Gafe, insulte, derapaje. Platformele de socializare, o capcană pentru fotbaliști
- Când sportivii se exprimă pe rețelele de socializare, greșelile, ori momentele penibile, nu stau la distanță. Fie că vorbim de nume celebre precum Raymond Domenech, Djibril Cisse, Adil Rami ori Alex Buttner, platformele de Facebook ori Twitter abundă în gafe sau atacuri la adresa altor personaje din sportul mondial
Subiectul greșelilor grave pe care le fac adesea sportivii pe platformele de socializare a fost tratat și de ziaristul britanic, Andy Mitten, pe site-ul espnfc.com. Acesta a expus trei exemple de fotbaliști care evoluează sau au trecut pe la Manchester United și ale căror relații cu suporterii „diavolilor”, prin intermediul rețelelor de socializare, nu sunt printre cele mai bune: Alexander Buttner, Tom Cleverley și Darron Gibson.
Mittens scrie despre Buttner și despre o fotografie pe care acesta a postat-o, recent, pe Instagram, în care apare dezbrăcat, cu o băutură în mână, pe o plajă din Dubai, acolo unde Manchester se antrena. Comentariile suporterilor la acea poză nu au fost deloc pozitive, fundașul stânga în vârstă de 25 de ani fiind atacat și criticat pentru prestațiile sale din ultima perioadă, dar mai ales ale echipei.
Tom Cleverley și-a închis contul de Twitter după ce a fost înjurat de propriii fani
Ziaristul britanic vorbește și despre contul de Twitter al mijlocașului lui United, Tom Cleverley, cont ce avea 1,5 milioane de susținători și care a fost închis recent de deținător după ce a fost înjurat de propriii fani. Fotbalistul în vârstă de 24 de ani a acordat un interviu publicației The Mirror, în care și-a exprimat nemulțumirea legată de reacțiile violente ale fanilor lui Manchester din timpul meciurilor și de faptul că se simte foarte puțin apreciat. Imediat după ce interviul a fost publicat, suporterii „diavolilor” l-au asaltat cu mesaje, fapt ce a dus la închiderea contului de Twitter.
Gibson a renunțat la Twitter după doar două ore
Următorul exemplu dat de Mitten este cel al lui Darron Gibson, fostul jucător al lui Manchester, actualmente la Everton. Mijlocașul și-a închis contul de Twitter la doar două ore după ce îl activase din cauza sutelor de mesaje jignitoare pe care le-a primit. Gibson își deschisese contul la sugestia lui Wayne Rooney, care chiar postase un mesaj de „bun-venit” pentru colegul său, în aceeași zi. Iată câteva exemple de mesaje pe care le-a primit Gibson: „Prestația ta din meciul de sâmbătă a fost cea mai proastă pe care am văzut-o vreodată la un jucător al lui Manchester. Ți-a fost cam frică de minge?” / „Pritene, am crezut că ai 33 de ani. Te mișcai precum Pirlo” / „Cel mai mare compliment pe care ți-l pot face e că ești mai bun decât Carrick” (n.r: mijlocașul Michael Carrick de care fanii Manchester au fost foarte nemulțumiți)
Spre final, ziaristul britanic se întreabă și dacă e corectă atitudinea suporterilor. Aceștia se plâng adesea că fotbaliștii sunt mai distanți ca oricând, dar când jucătorii încearcă să comunice cu ei prin intermediul rețelelor de socializare, fanii aleg doar să-i agreseze verbal. „E corect? Acesta e prețul pe care fotbaliștii trebuie să-l plătească pentru celebritate?”.
De asemenea, site-ul L”Internaute a făcut, recent, un top al celor mai mari gafe pe care le-au făcut sportivii din toată lumea, în care au fost incluse nume celere precum Djibril Cisse, Raymond Domenech sau Adil Rami.
Djibril Cisse și-a reglat conturile cu președintele lui Montpellier
În vara lui 2013 au apărut zvonuri conform cărora Djibril Cisse ar urma să semneze cu Montpellier. Președintele clubului, Louis Nicollin s-a opus vehement: „Nu vreau să lucrez cu cineva care este DJ la Churascaïa sau Café Joseph” (n.r: cluburi din Franța). Răspunsul atacantului n-a întârziat să apară: „Mulțumesc pentru sprijin, dar mi-e milă de jucătorii și de suporterii lui Montpellier. Să ai un asemenea președinte nu e deloc ușor”.
Domenech îi ceartă pe francezi pe Twitter
Retras din fotbal, fostul selecționer al Franței, Raymond Domenech, a păstrat multă libertate de exprimare, de data aceasta pe site-urile de socializare. În martie 2013, Domenech și-a exprimat părerea despre meciul pe care fosta sa echipă l-a susținut în preliminariile pentru Cupa Mondială, împotriva Georgiei, încheiat cu 0-0: „Am mai spus-o: Benzema și-a confirmat inutilitatea, iar Ribery a fost mereu intermitent. Asta este, mergem înainte!”.
Violentul Barton și „transsexualul” Thiago Silva
Joey Barton, fostul jucător al lui Olympique Marseille, este foarte activ pe Twitter, platformă pe care își reglează des conturile cu „inamicii” săi. Ultima gafă: s-a luat de fizicul brazilianului de la PSG, Thiago Silva pe care l-a numit transsexual. „Am două întrebări pentru Thiago Silva. Prima: De ce vorbești tu despre mine în conferința de presă de dinaintea meciului PSG-Barca? A doua: esti pre-operat sau post-operat? Transsexual. ThiagoSilva, un bărbat doamnă”.
Frimpong a numit un suporter „evreu bastard”
În 2012, Emmanuel Frimpong, jucătorul lui Arsenal, s-a adresat unui suporter al lui Tottenham pe care l-a numit „evreu bastard”. O afirmație antisemită care a declanșat un scandal uriaș: „Dacă te duci la biserică astăzi, roagă-te pentru mine să ratez. Eu m-am rugat deja să-ți rupi mâinile și picioarele”.
Adil Rami, o replică deloc elegantă
„Salut-o pe mama ta. I-am lipsit cu siguranță”. Acest mesaj îi aparține jucătorului lui Milan, Adil Rami care i-a răspuns unui suporter ce l-a criticat după prestațiile sale de la Euro 2012.
„Visul” lui Leveaux
La momentul morții lui Nelson Mandela, înotătorul francez Amaury Leveaux a dorit să-i aducă propriul său tribut, însă l-a confundat pe fostul președinte sud-african cu pastorul baptist din nordul Americii, Martin Luther King, făcând referire la celebrul său discurs „I have a dream”, din 1963 când a cerut egalitate rasială.
Papachristou a fost exclusă de la JO Londra după ce a postat un mesaj ofensator
Atleta de origine greacă Paraskevi Papachristou a fost exclusă din delegația Greciei pentru Jocurile Olimpice de la Londra după ce a postat pe Twitter un mesaj ofensator pentru imigranții africani. „Cu așa de mulți africani în Grecia, țânțarii din vestul Nilului în sfârșit vor mânca ceva mâncare tradițională”.