Fotbalul mic trăit la intensitate mare: copii în lacrimi și un arbitru de 18 ani mai bun decât câțiva din Liga 1
Doi dintre micuții fotbaliști plâng pe banca de rezerve, ceilalți se uită într-un punct fix. Cineva îi fotografiază și e luat la rost de liderul copiilor: „Ne faci poze când plângem?”. Apoi, băieții cu lacrimi în ochi se îndreaptă în șir indian spre vestiare, cu capetele plecate, în timp ce antrenorii îi încurajează: „Bravo, a fost bine!”. „Cum să fie bine, când am pierdut?”, întreabă nevinovat unul dintre puștani. Nu îi mai răspunde nimeni. La tribuna oficială sunt părinții care le-au făcut galerie pe tot parcursul jocului. „Nu-i nimic, băieți, câștigați în meciul următor”, strigă unul dintre tătici.
La câțiva metri distanță, învingătorii se bucură pentru victorie, dar e o bucurie decentă, curată, deloc provocatoare, cum am mai văzut noi pe la case mari.
Tabloul de mai sus se petrece la un important turneu internațional de copii, Cupa Juniorul, în care se bat, de sâmbătă până luni, nu mai puțin de 20 de echipe, 12 la grupa 2002, 8 la 2001. Iar băieții cu lacrimi, de care v-am povestit mai sus, sunt de la ASF Team București și tocmai pierduseră primul meci din turneu, 0-1 cu bulgarii de la Dunav Ruse.
Mr. Vassaras, ce arbitru de perspectivă!
Dacă nu v-ați convins până acum că treaba e extrem de serioasă, să spunem că această competiție se desfășoară în Centrul de la Buftea, FRF punând la dispoziție terenurile de joc, iar AMF București a trimis arbitrii. Și fiindcă a venit vorba de arbitri, trebuie să vă spun că am văzut la centru un adolescent de 18 ani, Daniel Cireș, care le poate da clasă unora din Liga 1! Condiție fizică foarte bună, mereu aproape de fază, dialog permanent cu jucătorii, decizii incontestabile. Poate îl vede și Mister Vassaras…
Cupa Juniorul e deja la a patra ediție și e organizată în condiții ireproșabile de Mihai Trăistaru, patronul Școlii de Fotbal Juniorul, în colaborare cu Sport Life și FRF. Terenuri bune de joc, vestiare moderne, curățenie, totul bine pus la punct, un program urmat cu strictețe, ba chiar și foi de joc completate înaintea fiecărui meci, Salvare pentru prim ajutor, medic aflat la dispoziția echipelor. Plus un supervizor din partea federației, experimentatul antrenor Ion Moldovan.
„Nu tragem de timp!” Pe bune?
Și am mai auzit niște chestii greu de imaginat în primele noastre divizii. Antrenori strigându-le copiilor: „Hai la joc, nu tragem de timp!” și „Nu protestăm la deciziile arbitrilor!”. Știu că e greu de crezut, dar cele de mai sus nu sunt povești, ci sunt auzite și văzute la fața locului.
După o zi cu nu mai puțin de 20 de meciuri, jucate de la 8 dimineața până la 5 după-amiază, chiar nu regret că am pierdut ASA Tg. Mureș – CSMS Iași. Copiii au fost minunați.
Echipe participante la Cupa Juniorul
Grupa 2001: CS Regal Sport Atletico Madrid, FC Dinamo București, Academia Sport Team București, CSȘ Slatina, FC Pitești 2008, FC Petrolul Ploiești, FC Juniorul București, Etăr Veliko Târnovo (Bulgaria).
Grupa 2002: FC Juniorul București, ASF Team București, FC Dinamo București, Sporting Vaslui, Academia Voluntari, ACS Tâmpa Brașov, Sport Club Bacău, FC Dunav Ruse, PFK Dobrudja Dobrici, FC Slavia Sofia, Etăr Veliko Târnovo, Cerno More Varna (ultimele 5, din Bulgaria).
- Finalele au loc luni, la Buftea. Locul 1 primește 15 mingi, locul 2 – 10 mingi, iar locul 3 – 5 mingi. Plus cupe, medalii și diplome.