Cristiano Ronaldo și Messi vor dribla direct în sufrageria telespectatorilor care își permit achiziționarea aparaturii de ultimă generație
2010 va fi anul televiziunii 3D! ESPN și Sky Sports, cele mai populare canale de sport din lume, au anunțat că în iunie vor lansa varianta 3D a televiziunii. Printre evenimentele sportive care vor fi transmise în direct se numără și 25 de partide de la Campionatul Mondial din Africa de Sud.
După ce cel mai scump film din istoria cinematografiei, Avatar, a depășit pragul de 1,85 miliarde de dolari câștigați din vânzarea biletelor, marile companii de electrocasnice și televiziunile s-au grăbit să anunțe propriile planuri 3D pentru 2010. Televiziunea tridimensională se va lansa în curând pe piață, dar costurile sunt destul de ridicate.
Televizoare 3D la 2.000 de euroLCD-urile normale nu sunt compatibile cu canalele 3D, care vor fi lansate în iunie de americani (ESPN 3D) și de englezi (Sky Sports 3D). Sony va fi prima companie care va vinde în Europa și în America de Nord noul televizor, estimat să coste în jur de 2.000 de euro. Pe lângă televizor, cei care vor să-i vadă pe Cristiano Ronaldo și pe Leo Messi (foto, în centru) driblând, practic, în sufrageria lor, vor fi nevoiți să cumpere și ochelarii polaroizi speciali (60 de euro perechea) și să adauge în grila de programe canalele 3D, ESPN sau Sky Sports.
În Japonia există din 2008 Televiziunea japoneză BS 11 transmite din 2008, de patru ori pe zi, emisiuni în acest format. Hyundai a fost prima companie care a produs televizorul special, însă l-a vândut doar în Japonia. „Oamenii sunt foarte atrași de programele 3D, însă în majoritatea caselor nu există televizoare speciale”, a spus directorul televiziunii BS 11, Kim Pyeng. Emisiunile transmise durează doar câteva minute, fiind filmate cu precădere la grădinile zoologice sau cu prilejul curselor de motociclete.
Filmul „Avatar”, ultima senzație a cinematografiei 3D, a depășit recent cealaltă producție-record a lui James Cameron, „Titanic”, înregistrând câștiguri de 1,85 miliarde de dolari. „Titanic”-ul ocupa prima poziție din 1997.
Cum funcționează transmisia 3D
Imaginile în direct sunt capturate de o cameră de filmat specială, împărțite în două cadre identice, apoi transmise într-un procesor care îmbină cele două cadre divizate în unul high-definition. Cadrul trece printr-un decodor HD, de unde este preluat de satelit. Procesul este, în mare, asemănător cu cel al unei transmisii live normale, diferența constând doar în faptul că imaginile sunt împărțite în două dimensiuni, câte una pentru fiecare ochi. Efectul 3D este obținut cu ajutorul ochelarilor speciali cu lentile făcute din cristale lichide.
La Pro TV în cinci ani
Pro TV, care transmite din 2006 în format HD, se pregătește să lanseze canalul 3D. „Deja ne pregătim pentru viitor și ne gândim la următorul pas, care este Pro TV 3D. Infrastructura HD este pregătită și pentru 3D. Sper ca în cinci ani să putem da drumul și la acest tip de transmisie”, spune Claudiu Paraschiv, directorul de operațiuni tehnice.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER