FRF cere CSM un răspuns privind o posibilă infracțiune de denunț calomnios săvârșită de Mititelu
FRF cere Ministerului Public să precizeze dacă a soluționat plângerile penale formulate de Adrian Mititelu împotriva unor magistrați ce au judecat litigiile dintre FRF și U Craiova și dacă a sesizat organele abilitate pentru denunț calomnios, în cazul în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale.
FRF a tirmis, miercuri, o scrisoare deschisă Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în atenția lui Daniel Morar, prim adjunctul Procurorului General al României.
În această scrisoare, Federația Română de Fotbal acuză presiunile exercitate asupra unor magistrați de reprezentanții S.C. Fotbal Club U Craiova S.A., societate aflată în insolvență care a deschis în ultima perioadă o serie de litigii pe rolul instanțelor judecătorești având drept obiect măsura de excludere din cadrul FRF.
Conducerea federației susține că gruparea Univeristatea Craiova „și-a format o adevărată practică din formularea de plângeri penale împotriva judecătorilor ce se află în completele de soluționare a cauzelor împotriva FRF, o încercare evident abuzivă de a intimida realizarea actului de justiție”.
Conform adresei citate, Adrian Mititelu a formulat „o plângere penală vădit nefondată împotriva președintelui de complet” în dosarul deschis de U Craiova la Înalta Curte de Casație și Justiție. „În cadrul acestui dosar, cererea de recurs a S.C. Fotbal Club U Craiova S.A. a fost respinsă, cu consecința rămânerii irevocabile a Sentinței civile nr. 6708/14.11.2011, prin care s-a statuat lipsa caracterului de act administrativ a hotărârii de excludere a S.C. Fotbal Club U Craiova S.A.. Hotărârea deține o importanță crucială în ansamblul disputelor dintre părți, reprezentând primul dosar soluționat irevocabil în care este certificat caracterul inadmisibil al demersurilor în contencios administrativ S.C. Fotbal Club U Craiova S.A.”, se precizează în adresa FRF.
De asemenea, Mititelu a formulat o altă plângere penală în dosarul aflat pe rolul Curții de Apel București, unde cererea S.C. Fotbal Club U Craiova S.A. de modificare a actelor constitutive ale FRF a fost respinsă în totalitate. De această dată, proprietarul clubului din Craiova a depus o plângere penală împotriva titularului de complet al cauzei de la Tribunalul București.
În aceste condiții, Federația Română de Fotbal solicită Ministerului Public să îi aducă la cunoștință dacă plângerile penale ale lui Adrian Mititelu au fost soluționate în sensul dispunerii unor soluții de neîncepere a urmăririi penale față de magistrați și dacă, în cazul în care s-au dispus soluții NUP, se apreciează oportună „sesizarea din oficiu a organelor competente cu privire la săvârșirea infracțiunii de denunț calomnios (art. 259 C. pen.), de către administratorul special al S.C. Fotbal Club U Craiova S.A., domnul Adrian Mititelu”.
FRF citează un articol din Legea nr. 317/2004 conform căruia „Consiliul Superior al Magistraturii are dreptul și obligația de a se sesiza și din oficiu pentru a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea”.
În consecință, FRF solicită Consiliului Superior al Magistraturii să i se aducă la cunoștință dacă are în vedere sesizarea din oficiu în vederea apărării reputației judecătorilor ce au făcut obiectul acestor plângeri.
Oficialii federației susțin că în afara plângerilor penale amintite, Adrian Mititelu apelează la toate mijloacele posibile pentru a întârzia și îngreuna pronunțarea unor verdicte în cauzele în care este implicat în fața FRF.
Federația menționează că în dosarul aflat pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție consilierul juridic al grupării U Craiova a fost amendat cu amenda maximă pentru „exercitarea cu rea-credință a drepturilor procesuale”. De asemenea, FRF dă exemplu formularea de către U Craiova a trei cereri distincte de recuzare a completului de judecată, formularea unei cereri de strămutare a litigiului de la Înalta Curte și a unei cereri de sesizare a Curții de Justiție Europene.
„Având în vedere contrastul dintre aspectele expuse mai sus și afirmațiile publice ale administratorului special al S.C. Fotbal Club U Craiova S.A., domnul Adrian Mititelu, cu privire la temeinicia acțiunilor sale în justiție, solicităm public renunțarea la actele de tergiversare a actului de justiție întreprinse de domnul Adrian Mititelu, prin reprezentanții săi. În acest sens, Federația Română de Fotbal a formulat deja cerere de preschimbare a termenului din dosarul nr. 8526/2/2011, în care instanța supremă va da o soluție irevocabilă asupra legalității măsurii de excludere a clubului condus de Adrian Mititelu din cadrul FRF. Se impune precizarea că atât litigiul ce face obiectul dosarului nr. 6925/2/2011, cât și cel care face obiectul dosarului nr. 8185/3/2012 (acum în etapa recursului) au fost câștigate de FRF, ceea ce nu schimbă necesitatea sancționării comportamentului domnului Adrian Mititelu de permanentă obstrucționare a actului de justiție”, se mai precizează în adresa FRF.
Federația Română de Fotbal anunța, în 20 iulie 2011, că gruparea Universitatea Craiova a încălcat grav statutul federației, astfel că a fost exclusă provizoriu de Comitetul Executiv. Măsura a fost validată de Adunarea Generală a FRF, la din 14 mai 2012.
Decizia de exludere se află în atenția procurorilor DNA, în urma plângerii penale depuse de gruparea Universitatea Craiova, la 16 septembrie 2011. Clubul oltean a cerut începerea urmăririi penale față de membrii Comitetului Executiv al FRF care au votat excluderea Universității Craiova din FRF, acuzându-i de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Plângerea penală arată că gruparea craioveană a suferit un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, reprezentând drepturile federative ale celor 39 de jucători deveniți liberi de contract și preluați de alte cluburi în urma excluderii Universității Craiova.