Exclamația îi aparține lui Sepp Blatter și-i ilustrează dorința de-a face curte interesat. Cui? Continentului cu votanții cei mai influențabili, care vor fi puși să-și (re)aleagă șeful în 2011. Retorica unsuros-complimentară a lui Blatter abundă în metafore gimnaziale și platitudini de ciment. În logica acestui comportament, Africa este „leagănul în care s-au născut cele mai pure giuvaieruri ale fotbalului”. Sigur, cine s-a hrănit doar cu Weah, Milla, Eto’o sau Drogba acceptă imediat judecata. Cine i-a văzut pe Maradona, Cruyff, Tostao sau Mazzolla are dreptul să emită obiecții. Însă declarațiile lui Blatter nu sunt doar reflexe de protocol sau forme ale fugii de realitate. Blatter vorbește ca să nu vadă și nu vede ca să nu admită. Ce? Riscurile pe care le-a așezat în spinarea Campionatului Mondial încă din mai 2004, când a tras lozul sud-african.
S-au scris cărți („Fault” de Andrew Jennings) și s-au depus demisii (Michael Zen Ruffinen etc.) pornind de la interesele impure și obiceiurile de clan mafiot ale apropiaților lui Sepp Blatter. Inutil. Nimic nu zdruncină comandoul de păpușari care fac agenda în fotbalul lumii. Cupa Africii pe Națiuni a redeschis discuția despre siguranța primară a cetățeanului în unele țări ale acestui continent, fără să se întâmple ceva. Cazul Togo va fi expediat drept sughiț de parcurs, chiar dacă lumea a încremenit în fața ororii. Plicurile, complicitățile și prioritățile de afaceri nu se pot împiedica de incidente mărunte. Cupa Mondială din vară va rămâne în Africa de Sud, oricât de mari ar fi primejdiile.
Încă din copilăria funcției sale, Sepp Blatter a deprins obiceiul insolenței. Al sfidării paralizante. Reacțiile de azi sunt rodul cantonamentelor de ieri. Înainte de tragerea la sorți a grupelor preliminare ale CM, Pieter Burgstaller, angajat al unei agenții de publicitate și fost portar al lui SV Salzburg, a fost ucis în Durban, prilejuindu-i lui Blatter următorul comentariu: „Sunt lucruri care se întâmplă oriunde. Și în gara din Zürich a fost împușcată o fată de șaisprezece ani”. Două zile mai târziu, un bărbat a rămas fără portofel și pașaport. Bărbatul se numea Oliver Bierhoff, așa că de data asta Sepp Blatter n-a fost disponibil pentru comentarii. La începutul lui 2009, Jimmy Mohlala, fost membru al Federației Sud-Africane de Fotbal, tocmai se pregătea să divulge actele de corupție care însoțeau proiectul de construire a unui nou stadion, când a fost suprimat în casa lui din Nelspruit. Blatter avea altele pe cap și n-a catadicsit nici de data asta să articuleze un punct de vedere. Fotbalul e Africa? Posibil, dar asta printre criminali, violatori, teroriști și săraci pe care disperarea îi împinge să fure.
articol scris de Radu PARASCHIVESCU
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER