Gabriela Firea dă înapoi: Maratonul Internațional București și Semimaratonul se vor organiza în continuare. După două zile de scandal, noul primar al Capitalei spune că s-a înțeles greșit
UPDATE Pe site-ul bucharest-marathon.com a fost dat publicității un comunicat de presă în care se dau asigurări că Maratonul București se va organiza și în acest an, „reconfirmarea” venind în urma discuțiilor dintre Valeria Răcilă și Gabriela Firea, așa cum a dezvăluit și ProSport în premieră, ceva mai devreme. Site-ul publică și o declarație a noului primar: „Nu am spus niciodată că vreau să interzic Maratonul București. Este o competiție care are deja tradiție și promovează cu deosebit succes în lume Capitala României, având în vedere că se află deja la a-9-a ediție. Mai mult decât atât, eu însămi sunt o susținătoare a sportului, am spus acest lucru de nenumărate ori, chiar am înființat bursa sportivă Răsvan Firea, în memoria primului meu soț, antrenor de atletism și fiul marilor sportivi și antrenori Victor și Elena Firea. Îmi doresc ca bucureștenii, și nu numai ei, toți românii, să fie sănătoși și activi, pentru a se putea bucura de viață. Acest lucru se poate realiza numai dacă acordăm o atenție mai mare sportului, a mișcării în general, fie în aer liber, fie în sălile de sport. Mărturisesc că sunt mâhnită că presa a înțeles greșit intențiile mele și sper ca, în spiritul fair-play-ului, să putem depăși acest impas comunicațional. În acest sens, doresc să asigur pe toată lumea că Maratonul București va avea loc, în aceleași condiții ca și în anii precedenți. Acesta este un eveniment care se desfășoară duminica, în prima parte a zilei, așadar într-o perioadă în care traficul nu este la fel de intens ca într-o zi de lucru. Municipalitatea se va asigura ca cetățenii care locuiesc în zonele prin care trece traseul Maratonului să fie informați din timp asupra programului acestuia, zona restricționată necesară desfășurării și, foarte important, rutele alternative de deplasare”.
Cu numai două zile în urmă, conform Mediafax, Gabriela Firea spunea, într-o conferință de presă, că a dat dispoziție să se caute alte zone unde să se desfășoare evenimentele sportive și culturale programate în Piața Constituției. Articolul, aici.
După două zile de scandal uriaș, Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, noul primar al Bucureștiului, dă înapoi, anunță că a fost înțeleasă greșit și că Maratonul Internațional București se va desfășura așa cum era stabilit. Firea s-a întâlnit miercuri cu Valeria Răceanu van Groningen, campioană olimpică la Los Angeles și organizatoarea Maratonului Internațional București, pentru a discuta despre soarta competiției ajunsă, în acest an, la a noua ediție. Sursele ProSport afirmă că Gabriela Firea i-a dat asigurări Valeriei Răcilă că Maratonul nu va fi anulat și că a fost înțeleasă greșit atunci când a spus că nu va mai permite să fie blocată Piața Constituției și nici centrul Bucureștiului cu evenimente sportive sau concerte.
O decizie „spontană” despre care se știa de o săptămână și care se aplica deja, pe furiș, în Primăria Capitalei
Gabriela Firea a pierdut prima bătălie cu bucureștenii. FOTO: Mediafax
Se încheie astfel o nebunie care a durat două zile, după ce, luni, la Antena 3, deranjată că nu a putut să se plimbe cu mașina în weekend pe Kiseleff, Gabriela Firea a afirmat: „Chiar în acest weekend, circulația din Capitală a fost blocată și asta nu pentru că erau foarte multe mașini în trafic – lumea era pe la mare, pe la munte, au plecat mulți în concediu – ci pentru că se aprobă foarte multe evenimente stradale în centrul Capitalei, fie că sunt culturale, de divertisment sau sportive, ceea ce nu se întamplă în nicio capitală europeană. Acolo este respect pentru cetățeni, pentru turiști și în general respect pentru faptul că nu trebuie să > circulația cu evenimente – care este foarte bine că se organizează – dar nu trebuie să fie organizate în centru, în punctul zero al Capitalei”.
Imediat, s-a declanșat un tărăboi uriaș. Organizatorii festivalului „Rock The City” și ai concertului Rihannei au protestat, spunând că au deja contracte semnate, că au vândut biletele, că artiștii nu și-au dat acordul pentru alte locuri unde să cânte (primarul voia să mute totul la Romexpo sau pe stadion). „Știam de săptămâna trecută despre asta. Poate că nu s-a exprimat cum trebuie sau poate nu a înțeles cum merg lucrurile, pentru că nu ai cum să interzici. Și să mă trimiți de la stat la particular…!?”, a declarat Lenți Chiriac, organizatorul celor două evenimente.
S-a aflat că, deși anunțul noului edil a fost făcut luni, funcționarii din Primărie puneau deja în practică dispoziția de ceva timp și îi blocau, ilegal (legea nu permite Primăriei să interzică astfel de acțiuni), pe cei care cereau avizul. Irina Zamfirescu, de la Active Watch, a declarat la RFI că e ilegal ceea ce vrea Firea. Mihai Deneș, de la Asociația Adevărații Veloprieteni România, a povestit, pentru același post de radio, că Primăria nu i-a dat avizul pentru un marș al bicicliștilor, deși nu avea dreptul legal să-l refuze.
Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a anunțat, de asemenea, că vrea să discute cu primarul pe marginea acestei măsuri: „În cursul acestei săptămâni voi lansa o invitație Primarului General al Capitalei Gabriela Firea în vederea unei întâlniri. Cred că evenimentele culturale stradale sunt esențiale pentru apropierea oamenilor de propriul oraș, iar încurajarea acestui tip de manifestări are efecte pozitive în viața orașului și a locuitorilor săi. Cred, de asemenea, că spațiul public, spațiul pietonal, spațiile de interacțiune socială sunt factori de coeziune și bunăstare în interiorul orașelor contemporane. Blocajele din trafic nu sunt efectul acestor evenimente stradale, ci mai degrabă sunt efectul unor chestiuni nereglate de planificare urbană”.
Printre cei speriați de ideea Gabrielei Firea s-au numărat și miile de amatori de alergători care își vedeau periclitată cea mai importantă competiție a anului, Maratonul Internațional București. Valeria Răcilă, inițiatoarea și organizatoarea evenimentului, a declarat marți pentru ProSport că i s-a făcut rău când a aflat ce măsură a luat Firea și că, de supărare, n-a putut mânca nimic toată ziua. „Tot sper să se răzgândească. Unde să mă duc, în pădure? Voi încerca să obțin o întrevedere, să-i explic ce înseamnă Maratonul București, avantajele pentru oraș”, a declarat marți Răcilă pentru ProSport.
Maratonul Internațional București are ca parteneri, printre alții, MTS, Federația Română de Atletism și chiar instituția primului-ministru, iar competiția, la care se așteaptă să participe anul acesta peste 10.000 de oameni și care anul trecut a adus la start, la cursa rezervată lor, și 3.500 de copii, este înregistrată la Federația Internațională de Atletism.
La ultimul maraton au participat, în cursa rezervată lor, circa 3.500 de copii, a declarat Valeria Răcilă pentru ProSport. După momente tensionate provocate de noul primar, prichindeii vor putea să alerge și în acest an. FOTO: Mediafax
De ce să muți un eveniment care aduce bani la bugetul local într-o locație privată, iar chiria să meargă în conturile unei firme?
Treptat, au ieșit la iveală tot mai multe inexactități și lucruri ciudate legate de inițiativa Gabrielei Firea. Aceasta a invocat, ca motive pentru interzicerea evenimentelor în Piața Constituției, faptul că 1) se blochează traficul și bucureștenii sunt supărați, 2) faptul că nicăieri în lume nu se blochează traficul în marile orașe pentru evenimente sportive sau culturale, 3) chiria în Piața Constituției e prea mică și, deci, Primăria nu câștigă mare lucru.
Numai că lucrurile stau tocmai pe dos. În toate orașele mari ale Europei și Statelor Unite se organizează anual evenimente sportive precum maratonul. În multe cazuri, acest concurs considerat proba-probelor și cu o priză uriașă la public se organizează deja de zeci de ani și nimeni nu s-a gândit vreodată să-l interzică pentru că încurcă traficul. Câteva exemple: Maratonul de la Paris se ține anual din 1976, Maratonul de la Madrid – din 1978, Maratonul de la Londra – din 1981, Maratonul de la Budapesta – din 1981, Maratonul de la Berlin – din 1974, Maratonul de la Roma – din 1982.
Gabriela Firea a afirmat că nicăieri în lume nu se blochează centrul orașelor cu manifestări culturale sau sportive. Maratonul de la Paris se ține de 40 de ani, iar la ediția din acest an au participat 57.000 de alergători. Traseul a inclus și celebra Champs Elysees
S-a descoperit că Firea vrea să trimită organizatorii evenimentelor sportive și culturale de pe domeniul public, unde se plătesc bani pe chirie (mulți sau puțini, aici e altă discuție) la bugetul local, către domeniul privat, unde banii pe chirie s-ar duce în conturile unor firme private.