Fotbal cu briceagul la gât! Caz cutremurător în România: un jucător, forțat să renunțe la salariu, după ce a fost amenințat în stil mafiot
-Detalii incredibile din „Dosarul Șimota”, fostul finanțator de la Jiul Petroșani. Jucătorul Dan Găldeanu a fost convins să renunțe la banii ce i se cuveneau în 2007 după un scenariu desprins din filmele cu mafioți
-Șantaj penal pentru o sumă ridicolă: 7.500 USD și 1.575 lei
-Șimota l-a chemat pe Găldeanu la Petroșani și l-a lăsat pe mâna „locotenenților” săi
Dincolo de statutul de sport privilegiat, cu actori căpătuiți și viață boemă, fotbalul poate ascunde adevărate drame. Multe rămân necunoscute, altele ies la iveală, din curajul unor pățiți sau prin munca de rutină a anchetatorilor. Dosarul de trimitere în judecată a lui Alin Șimota, finanțatorul echipei Jiul Petroșani între 2001 și 2013, aflat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, ascunde câteva povești înfiorătoare, sugestive pentru modul în care înțeleg unii patroni din fotbalul românesc să-și trateze angajații. Actorii acestui prim episod sunt Alin Șimota, locotenentul său, Cristian Constantin Litera, bodyguardul Cătălin Penciuc și fotbalistul Dan Găldeanu.
Ce tupeu: Și-a depus memoriu! iar LPF i-a dat dreptate
Pasaj din dosar: „În vara lui 2007, inculpații Șimota, Litera și Penciuc au șantajat un fotbalist care a activat la Jiul Petroșani, și anume GD. Întrucât clubul nu i-a plătit drepturile salariale, jucătorul a depus un memoriu la Comisia pentru statutul jucătorului din cadrul LPF. Prin Hotărârea nr.4 din 29.05.2007, rămasă definitivă, Comisia a dat câștig de cauză jucătorului, obligând clubul să-i plătească suma de 7.500 USD, plus 1.575 lei, cheltuieli medicale (…).
Pentru a nu plăti banii și a nu risca nici sancționarea pe linie sportivă, Șimota l-a șantajat pe jucător. În cursul lunii iunie 2007, jucătorul, care locuia în Alba Iulia, a fost sunat insistent de Șimota, care i-a solicitat să vină la Petroșani pentru a-i da banii cuveniți. Deși a avut unele ezitări, GD a acceptat și, odată ajuns la club, a fost invitat de Litera în biroul lui Șimota. În încăpere, unde se afla și Penciuc, au început amenințările. Litera i-a pus un briceag în gât, iar Penciuc l-a amenințat că-l lovește cu un box pe care-l avea pe mână, după care cei doi i-au solicitat să semneze o convenție de renunțare la drepturi, datată 29.05.2007, ceea ce de frică G.D. a făcut, fără a citi ce a semnat. După ce Litera și Penciuc au verificat semnătura pentru ca aceasta să corespunde cu semnătura depusă de jucător pe alte acte, i-au dat drumul”.
„Mulțumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu viață”
-Dan Găldeanu (39 de ani) și-a surprins agresorii. S-a oferit singur să semneze, dar cuțitul i-a fost pus la gât de parcă era parte din scenariu
-Dan Găldeanu a refuzat să se constituie parte civilă în proces
În sezonul 2006-2007, la Jiul Petroșani a evoluat un singur jucător originar din Alba, care să corespundă datelor din dosar, în speță Dan Găldeanu. Fostul mijlocaș, actualmente antrenor fără angajament, nici măcar nu încearcă să ascundă incidentul. „Eu sunt cel care apar în dosar. Nu știu cum au ajuns procurorii la mine, dar cunoșteau cazul. Le-am povestit tot”, declarată Găldeanu pentru ProSport.
La șase ani de la incident, imaginile sunt încă vii în mintea omului de fotbal. „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu viață, că pot să muncesc. Tot timpul cât am stat în acel birou am avut un sentiment de siguranță nefiresc. Eram liniștit deși mi-am dat seama imediat ce se va întâmpla. Când am văzut că Șimota nu vine m-am ridicat de pe scaun și i-am întrebat senin pe cei doi dacă doresc să le semnez convenția de renunțare la drepturi. M-au privit surprinși. Le-am spus că am venit la club special să nu fac rău echipei, că altfel ar fi fost depunctată, și că sunt de acord să semnez orice. Deși nu era nevoie, în acel moment au început amenințările, mi-au pus briceagul la gât, de parcă s-ar fi simțit obligați să ducă la capăt o solicitare. Am semnat și le-am repetat că nu era nevoie de amenințări”, curge povestea lui Găldeanu.
Fostul jucător știe de problemele lui Alin Șimota și tocmai de aceea pune stop dezvăluirilor. „Nu vreau să fac rău. Ce a fost, a fost. În viață te lovești de multe obstacole. Anchetatorii m-au întrebat dacă vreau să mă constitui parte civilă, dar am refuzat”, mai spune el.
LPF de ce a acceptat convenția?
Interesant este însă un alt aspect, remarcat de procurori. Convenția semnată de Găldeanu (datată 29.05.2007), prin care a renunțat la drepturile sale salariale, a fost depusă la LPF pe 22 iunie 2007, la trei săptămâni după ce decizia Comisiei rămăsese definitivă. „Logic era ca în cazul în care convenția era semnată de bună voie la data de 29.05.2007, clubul să o depună la acea dată la Ligă, pentru a evita pronunțarea hotărârii nr. 4, sau în zilele următoare pentru a face apel împotriva hotărârii nr. 4 din 29.05.2007, ori aceasta a rămas definitivă”.
Eu nu am auzit de astfel de fapte. Am stat la Jiul 11 etape în sezonul 2006-2007. Am plecat pentru că nu mai erau bani. Am reziliat contractul amiabil cu domnul Șimota, fără discuții
Florin Marin, fost antrenor Jiul Petroșani, sezonul 2006-2007
Șimota, în penitenciar din luna iunie
-Fostul finanțator a fost trimis în judecată pentru inițiere și constituire de grup infracțional și șantaj
Alin Șimota a fost arestat preventiv în luna iunie, pentru inițiere și constituire de grup infracțional, șantaj și lipsire de libertate. De atunci, el se află în arest la penitenciarul Aiud, procesul său demarând la Curtea de Apel Alba Iulia luna aceasta. Alături de el, mai se află în boxa acuzaților încă 13 persoane, între care Cristian Constantin Litera (și el reținut la penitenciarul Aiud), dar și Cătălin Penciuc, judecat în stare de libertate. În dosarul de urmărire penală, întocmit de DIICOT Alba, se găsesc mai multe fapte reținute în sarcina lui Șimota, în legătură cu clubul de fotbal Jiul Petroșani.