul Sebastian Vettel.

MEDIAFAX

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×