Florin Prunea a părăsit sediul DNA!** „Stenogramele nu reprezintă nimic!”

UPDATE – 16:45 Prunea a părăsit sediul DNA, el refuzând în primă fază orice contact cu presa.

După mai bine de 8 ore de audieri, Directorul de Relații Internaționale din cadrul Federației părea răvășit.

Asaltat de jurnaliști, oficialul FRF s-a rezumat să spună: "Nu știu în ce calitate am fost chemat. Regulamentele sportive sunt greu de interpretat. Probabil a durat atât de mult pentru că a mai fost audiată și o altă persoană. Oricând voi mai fi chemat, voi veni! Mai mult nu am ce să comentez, din punctul meu de vedere acele stenograme nu reprezintă nimic!"

UPDATE – 12:30: Arbitrul asistent Florin Stănescu a părăsit, joi la prânz, sediul DNA Pitești, unde a fost audiat timp de câteva ore în dosarul corupției din arbitraj.

Arbitrul asistent Florin Stănescu a plecat de la DNA în jurul orei 12.15, el fiind însoțit de avocat.

Florin Stănescu a refuzat să facă declarații jurnaliștilor, la ieșirea din sediul DNA, unde a fost audiat timp de aproximativ patru ore.

UPDATE – 11:00: Președintele FC Argeș, Cristian Mincă, s-a prezentat, joi, la DNA Pitești, unde la ora transmiterii acestei știri sunt audiați și directorul de relații internaționale al FRF, Florin Prunea, arbitrul asistent Florin Stănescu și finanțatorul FC Argeș, Cornel Penescu, adus din arest.

Cristian Mincă a ajuns la DNA Pitești în jurul orei 11.00, iar la intrarea la audieri le-a declarat jurnaliștilor că a fost sunat de către procurori pentru a se prezenta, fără a i se spune motivul.

La ora transmiterii acestei știti, la DNA Pitești erau audiați și directorul de relații internaționale al Federației Române de Fotbal (FRF), Florin Prunea, precum și arbitrul asistent Florin Stănescu, care a arbitrat, în 2008, în turul campionatului, două partide ale piteștenilor, respectiv Unirea Urziceni-FC Argeș, disputată la 1 august, scor 3-2, și Gloria Bistrița-FC Argeș, disputată la 31 octombrie, scor 2-0.

UPDATE – 10:00: Patronul formației FC Argeș, Cornel Penescu, a fost adus la sediul DNA Pitești pentru o confruntare cu Florin Prunea în fața procurorilor, anunță Realitatea TV.

Directorul de relații internaționale al Federației Române de Fotbal, Florin Prunea, este audiat, joi dimineață, la DNA Pitești, în cazul corupției din arbitraj!

Prunea s-a prezentat la DNA în jurul orei 7.30.

În stenogramele convorbirilor telefonice din cazul de corupție din arbitrajul românesc investigat de procurorii DNA apare și o discuție între finanțatorul FC Argeș, Cornel Penescu, și directorul de relații internaționale din cadrul FRF, Florin Prunea. Potrivit stenogramei unei discuții din 8 octombrie 2008, finanțatorul FC Argeș îl întreabă pe Prunea despre arbitrul meciului cu FC Vaslui, iar oficialul FRF îl recomandă pe Sorin Corpodean.

Directorul de relații internaționale al Federației Române de Fotbal declara pentru MEDIAFAX, în 24 aprilie, că înregistrarea telefonică nu îl incriminează cu nimic și că nu este implicat în acest caz de corupție.

"În stenograma care a apărut acum nu este nimic nou față de ce a apărut acum câteva zile. Nu mă incriminează cu nimic stenogramele. Am conștiința împăcată din punctul meu de vedere. Eu nu știu să fiu în vizorul DNA, dar dacă voi fi chemat să dau explicații în acest caz, o voi face. Bineînțeles că mă voi prezenta în fața oricărei instituții a statului, la fel cum am făcut și în problemele care au fost cu transferurile ajunse în instanță. Pe mine nu m-a avertizat nimeni că voi fi anchetat. Nu am niciun amestec în acest caz de corupție", spunea oficialul federației.

Prunea afirma că majoritatea președinților și patronilor de cluburi îl sunau, dar nu pentru a-i solicita arbitraje favorabile, ci pentru a-și exprima nemulțumirea față de arbitri.

"Eram sunat foarte des de oficiali din fotbalul românesc, așa cum s-a întâmplat și cu telefonul primit de la domnul Penescu. Și nu numai înainte sau după meciuri, ci chiar în timpul jocurilor. Eram sunat de anumite persoane care erau nemulțumite. Nu îmi solicitau nimic, îmi spuneau: «Uite, ți-am spus eu, uite ce mi-au făcut». Erau meciuri în care eram sunat și de 3-4 ori. Și eram obligat să răspund. Lucrând în administrația FRF eram obligat să răspund și să aplanez cât pot asemenea lucruri. Majoritatea președinților și patronilor mă sunau. Niciodată nu mi-au cerut arbitraje favorabile, mă sunau să-și arate nemulțumirea de felul în care erau arbitrați", menționa Florin Prunea, susținând că nu era singurul din FRF care era sunat de conducătorii de cluburi.

În dosarul corupției din arbitraj, în 14 aprilie au fost arestați preventiv, pentru 29 de zile, finanțatorul FC Argeș, Cornel Penescu, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, directorul general al hypermarketului PIC, Liviu Făcăleață, precum și fostul director al OPC Argeș Cristian Libertatu. Cornel Penescu și Liviu Făcăleață sunt acuzați de dare de mită, iar Gheorghe Constantin și Cristian Libertatu de luare de mită.

Luni, Tribunalul Argeș a decis să nu le mai prelungească mandatele de arestare, dar procurorii DNA au făcut recurs, iar o zi mai târziu Curtea de Apel Pitești a admis recursul, astfel că aceștia au rămas în arest pentru cel puțin 30 de zile.

Arbitrii Marcel Savaniu și Sorin Corpodean și vicepreședintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lică, au fost arestați preventiv, în 23 aprilie, pentru 29 de zile, sub acuzația de luare de mită.

Vineri, arbitrii Sorin Corpodean și Marcel Savaniu au fost puși în libertate sub control judiciar, în baza unei decizii a Curții de Apel Pitești. Decizia, care este definitivă, cuprinde câteva măsuri restrictive, și anume ca inculpații să nu se deplaseze la competițiile sportive, să nu se apropie de co-inculpați și de familiile acestora, de martori și de experți și să nu execute profesia sau meseria avută la data arestării.

Luni, a fost eliberat Marcel Lică, după ce atât Tribunalul, cât și Curtea de Apel au decis să nu îi mai fie prelungit mandatul de arestare preventivă.

Ultima persoană arestată în acest caz este arbitrul Aurelian Bogaciu, în cazul căruia magistrații Tribunalului Argeș au decis, marți, ca mandatul de arestare preventivă să nu fie prelungit. Joi, Curtea de Apel Pitești judecă recursul făcut de procurori la această decizie.

 

Publicat: 14 05. 2009, 09:37
Actualizat: 14 05. 2009, 17:05