Fotbal MATRIX!** ProSport a pătruns în „sistem” pentru a privi fotbalul dintr-o altă perspectivă! Pe analiza lor se bazează jocul Stelei, Ajaxului sau Barcelonei

V-ați întrebat cum a pus Ajax Amsterdam ochii pe Cristian Chivu? Sau cum analizează un antrenor din Occident viitorul adversar? Nici noi nu am știut, dar angajații lui ORTEC TSS, o firmă de monitorizare a meciurilor de fotbal, ne-au primit pentru o mică demonstrație. Din păcate, dintre toate formațiile din Liga I, doar Steaua beneficiază de serviciile lor.

Vorbim despre cluburi precum Barcelona, Real Madrid sau Ajax, dar în spatele succeselor acestor echipe se ascund detalii care la un moment dat fac diferența. Să intrăm în subiect. Am fost invitați la firma de monitorizare ORTEC TSS. Această firmă colaborează cu echipe din campionatul Olandei, Belgiei și Angliei, care doresc informații despre adversari. Ce fel de informații? Unele care nu sunt valabile pentru privitorul din fotoliu.

„Bună ziua! Sunt Cosmin, permiteți-mi să vă prezint firma”. Așa începe „excursia”. Ni se vorbește despre software-uri care țin logistica unor firme uriașe cu mii de angajați sau de programe ce țin traseele unor companii de transport. Ne pierdem în detalii și vrem să vorbim de fotbal. Suntem poftiți într-o cameră normală.

Patru băieți, împărțiți în două echipe, se uită la FC Vaslui – Kuban Krasnodar. Fiecare echipă are un băiat care dictează acțiunile și împunge cu un deget o tabletă, iar celălalt primește ordinele: „14 R T”. Afișăm un „pokerface” și dorim să cerem explicații, dar nu știm cum să începem. Cosmin râde. „Ei analizează fiecare pasă, aut de mână sau șut din meci. Unul din ei notează în ce zonă de teren e acțiunea respectivă, iar celălalt o introduce în sistem sub forma unui cod care se bazează pe prescurtări. Acest cod spune cine a avut acțiunea, cât de bine a executat-o și cu ce picior”. OK, parcă deschidem puțin ochii și știm sigur că numărul reprezintă ce poartă jucătorii pe tricou. Explicațiile continuă. „Analizăm în timp real, există și un widget care îți arată în timp real cum evoluează cele două echipe. La final, scoatem și analiza video, plus raportul meciului. Fiecare are cam 50 de pagini”, ne spune Cosmin. Ne mai uităm încă o dată la cei patru băieți, care privesc atent orice pasă laterală între fundașii Vasluiului, și lovesc tabletele.

2.000 de acțiuni pe meci

„Cât de mult te consumă un meci?”, ne permitem să întrebăm pe unul dintre cei care muncesc. „Ne-am obișnuit. Acum suntem relaxați că e un meci amical și nu avem foarte multe faze”. „La un meci mai angrenant avem vreo 2.000 de acțiuni, acum cred că vor fi până în 1.500”, continuă acesta. În traducere, asta înseamnă 2.000 de coduri pe care doar ei le stăpânesc fără mari probleme care sunt introduse în calculator. Vine pauza, se ridică toți și se înfig în paharul de apă și punga de chipsuri. Oricât ar fi de viteji, e clar că îi consumă.

O greșeală la 10 meciuri

Pe panou este expus un tabel și vedem ce procentaj au băieții în analizarea fazelor. Toți depășesc 99% eficacitate și ni se face un calcul. „Cel mai bun greșește o fază la 10 meciuri, dar putem îmbunătăți”. Încercăm să nu părem foarte mirați pentru că am stârni râsul, dar suntem reperați și ni se explică, din nou: „Facem chestia asta de ceva timp și am ajuns să cunoaștem ce picior folosește mijlocașul central de la Heracles II, de exemplu. Cu timpul te obișnuiești”. Pe scurt, în 10 de meciuri sunt înregistrate aproximativ 15.000 de faze. În toate acestea se greșește o singură dată.

Nu ești angajat dacă nu îl recunoști pe Bojan

Cum ajungi să lucrezi pentru o astfel de firmă? Sunt mai multe etape de interviu și nu este luat oricine. „Trebuie să-ți placă fotbalul și să-l fi jucat. Nu ne permitem să angajăm pe cineva care nu este foarte atras de fenomen. De exemplu, dacă li se arată o poză cu Bojan Krkic și nu l-au recunoscut, nu are sens să mergem mai departe pentru că acel om ar avea probleme în timpul unui meci”, ne mai spune Cosmin. În plus, se caută băieți care au practicat fotbalul profesionist, care să cunoască jocul din teren, drept urmare Manu, fostul junior al lui Dinamo, este unul dintre experții care disecă meciurile de fotbal ale firmei ORTEC TSS.

«Legendary Zuluf»

Sistemul de notare nu mai ține de cei patru băieți care văd altfel meciul de fotbal, ci de sistemul creat de firma ORTEC TSS. La sfârșitul partidei, iese un tabel cu performanțele fiecărui jucător și o notare. „Ca distracție, comparăm calificativele cu cele din ziarele de sport. Uneori sunt cam la fel, alteori nu, dar la noi nu poate greși calculatorul”, glumește Cosmin. Memorabil pentru acești băieți și sistemul de punctare al soft-ului este că au văzut un singur „10” curat. „Zuluf intrase de două minute, a pus piciorul pe minge și a dat gol. Apărea în dreptul notei «Legendary Zuluf». Și-a stricat nota cu o pasă greșită, dar pentru o secundă a fost zeu”.

Xavi a devenit „șesarul”

„Mai puteți vedea fotbalul la fel ca înainte?”, îi întrebăm pe specialiști. E aproape imposibil. Când vedem un meci pe care nu îl analizăm, nu ne putem abține să nu dăm calificative sau să ne uităm dacă nu folosește piciorul de bază. Cel mai amuzant a fost în momentul în care vedeam un meci al Barcelonei și în locul de Xavi ziceam «șesarul»”, ne explică Gabriel Gheorghe, supervizorul băieților.

Ajax, consilierul ORTEC TSS

Nu se rezumă totul la analiza video deja existentă. „Vrem să ne perfecționăm, să aducem mai multe informații, să ajutăm cluburile mai mult. Avem deja un parteneriat cu Ajax și ei se implică, vin cu idei, dezvoltăm software-uri împreună”, spune Cosmin Băroiu, project manager la ORTEC TSS.
Uneori, cifrele nu sunt suficiente. Cluburile vor să știe mai mult, să fie mai pregătiți pentru adversari. E cazul lui Ajax, clubul care scoate jucători de valoare pe bandă rulantă. Cum fac ei să se perfecționeze? „Ne sună și vin cu idei. De exemplu, ideea de a afla care e poziția medie a jucătorilor pe durata unui meci a venit de la ei. Am făcut sistemul și merge foarte bine, ei sunt foarte mulțumiți. Orice club care dorește să lucreze cu noi este binevenit, suntem deschiși la toate ideile și încercăm să le realizăm. În schimbul acestora, cluburile respective cumpără soft-ul la un preț preferențial sau au exclusivitate la el pe o durată nedeterminată”, ne mărturisește Cosmin.

Publicat: 20 02. 2012, 10:44
Actualizat: 20 02. 2012, 10:47