FOTO REVOLTĂ‚TOR** Și stadioanele mor în Bănie! TOATE arenele din orașul unde fotbalul e religie arată ÎNFRICOȘĂ‚TOR

Într-o perioadă în care în România „răsar” stadioane din ce în ce mai impresionante sau altele se renovează din temelii, în Bănie situația arenelor este dezastruoasă. În acest moment, niciun stadion din Craiova nu poate fi omologat pentru meciuri de Liga I.

La fel ca și fotbalul din Craiova, stadioanele „mor” și ele. Cele mai mari arene din Craiova, „Ion Oblemenco”, Extensiv, Tine­­­retului, Electroputere și Constructorul nu au nimic în comun cu timpurile pe care le trăim.

Scaune lipsă, gradene aflate în stare avansată de degradare, buruieni, gunoaie, garduri ruginite și multă nepăsare. Acesta este peisajul dezolant al infrastructurii fotbalului craiovean. Altă dată sufletul fotbalului românesc, Craiova este acum la ani-lumină față de București, Cluj, Ploiești sau Piatra-Neamț, iar situația nu pare să se schimbe prea curând.


25 de mii de locuri are stadionul „Ion Oblemenco”, cel mai mare din Craiova

2 stadioane au marcat istoria fotbalului în Craiova, „Ion Oblemenco” și Tineretului


Stadionul „Ion Oblemenco”


Templul fotbalului oltean „plânge”. Gazonul arată în continuare bine, îngrijit fiind de angajații lui Adrian Mititelu, la fel ca și tribuna oficială și vestiarele, refăcute tot pe banii clubului. Restul însă formează un peisaj dezolant, deși autoritățile au dat asigurări că stadionul nu va fi lăsat în paragină. Buruienile au năpădit din nou gradenele, scaunele sunt rupte, din toalete au mai rămas doar pereții, stâlpii nocturnei au început să ruginească, iar scările de acces în tribune sunt adevărate capcane. Și ca peisajul să fie complet, turnicheții, care au costat municipalitatea în urmă cu mai bine de doi ani aproximativ 500.000 de euro, au fost vandalizați înainte să fie folosiți măcar o dată!

Stadionul Tineretului
Arena pe care s-a jucat fotbal în Craiova încă din anii 40, și unde Universitatea a evoluat pentru prima dată și a promovat în prima divizie, se află într-un stadiu avansat de degradare. Stadionul, aflat în proprietatea autorităților doljene, a fost abandonat în urmă cu câțiva ani, considerându-se că nu dispune de spațiu suficient pentru a putea fi transformat într-o arenă modernă. Nu are scaune, tribunele sunt într-un avansat stadiu de degradare, gardurile sunt ruginite, iar gazonul se află într-o stare jalnică, motiv pentru care de mulți ani acolo nu mai joacă nicio echipă. Mai este folosit doar de grupele de copii și juniori ale Consiliului Județean, ca teren de antrenament.

Stadionul Exstensiv


Deși este privat, stadionul din Parcul „Nicolae Romanescu” se prezintă mai bine decât cele administrate de autorități. Frații Nicu și Eugen Mihăilescu, proprietarii bazei, întrețin în continuare stadionul, deși acesta nu le mai aduce venituri, fiind folosit doar ocazional, de echipe din județ sau de juniorii de la școlile de fotbal din Bănie. Marea majoritate a scaunelor de pe stadionul de aproximativ 8.000 de locuri sunt utilizabile și acum, tribunele și vestiarele se prezintă în condiții acceptabile, iar suprafața de joc este una de calitate. 2008 a fost anul în care stadionul a găzduit ultimele meciuri importante, fiind „casa” Științei în perioada în care stadionul „Ion Oblemenco” se afla în modernizare.

Baza constructorul


O parte din scheletul metalic al unei tribune și una dintre cele două porți sunt singurele indicii că acolo era cândva un stadion. Gazonul a dispărut și el, fiind „înghițit” de buruieni și mărăcini de mărimea unui om. Totuși, terenul de pământ este tușat și încă folosit de grupe de copii ale unor școli de fotbal din Craiova. Și ca șocul să fie complet, de fiecare dată când bate vântul peste acest peisaj apocaliptic ești „lovit” de un miros înțepător de gunoi, venit de la groapa de gunoi a orașului, aflată în apropiere.

Stadionul Electroputere


Arena este singura pe care se mai dispută jocuri oficiale la nivelul primelor trei divizii, fiind stadionul pe care evoluează divizionara a treia, Prometeu. Cu toate acestea însă, se află într-o stare deplorabilă. Gazonul a văzut și zile mai bune, iar un spectator are nevoie de curaj ca să ia loc în tribunele de aproximativ 15.000 de locuri, construite pe un schelet metalic ruginit de ani buni. Perioada de glorie a stadionului a fost la începutul anilor 90, atunci când Electroputere Craiova activa în Liga I. Arena aparține fabricii cu același nume și, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă fabrica, este greu de crezut că va fi modernizată în viitorul apropiat.

„Perla Olteniei” e la Severin


Alături de Extensiv, un alt stadion din Bănie care se prezintă încă în condiții decente, dar care nu mai este folosit pentru jocuri din liga a doua sau a treia, este Depou. Stadionul de 2.000 de locuri a fost casa divizionarei secunde Gaz Metan CFR Craiova, înainte ca formația să se mute la Severin. Acum, „Perla Olteniei” se află la Severin, arena pe care au jucat Universitatea, Gaz Metan CFR și chiar Pandurii.

Publicat: 19 09. 2011, 08:48
Actualizat: 19 09. 2011, 09:14