Flash mob de protest în fața Primăriei după ce Gabriela Firea a închis „Via Sport”. Primarul dă explicații incoerente. Societatea civilă salvase acum trei săptămâni Maratonul de la aceeași soartă
Gabriela Firea, noul primar al Bucureștiului, se confruntă cu reacții după ce a anulat „Via Sport”, eveniment sportiv stradal care se desfășura de șapte ani, în fiecare weekend, vara, pe Bulevardul Kiseleff.
În dimineața zilei de joi, un flash mob pus la cale de organizația Active Watch a strâns în fața Primăriei Capitalei zeci de persoane care au jucat șotronul, coarda și badminton timp de câteva minute. A fost un protest împotriva măsurii primarului PSD, care în numai trei săptămâni a dat trei versiuni total diferite pentru decizia de a închide „Via Sport”. Acțiunea a fost inițiată de Active Watch. „Vă mulțumim pentru că ați refuzat să stați pe tușă! Acțiunea de astăzi a fost simbolică, dar nu ne vom limita doar la evenimente de acest fel. Mesajul nostru este simplu: vrem un oraș pentru oameni. Deși nu s-a uscat cerneala de pe noile mandate, noua administrație adoptă măsuri care nu conciliază, ci care antagonizează locuitorii acestui oraș. Rezistăm. Sperăm ca mesajele noastre să se regăsească, în curând, în politicile publice ale administrației”, a fost mesajul organizatorilor postat pe grupul de Facebook „Bucureștiul nu stă pe tușă!” după încheierea evenimentului..
La flash mob-ul organizat pe trotuarul din fața sediului provizoriu al Primăriei București s-au strâns câteva zeci de tineri. FOTO: contul de Facebook „Bucureștiul nu stă pe tușă”
Anunțul inițial – o veritabilă declarație de război împotriva evenimentelor sportive și culturale stradale din București – a fost făcut la începutul lunii iulie, într-o emisiune la Antena 3. Primarul PSD a spus atunci că nu mai vrea ca străzile din centrul Bucureștiului „să fie blocate cu activități de weekend”. „Bucurestenii deja mai au puțin și deja dau pe dinafară de supărare. Ieri am simțit această stare și primesc nenumărate mesaje și pe Facebook, pe mailul meu personal, nu mai spun pe toate mailurile și la dispeceratul Primăriei Generale a Capitalei. Ieri era coada de mașini de la Casa Presei Libere până la Guvern. M-am gândit că este un accident, am încercat să ajung mai repede, să văd ce se întâmplă. Ce credeți că se întâmpla? Bulevardul Kiseleff era blocat, erau câțiva tineri care jucau tenis – foarte puțini, pentru că era și caniculă și cei câțiva tineri, care foarte bine că făceau sport, dar nu era cazul să o facă pe Bd. Kiseleff – și tot centrul Capitalei era paralizat, toată lumea supărată. (…) Recent a avut loc un concert în Piața Constituției. Nu se mai putea intra în Capitală de la Otopeni, era paralizat totul”, a explicat Gabriela Firea, potrivit hotnews.ro.
Vineri, 22 iulie, organizatorii evenimentului au primit însă înștiințare de la Primărie, semnată de Gabriela Firea, că evenimentul se anulează din cauza unor lucrări edilitar-gospodărești! Nicio vorbă despre motivul inițial, acela că ar fi blocat traficul și ar fi generat nemulțumirea oamenilor.
O nouă întoarcere a făcut primarul general după alte câteva zile. Marți, 26 iulie, Gabriela Firea a acordat pentru hotnews.ro un interviu în care spunea că, de fapt, organizatorii Via Sport nu au respectat protocolul cu Primăria, că au vândut băuturi alcoolice deși nu aveau voie, că vor participa la evenimente 5.000 de persoane în fiecare weekend și, în realitate, n-au fost decât câteva zeci și că paza nu era asigurată corespunzător. „Organizatorul acestui eveniment a fost invitat la Primăria Generală a Capitalei și a avut mai multe discuții cu această comisie de evaluare și cu un consilier al primarului general care se ocupă de aceste evenimente. Li s-au oferit mai multe posibilități de a alege o altă locație, tot într-o zonă bună, tot cu acces ușor din partea posibililor participanți. Inițial au spus că da și au acceptat să preia o altă locație, au plecat la sediu și s-au întors după câteva zile cu un avocat și cu o atitudine mai revanșardă, pe care chiar nu am înțeles-o, mai ales având în vedere faptul că am citit protocolul pe care Primăria îl are cu organizatorul și foarte multe puncte din acest document erau încălcate de către organizator”, a mai adăugat Gabriela Firea în interviul pentru hotnews.ro.
„Noi, la eveniment, am vândut doar bere Ciuc fără alcool. Sigur că în apropiere este o terasă celebră, la Muzeul Țăranului Român, care n-are nicio legătură cu noi și unde se vând mici, bere și altele. Poate la acea terasă s-a referit doamna primar”, a răspuns Alex Zamfir, organizatorul evenimentului.
Argumentul oficial, remis organizatorilor, este, deci, că se efectuează lucrări edilitar-gospodărești (refacerea marcajelor în zonă), Primăria motivând că se execută aceste operațiuni acum datorită traficului redus. Numai că lucrările s-au executat deja într-o singură noapte, iar tocmai traficul redus a stat la baza ideii de a face sport în weekend pe Kiseleff! În timp ce Gabriela Firea a invocat coloanele desfârșite de mașini care ar sta blocate în weekend din cauza „Via Sport”, tot primarul a argumentat că se fac lucrările acum pentru că e trafic redus și nu este încurcată circulația.
INTERVIU | Alex Zamfir, organizator „Via Sport”: „Voiau să ne trimită la ieșirea din București, lângă Academia de Poliție din Băneasa. N-am primit niciodată bani de la buget și nici nu am vândut băuturi alcoolice”
Alex Zamfir (stânga) organizează „Via Sport” de șapte ani
ProSport a stat de vorbă cu Alex Zamfir, organizator al evenimentului „Via Sport”. Acesta prezintă o perspectivă diferită de a Primăriei și spune că nu va abandona demersurile, chiar dacă i se pare că „Via Sport” este tratat cu ostilitate nejustificată de Gabriela Firea.
ProSport: Aveați informații că urmează să fie anulat „Via Sport”?
Alex Zamfir: Nu aveam semnale că se dorește închiderea evenimentului. În momentul în care a comunicat doamna primar, la emisiunea de la Antena 3, după primul weekend al nostru, la începutul lunii iulie, când a spus și de noi, și de Piața Constituției, atunci am aflat și noi prima oară.
După ce ați aflat, ce demersuri ați făcut pentru a salva evenimentul?
În săptămâna următoare ne-am văzut cu ei și ne-au făcut propunerea cu bulevardul din fața Academiei de Poliție (n.r. – în Băneasa, lângă DN1, la ieșirea din București), le-am explicat că nu avem să mergem acolo pentru că nu e zonă rezidențială, nu vine nimeni să joace. N-ai mijloace de transport, nu e metrou, nu e tramvai, nu e nimic în apropiere. Deci n-avem cum să mergem acolo.
Discuțiile astea cu cine le-ați avut?
Cu diferiți oameni din primărie. Cu doamna primar nu ne-am văzut. Am discutat cu reprezentanți din departamentele Primăriei.
Și ce v-au răspuns?
Au spus, OK, hai să vedem ce se întâmplă în al doilea weekend. În al doilea weekend s-a întâmplat ce se întâmplă de obicei, au venit niște mii de oameni. După care, după weekendul al doilea, ne-au chemat și ne-au spus că trebuie să găsim o soluție și să ne mutăm în parc, în Tineretului. Le-am mulțumit frumos, dar nu puteam să ne mutăm acolo. Apoi, după weekendul al treilea, ne-au anunțat că se închide.
Ce soluție convenabilă ar fi fost pentru voi, dacă trebuia totuși să vă mutați?
Pe o altă arteră. De asta se numește „Via Sport”.
Ce înseamnă altă arteră? Unde ar fi fost o relocare OK?
Nu ne-am gândit, îți spun sincer, pentru că, din punctul nostru de vedere, Kiseleff îndeplinea – sau bucata aia de Kiseleff pe care o închideam noi – toate condițiile. Avea multă verdeață în jur, multă umbră în zilele călduroase. Închideam doar o porțiune și doar în weekend, astfel încât să nu perturbăm foarte mult traficul. Sunt alte evenimente care închid Kiseleff de la Arcul de Triumf încolo și atunci se întâmplă mult mai mare nebunie. Noi aveam porțiunea de la Doina (n.r. – restaurantul) și atunci aveai variante. Puteai să te duci de la Arc în stânga sau dreapta sau dacă, totuși, o luai pe Kiseleff, puteai să te duci spre statuie (n.r. – Eroilor Aerului) sau spre Bulevardul Ion Mihalache.
Luna trecută, când Gabriela Firea a vrut să închidă și Maratonul, organizatoarea evenimentului, fosta campioană olimpică Valeria Răcilă, a mobilizat niște forțe. A mers a doua zi la guvern, la ministrul sportului, s-a dus personal la Primărie și a cerut o audiență la primar. A reușit să salveze această cursă. Voi ați încercat demersuri similare?
Nu. Noi nu avem forța doamnei Răcilă. Mă bucur că a făcut demersurile acelea și a salvat evenimentele alea care mi se par foarte importante pentru București. În cazul nostru, fără să facem noi nimic, când a anunțat primarul că vrea să ne închidă, inclusiv doamna ministru al culturii am văzut că a luat atitudine la vremea respectivă și a explicat că astfel de evenimente stradale sunt foarte importante pentru un oraș și pentru o țară. Stând în contact cu diverși oameni din Primărie ne-am închipuit că așa își dorește dânsa să țină legătura cu noi și să găsim o soluție pentru acest eveniment. Mă rog, până acum, se pare că doar dânsa a găsit o soluție convenabilă…
Lăsați lucrurile așa?
Am depus o nouă cerere la Primărie, dar n-am primit răspuns.
Primarul a motivat decizia de a interzice evenimentele sportive și culturale pe stradă în București, la vremea respectivă, la Antena 3, cu exemplul „Via Sport”. A afirmat că blocaseți tot traficul încă de la Casa Presei Libere și, când a ajuns acolo, a văzut că erau câțiva tineri care jucau baschet.
Eu n-am fost în momentul acela. Dar pot să-ți spun că sunt momente în care sunt doar niște sute de oameni, dar nu foarte des se întâmplă asta, poate în timpul zilei, sâmbăta, când e foarte cald. Pentru că noi la ora 14:00 închidem tocmai în ideea să lăsăm traficul să treacă pentru oamenii care vin de la munte pe DN1. Dar sâmbătă la prânz, când sunt puțini oameni pe traseu, nici trafic nu este. Traficul mai aglomerat ar fi, să spunem, sâmbătă seara, când sunt sute sau mii de oameni pe Kiseleff, o dovedesc toate filmările și pozele făcute anul acesta, anii trecuți. Din experiența noastră, niciodată, dar niciodată, în acele weekenduri nu se stă mai mult de două semafoare.
ProSport a fost, în anii trecuți, unul din partenerii „Via Sport” și a organizat acțiuni de promovare a sportului pe Kiseleff. Unul dintre cei care au venit atunci să îndemne oamenii la mișcare a fost Florin Prunea. FOTO: ProSport
Deci spui că e un argument fals faptul că s-ar bloca traficul de la intrarea în București până pe Kiseleff.
Hai să o luăm așa: când ai auzit tu, vreodată, cu excepția unor accidente sau mai știu eu ce, să se facă o coadă de mașini de la intrarea în București până pe Kiseleff? În afară de ce a spus dânsa, nimeni nu a mai susținut așa ceva. Ai văzut că, atunci când e câte o situație din asta, relatează toată presa. Apare pe Mediafax: trafic îngreunat pe DN1, trafic pe A1 blocat. N-a apărut niciodată această știre, trafic blocat în București de la intrarea dinspre Otopeni. Și revenind, declarația oficială este că se fac niște lucrări edilitar-gospodărești, de aceea se închide. Aceste lucrări s-au făcut deja în noaptea de sâmbătă spre duminică, s-a marcat tot Bulevardul Kiseleff în câteva ore, ceea ce, mă rog, cred că dacă ne-ar fi spus că e nevoie să închidem într-o noapte două-trei ore n-ar fi fost o problemă. Dar având în vedere că s-au terminat lucrările, am depus la Primărie o cerere de redeschidere.
Pentru că s-au încheiat lucrările.
Da.
Este o rețetă financiară acest eveniment? Obțineți bani din asta?
E un eveniment finanțat privat. Noi ne asumăm niște costuri pe care în unii ani le amortizăm din contractele cu partenerii, iar în alți ani… Cred că au fost niște ani când am venit cu niște bani de acasă sau am ieșit pe zero.
A fost, în acești șapte ani, implicat vreun ban public în această poveste?
Nu.
Deci colaborarea cu Primăria s-a rezumat, până acum, la…
Ne pune la dispoziție locația. Atât.
Surse din Primărie spun că, în realitate, ați primi și niște bani publici.
Exclus. Dacă ei consideră că trei toalete ecologice și câțiva polițiști locali sunt finanțare de la buget, atunci putem spune și așa.
Nu, sursele respective afirmă că ar fi vorba de bani.
Nici nu se pune problema. Să prezinte contractul! „Via Sport” n-a luat niciun ban de la buget în tot acest timp.
Dacă Primăria vă refuză această nouă cerere veți renunța?
Nu. Mie, cu tot subiectivismul meu, mi se pare un eveniment prea frumos și prea important pentru București ca să renunțăm la el. Nu știu ce vom face în continuare, dar nu avem de gând să renunțăm.
Ați accepta un alt loc de desfășurare?
Dacă vedem deschidere din partea lor sigur că vom răspunde și vom discuta și vedem ce locație ni se oferă. Dar, încă o dată, dacă ni se oferă un bulevard la ieșirea din București, care nu este traficat în general și nu are mijloace de transport în comun… Că ăsta e avantajul Kiseleff-ului, lumea oricum vine în zona aia, și atunci avea un motiv în plus să vină să facă mișcare, sport. Deci, dacă suntem mutați la periferie, într-un loc necirculat, nu va fi o soluție viabilă. Ă‚sta e conceptul evenimentului nostru: închidem o arteră importantă din oraș pe timpul weekendului, în timpul verii, când oricum traficul este redus, ca să îi lăsăm pe oameni să se joace în aer curat.
Competițiile sportive și concertele, trimise pe stadioane care nu există
Gabriela Firea și-a început mandatul cu promisiunea de a face transportul public gratuit și de a interzice activitățile sportive și culturale stradale. FOTO: Mediafax
Gabriela Firea, soția primarului din Voluntari, Florentin Pandele, a demarat în forță mandatul câștigat în iunie. La începutul acestei luni a anunțat, într-o emisiune la Antena 3, că va anula evenimentele stradale și sportive din București. Primarul a explicat atunci că acestea provoacă ambuteiaje și revolta cetățenilor, exemplificând cu acțiunile „Via Sport”, de pe Bulevardul Kiseleff, și cu cele petrecute în Piața Constituției. Firea a spus că nu va mai permite astfel de evenimente în București, iar concertele și evenimentele sportive trebuie să se mute pe stadioane și în parcuri.
Problema este că, în acest moment, Bucureștiul nu mai are, pur și simplu, infrastructura care să permită aceste evenimente acolo unde vrea să le trimită primarul. Arena Națională nu mai are contract de mentenanță. Stadioanele Dinamo și Rapid se demolează, Steaua va fi refăcut din temelii. Stadionul „Sportul” e lăsat în paragină, stadionul „Cotroceni” a fost scos din circuit de Banca Națională. Parcurile – câte au mai rămas, după defrișările și construcțiile ilegale aprobate de toți primarii trecuți până acum prin funcție – nu pot găzdui manifestări sportive și culturale de masă.
Singura zonă pietonală din București, după suspendarea „Via Sport”, a rămas Centrul Vechi.
Asigurări de susținere necondiționată a sportului după fiecare măsură împotriva acestui tip de eveniment
La începutul lunii, când a spus că va interzice mișcările sportive și culturale stradale din București, Gabriela Firea a dat exemplele concrete din Kiseleff și Piața Constituției. Cea din urmă găzduiește, de aproape un deceniu, Maratonul Internațional București (toamna) și Semimaratonul Internațional București (primăvara). ProSport a scris aici despre situația tensionată de atunci. Societatea civilă și guvernul au reacționat însă prompt, a izbucnit un val de proteste din partea tinerilor și a amatorilor de mișcare, mai mulți miniștri au luat atitudine și Gabriela Firea a dat înapoi.
Riposta dură a societății civile și a amatorilor de sport a salvat, momentan, Maratonul București. FOTO: Mediafax
În fața organizatoarei Valeria Răcilă Van Groningen, care a mers imediat la ministrul sporturilor Elisabeta Lipă și a obținut sprijinul cabinetului premieruluI Dacian Cioloș, apoi a cerut audiență la primar, Firea a spus că s-a înțeles greșit. „Nu am spus niciodată că vreau să interzic Maratonul Internațional București! Este o competiție care are deja tradiție și promovează cu deosebit succes în lume Capitala României, având în vedere că se află deja la a 9-a ediție! Mai mult decât atât, eu însămi sunt o susținătoare a sportului, am spus acest lucru de nenumărate ori, chiar am înființat bursa sportivă Răsvan Firea, în memoria primului meu soț, antrenor de atletism și fiul marilor sportivi și antrenori Victor și Elena Firea. Îmi doresc ca bucureștenii, și nu numai ei, toți românii, să fie sănătoși și activi, pentru a se putea bucura de viață. Mărturisesc că sunt mâhnită că presa a înțeles greșit intențiile mele, și sper ca, în spiritul fair-play-ului, să putem depăși acest impas comunicațional. În acest sens, doresc să asigur pe toată lumea că Maratonul Internațional București va avea loc, în aceleași condiții ca și în anii precedenți”, a sunat comunicatul Gabrielei Firea.
Pe de altă parte, sursele ProSport susțin totuși că nu a fost vorba de nicio neînțelegere și că Gabriela Firea chiar viza, printre altele, Maratonul București. Interesant este că, pe tot parcursul campaniei electorale, pesedista a fost consiliată de Gabriela Szabo, de asemenea membru PSD și fost ministru al sporturilor!
Remarcabil este că acum, după ce a interzis „Via Sport”, Firea a dat din nou asigurări că sprijină mișcarea și sportul! „Reamintim că Primăria Municipiului București susține evenimentele culturale și sportive din Capitală, acordând în acest sens sprijin tuturor organizatorilor pentru ca astfel de manifestări să poată avea loc în condiții optime de siguranță”, a menționat comunicatul Primăriei în care se anunța că evenimentul stradal de pe Kiseleff a fost anulat.