Fotbalul e insulina lor! România are și o națională alcătuită din jucători ce suferă de diabet! Mesajul acestora către „tricolorii” lui Pițurcă

-Jucătorii naționalei DIA România se mândresc cu o performanță pe care mulți jucători ai naționalei lui Pițurcă nu au trăit-o: prezența la un turneu final

-Naționala DIA a României a ocupat locul șase la Europeanul din august, din Croația

Există în România și fotbaliști pe care nu doar performanțele îi fac speciali. Ei ar trebui aplaudați pentru ambiția lor și pentru lupta zilnică pe care o dau. Cu destinul, cu opinia celorlalți și, abia în final, cu adversarii. Sunt fotbaliștii naționalei DIA România. Nu au în comun doar dragostea pentru fotbal și talentul. Suferința îi unește în primul rând. Suferă de diabet, dar asta nu i-a împiedicat nicio­dată să-și atingă visul de a deveni fotbaliști.

„Sunt mândru că am fost contactat să mă ocup de această echipă. Acești băieți fac eforturi deosebite. Sunt un exemplu pentru jucătorii naționalei lui Pițurcă, dar și pentru toată România”, crede Sorin Mocan, un antrenor de copii și juniori care pregătește în paralel și naționala bolnavilor de diabet. Totul e muncă de voluntariat, iar recompensa i-a venit în vară, când a participat la Campionatul European rezervat persoanelor care suferă de această boală. A învățat de la jucători ce însemnă sacrificiul pentru fotbal: „Cea mai mare problemă e când le scade glicemia. Trebuie să facem uneori pauză la antrenamente ca să-și revină. Ei sunt însă niște luptători. Nivelul fotbalistic la care ajung e impresionant”.

„Boala mi-a schimbat viața în bine”

Paul și Sorin sunt doi dintre componenții naționalei DIA România. Nu le place când sunt considerați diferiți de ceilalți. Se consideră oameni normali și boala nu li se mai pare o corvoadă. „Sunt un om normal. Trebuie doar să-mi controlez glicemia. Am aflat la 14 ani că sunt bolnav și cred că boala mi-a schimbat viața în bine. Am șansa să joc fotbal. Altfel, poate eram doar un inginer. Mi s-a făcut pielea de găină când mi-a cântat imnul la Euro”, spune Paul Berendi. Coechipierul său, Sorin Toma, crede că și-a îndeplini un vis pe care mulți îl considerau interzis pentru el: „Sunt bolnav de la șase ani, dar nu văd această problemă ca un defect. N-am nicio temere când joc. Pe teren mă simt fotbalist. A fost ceva unic să joc pentru o echipă a României, mai ales când i-am bătut pe bulgari cu 9-1″.

Pentru acești sportivi, și moralul este foarte important. Echipa are în permanență un psiholog, pentru că antrenamentele sunt mult mai dificile decât cele ale fotbaliștilor normali. „Este provocator pentru mine. Au nevoie de consiliere. Când nu mai pot să joace sau să se antreneze, din cauza glicemiei devin frustrați. Îi dau în permanență exemplu și altor pacienți. Dovedesc că se poate face sport și dacă avem o boală cronică”, ne explică psihologul Cristina Petruț.

Alături de acești băieți este și Maria Mesaros, președintele Asociației Diabeticilor din România, și cea care a avut ideea de a înființa această echipă: „Încercăm să îndeplinim vise la noi la Asociație. Vreau să înființăm și secții de tenis și înot. Sper să găsim sprijin și la FRF pentru că toate celelalte naționale primesc acest sprijin”.


Cea mai mare problemă e când le scade glicemia. Trebuie să facem uneori pauză la antrena­mente ca să-și revină. Ei sunt însă niște luptători
Sorin Mocan, antrenor DIA România

Am aflat la 14 ani că sunt bolnav și cred că boala mi-a schimbat în bine viața. Am șansa să joc fotbal
Paul Berendi, jucător DIA România

Sunt bolnav de la șase ani, dar nu văd această problemă ca un defect
Sorin Toma, jucător DIA România

În general iau patru doze pe zi. Ei pot alerga cât un sportiv normal. Sunt și mulți sportivi olimpici care au diabet
Daneil Cozma, doctor DIA România


Ce este diabetul?

Diabetul este o afecțiune în care corpul nu asimilează corespunzător alimente. Acestea sunt transformate în glucoză, care ajunge în sânge și e transportată către toate celulele corpului, iar pentru a ajunge în interiorul lor este nevoie de insulină. Doctorul naționalei DIA România este cea mai importantă persoană din staff. „Trebuie să le ajustez dozele de insulină și în funcție de postul pe care joacă. Un portar are un nivel de glicemie, iar un atacant un alt nivel. În general, iau patru doze pe zi”, povestește doctorul Daniel Cozma.
 

Publicat: 14 10. 2013, 10:14
Actualizat: 14 10. 2013, 10:15