Gerald Vanenburg, unul dintre mari fotbaliști olandezi ai anilor 80, se află în România la deschiderea unei noi școli de fotbal din țara noastră – Football Academy Eindhoven.
Cu o carieră profesională impresionantă de 20 ani, Gerald Vanenburg a adunat în Eredivisie un total de 372 de jocuri și 112 goluri pentru Ajax și PSV la un loc, câștigând 15 titluri majore între cele două cluburi, inclusiv Cupa Campionilor Europeni din 1988 câștigată cu PSV, ulterior jucând in Japonia, Franța si Germania.
Cu peste 40 de selecții pentru Țările de Jos, participând la Cupa Mondiala din 1990 si la turneul Euro 1988 pe care l-a si câștigat, Gerald Vanenburg a fost si câștigător al Dutch Golden Boot in 1988 si 1989.
A fost coechipier cu Gică Popescu la PSV Eindhoven și a fost în lotul olandezilor, fiind accidentat însă în ambele partide, în celebra dublă din 1989 dintre Steaua și PSV (1-0 la București pentru noi, 1-5 la ei, cu un hattrick al lui Romario).
ProSport a stat de vorbă joi seara cu Gerald Vanenburg, fotbalistul fiind extrem de volubil și extrem de încântat că a revenit în România după mai bine de trei decenii.
ProSport: Ce înseamnă România în fotbal pentru dvs.?
Gerald Vanenburg: Pentru mine a reprezentat o mare forță în fotbal, niște echipe grozave în trecut. Pentru mine jucători ca Hagi, Lăcătuș, Popescu, sunt nume de referință, fotbaliști de care îmi aduc aminte cu plăcere.
Sunteți în România după mult timp…
Da. Îmi amintesc un meci în 1989 cu Steaua, știu că am pierdut aici… Dar la retur a fost spectacol în a doua repriză când brazilainul Romario s-a dezlănțuit. Îmi amintesc că am tratat serios meciul pentru că venea o deținătoare de Cupa Campionilor, cum era Steaua atunci… N-a fost ușor. Eu n-am jucat, fiind accidentat.
Vă amintiți ceva special din acel meci de la București?
Eram jucător profesionist, venisem să câștig! Nu mă interesa orașul (râde)… Colegii erau preocupați de joc, iar după meciul tur eram deja îngândurat. Ne gândeam cum vom trata meciul. Hagi și Lăcătuș erau jucători de top-class!
Cu Gică Popescu țineți legătura?
Ne-am separat după ce el a plecat de la PSV, n-am mai ținut legătura… Dar el a fost un jucător extrem de important pentru noi, ne-a ajutat mult atunci. Sper să-l revăd și să-l salut. Eu un om minunat!
Ce faceți acum în România?
Am venit ca invitat de onoare la o academie de fotbal olandeză care se lansează aici. Vreau să-i ajut cu sfaturi, cum să performeze și cum să ajutăm copiii să ajungă la un nivel ridicat. E o muncă titanică, dar cu pasiune se pot realiza multe.
Ce înseamnă pentru dvs. școala olandeză de fotbal?
Este fotbalul total, adică nivel înalt în toate domeniile: tehnic, tactic, inteligență. Toate acestea îmletite pot crea un fotbalist de viitor. Uitați-vă la nivelul de antrenori olandezi din lumea întreagă: Van Gaal, Ten Hag, Advocaat, Cruyff și lista poate continua…
Cred că trebuie să împărtășim din această viziune, din experiența pe care am acumulat-o în întreaga carieră. Olanda e o țară mică, dar fotbalul este la un nivel ridicat
Cine e mai bun: Gullit sau Hagi?
Nu pot fi comparați, fiecare a fost unic… Este imposibil. Fotbaliști de creație, de explozie! Am apucat să joc cu Cruyff în echipă, o legendă, un singur sezon, dar am fost și cu Gullit, cu Van Basten și cu alte nume mai mari sau mai mici…
Fiecare este diferit… Cruyff spunea că echipa contează în primul rând! Hagi is top-class, Gullit is power! E nevoie de amândoi într-o echipă și asta ar fi extraordinar
Cine este Vanenburg în fotbalul de azi?
Pentru mine e dificil să găsesc azi un fotbalist ca Vanenburg. Poate că ar trebui să spună asta cei din jur, nu eu.
Vă amintiți de vreun meci al echipei naționale a României cu Olanda?
Nu imi amintesc, știu doar că aveați niște fotbaliști de top mondial. Erați un fel de Croația, o echipă care punea mari probleme.
Vă place să formați jucători sau să antrenați echipe mari?
Sunt liniștit acum, îmi place să mă relaxez. Fotbalul e viața mea, nu pot trăi fără el. Dar acum sunt bunic, îmi plac copiii. Să mă uit la fotbal și să stau cu familia.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER