FOTO ANIVERSAR | De Ziua Olimpică, ProSport îți prezintă o colecție unică cu 22 de imagini cu medaliații olimpici ai României din ultimul deceniu
Ziua Olimpică este o oportunitate de a împărtăși valorile olimpice și de a-i aduce mai aproape de spiritul celor cinci cercuri pe oamenii de pretutindeni, o zi în care fiecare ar trebui să facă puțină mișcare, puțin sport, să se implice și să simtă energia Jocurilor – este esența mesajului transmis de Comitetul Olimpic Internațional. ProSport răspunde provocării „Get Active” și vă prezintă o colecție de imagini cu cele 22 de medalii olimpice câștigate de România în ultimul deceniu.
Palmaresul României la ultimele trei ediții ale Jocurilor:
9 medalii la ediția Beijing 2008 (4 de aur, 1 argint, 4 de bronz)
9 medalii la ediția Londra 2012 (2 de aur, 5 de argint, 2 de bronz)
4 medalii la ediția Rio 2016 (1 aur, 1 argint, 2 de bronz)
Filmul Beijing 2008
Luptele libere l-au dus pe podium pe Gheorghiță Ștefan, la categoria 74 kg, după opt ani! Românul a terminat concursul olimpic pe cinci, însă, în 2016, în momentul în care deținătorul argintului Soslan Tigiev, din Uzbekistan, a fost descalificat pentru un test pozitiv la turnibol și a pierdut medalia olimpică, românul aflat la egalitate cu ocupantul locului patru, „vecinul” bulgar Kiril Terziev, a primit retroactiv medalia de bronz.
Gimnastica feminină urca o dată în plus pe podiumul olimpic la echipe: treapta a treia și bronz pentru Andreea Acatrinei, Gabriela Drăgoi, Andreea Florentina Grigore, Sandra Izbașa, Steliana Nistor și Anamaria Tămirjan.
Canotajul a punctat și el cu echipa feminină de 8+1, formată din Georgeta Andrunache, Eniko Barabas, Constanța Burcică, Rodica Maria Florea, Elena Georgescu, Doina Ignat, Simona Dumitriță Mușat, Ioana Cristina Rotaru, Viorica Susanu – bronz olimpic.
Scrima a adus României câte o medalie la feminin la masculin la Beijing 2008. Mihai Covaliu a obținut bronzul, la sabie, o medalie pe care i-a dedicat-o fetiței sale.
Ana Maria Brânză a câștigat argintul, în concursul individual de spadă și a oferit una dintre imaginile emblematice ale Olimpiadei, în momentul în care le-a arătat pe podium jurnaliștilor ce medalie voia de fapt.
Atletismul a luat ultimul aur olimpic la Beijing, prin Constantina Diță, la maraton, într-o cursă luată pe cont propriu de româncă și transformată într-o pagină glorioasă a istoriei sportului românesc.
Gimnastica – sportul numărul unu al României: Sandra Izbașa a câștigat aurul cu un exercițiu plin de grație, la sol.
Canotajul a oferit, de-a lungul timpului, unele dintre cele mai frumoase povești pentru România. La Beijing, Georgeta Andronache și Viorica Susanu au muncit cot la cot pentru aur și au urcat pe podium ținându-se strâns de mână.
Judo: Alina Dumitru și-a îndeplinit visul de a câștiga un titlu olimpic în 2008, la Beijing.
Filmul Londra 2012
Halterele și Răzvan Martin au adus României o medalie de bronz la categoria 69 de kilograme.
Gimnastica a luat bronz pe echipe, la Londra, prin Cătălina Ponor, Sandra Izbașa, Larisa Iordache, Diana Bulimar și Diana Chelaru.
Judo-ul a deschis, din punct de vedere cronologic, robinetul de medalii pentru delegația tricoloră la ediția de la Londra. Alina Dumitru a obținut medalia de argint a categoriei 48 de kilograme.
Judo-ul a punctat nu doar printr-o sportivă care și-a anunțat retragerea imediat după concurs, ci și printr-o judoka aflată la prima participare. Corina Căprioriu a luat argintul la categoria 57 de kilograme.
Scrima a cucerit singura medalie de argint la masculin. Rareș Dumitrescu, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu și Alexandru Siriteanu au învins Rusia, în semifinale, cu scorul de 45-43, asigurându-și astfel medaliile de argint, însă nu au putut dovedi și echipa Coreei de Sud.
Gimnastica i-a ținut cu sufletul la gură pe români la Londra. Arbitrii i-au frânt inima Cătălinei Ponor după ce i-au luat de la gât bronzul la bârnă, după o contestație a americancei Raisman. Ponor a obținut însă argintul la sol, cu o notă de 15.200, în urma aceleiași Raisman.
Halterele de argint ale Roxanei Cocoș. Singura reprezentantă autohtonă în concursul feminin de haltere a cucerit medalia de argint la categoria 69 kilograme, cu un total de 256 kg, după ce a ridicat 113 kg la smuls și 143 kg la stilul aruncat.
Tirul a dat startul medaliilor de aur pentru România la Londra 2012, cu un succes apărut de nicăieri, din pușca cu aer comprimat a lui Alin Moldoveanu.
Gimnastica a dat a doua medalie de aur României, la Londra. Sandra Izbașa a strălucit la sărituri: a intrat ultima în concurs și, cu execuții notate de arbitri cu 15.383 – prima săritură și cu 15.000 – cea de-a doua, a depășit-o pe americanca Mc Kayla Maroney (medie de 15.083).
Filmul Rio 2016
Luptele au dus România pe podium la Rio, prin Albert Saritov, sportivul cu sânge cecen care a luptat cu dârzenie sub tricolor, devenind primul sportiv naturalizat care câștigă o medalie – în acest caz de bronz – pentru țara noastră.
Canotajul și barca de 8+1 a fost de bronz la Rio. Mădălina Bereș, Andreea Nicoleta Boghian, Adelina Maria Boguș, Roxana Gabriela Cogianu, Daniela Druncea, Laura Oprea, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa și Ioana Strungaru au preluat ștafeta medaliilor într-o probă cu istorie uriașă în România.
Tenisul a dat României un argint la Rio, prin dublul Horia Tecău – Florin Mergea. Cei doi jucători au regăsit chimia din perioada junioratului, când triumfau la Wimbledon în proba de dublu și nu au putut fi învinși decât de echipa Spaniei, formată din Rafael Nadal și Marc Lopez, cu 4-6 în decisiv!
Scrima a adus singurul aur pentru România la ultima ediție. Ana Maria Brânză, Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu au avut mari emoții cu echipa Statelor Unite, apoi au câștigat proba de spadă feminin pe echipe, după ce au învins China în finala mare, scor 44-38. Foto: FR Scrimă.