Gheorghe Hagi a împlinit 52 de ani! 5 februarie, ziua Fotbaliștilor: Ronaldo, Neymar, Tevez sau Januzaj, născuți în aceeași zi cu „Regele”

Gheorghe Hagi a împlinit 52 de ani! 5 februarie, ziua Fotbaliștilor: Ronaldo, Neymar, Tevez sau Januzaj, născuți în aceeași zi cu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Data de 5 februarie este adânc sculptată în memoria fotbalului mondial. Pe lângă Gică Hagi, tot astăzi vor sufla în lumânările de pe tort nume ca Neymar, Cristiano Ronaldo, Carlos Tevez  sau Adnan Januzaj.

 

Astăzi este ziua din calendar care a fost cea mai generoasă pentru istoria fotbalului. Câțiva dintre cei mai talententați fotbaliști din istorie au venit pe lume pe 5 februarie.

  • Cristiano Ronaldo – 5 februarie 1985 – 32 de ani

Când Hagi împlinea 20 de  ani și strălucea la Sportul Studențesc, în Funchal, Portugalia se năștea cel care mai târziu avea să domine fotbalul mondial, alături de Lionel Messi.  Ca și Hagi, drumul carierei lui Ronaldo s-a îndreptat la un moment dat înspre Real Madrid, club unde a doborât recorduri și a devenit o emblemă.  Porțile naționalei i s-au deschis,  tot ca Gică Hagi, la 18 ani, într-o victorie a Portugaliei în Kazahstan, scor 1-0. Deși este născut în aceeași zi cu el, preferatul lui Hagi esti rivalul lui Cristiano: „Ronaldo e bun, dar îl prefer pe Messi. Este incredibil ce poate face”.

  • Neymar – 5 februarie 1992 – 25 de ani

 Mogi das Cruzes se numește localitatea care l-a dat pe cel care atentează la locul lui Pele în istoria fotbalului brazilian. S-a născut când Hagi pleca de la Real Madrid după două sezoane nu foarte reușite și semna cu Brescia. Coincidență sau nu, a jucat primul meci la națională tot la 18 ani, într-un meci contra SUA, reușind să înscrie la 28 de minute de la debut. Talentul incredibil i-a fost apreciat și de Hagi, care a salutat transferul la Barcelona: „Messi și Neymar vor face recital”, prevestea atunci „Regele”.  Asemenea lui Hagi, a ajuns să îmbrace tricoul Barcelonei.

  • Carlos Tevez – 5 februarie 1984 – 33 de ani

Într-o țară în care Maradona este divinizat, la propriu, Tevez a fost văzut ca demnul urmaș al acestuia. N-a atins niciodată nivelul lui Maradon, dar El Pibe D”Oro l-a numit „profetul argentinian al secolului XXI”. S-a născut la Buenos Aires, în anul în care Gică Hagi bifa primul turneu final din carieră, Campionatul European din Franța 1984.

  • Adnan Januzaj – 5 februarie 1995 – 22 de ani

Tânărul mijlocaș al lui United, împrumutat în acest sezon la Sunderland, s-a născut în anul în care Hagi intra în al doilea sezon la FC Barcelona, ultimul pe Camp Nou. Januzaj are o istorie interesantă. Înainte să debuteze pentru naționala Belgiei, a fost eligibil și pentru Albania (este etnic albanez), Turcia (familia mamei a fost deportată în Turcia) și pentru Kosovo – națională care nu este recunoscută de FIFA, deci nu i se supune regulilor.

Alți sportivi născuți pe 5 februarie

Sven-Goran Eriksson – fost manager al Angliei și al lui Manchester City. S-a născut în 1948.

Jose Maria Olazabal – fost jucător de golf, de două ori câștigător US Masters. S-a născut în 1966

Marcus Gronholm – pilot – dublu campion mondial de raliuri. Născut în 1968.

Billy Dodds – fost internațional scoțian. Născut în 1969

Giovanni van Bronckhorst – fost fotbalist la Arsenal și Barcelona. S-a născut în 1975

Vedran Corluka – fost jucător la City și Tottenham, în prezent la Lokomotiv Moscova. S-a născut în 1986

Eric Bicfalvi – fost jucător la Steaua, în prezent la FC Ural. Născut în 1988

Takayuki Seto – jucător e la Astra, născut în 1986
 

Gheorghe Hagi, la 52 de ani

În luna aprilie a anului 1975, Hagi a pășit pentru prima oară la porțile unui club de fotbal, Farul Constanța, unde a fost luat în primire de Iosif Bukossi, primul lui antrenor. La vârsta de 11 ani, Gică Hagi evolua în prima competiție, „Cupa Speranțelor”, pentru ca în 1978 să fie legitimat la clubul de pe Litoral.

În 1980, Hagi a fost cooptat în proiectul „Luceafărul” – echipa națională de juniori – pentru ca doi ani mai târziu, la vârsta de 17 ani, 7 luni și 6 zile, să debuteze în Divizia A, în partida SC Bacău – Farul Constanța, scor 3-0.

După numai un an, Hagi își făcea debutul la echipa națională, în mandatul lui Mircea Lucescu, într-o partidă cu Norvegia, susținută de „tricolori” la Oslo, la 10 august 1983, scor 0-0.

În anul 1983, Hagi a devenit jucătorul echipei Sportul Studențesc, echipă cu care a ocupat locul al doilea la sfârșitul sezonului 1984-1985. Evoluțiile sale de excepție au atras privirea marilor cluburi de atunci, Steaua și Dinamo, oficialii grupării „roș-albastre” reușind să ajungă la un acord cu cei de la Sportul Studențesc pentru un împrumut.

La nici jumătate de an, Hagi înscria pentru Steaua unicul gol al Supercupei Europei, de la Monte Carlo, în partida cu Dinamo Kiev, gol ce avea să aducă cel de-al doilea trofeu european. La finalul sezonului, Hagi nu a mai revenit în „Regie”, așa cum se convenise prin contract, și a rămas la Steaua, de unde în 1990 a plecat la Real Madrid pe o sumă de 4 milioane de dolari, record ce avea să fie doborât, oficial, abia în 2008, prin plecarea lui Ionuț Mazilu la Dnepr Dnepropetrovsk.

Palmaresul lui Hagi în primul eșalon din Romania totalizează 223 meciuri și 141 goluri, trei titluri de campion și trei Cupe ale României. Gheorghe Hagi a fost de două ori cel mai bun marcator din campionatul României, în sezoanele 1984/1985 și 1985/1986.

În perioada petrecută în Spania, Hagi a evoluat la cele două mari forțe ale Primerei Divizion: Real Madrid (1990-1992, 19 goluri în 64 de meciuri) și FC Barcelona (1994-1996, 7 goluri în 36 de meciuri). Golul de la jumătatea terenului din partida Osasuna – Real Madrid este un moment de vârf al carierei lui Hagi în Primera Division. Marele regret al lui Hagi este că nu și-a trecut în palmares titlul de campion al Spaniei în perioada petrecută în această țară.

După perioada petrecută la Barcelona, între 1996 și 2001, Hagi a ajuns la Galatasaray Istanbul. În tricoul turcilor, Gheorghe Hagi a jucat 167 de meciuri și a înscris 78 de goluri. În afara acestor cifre, Hagi a adunat patru titluri de campion și două Cupe ale Turciei, o Cupa UEFA și Supercupa Europei. Galatasaray a fost clubul unde Hagi și-a încheiat cariera.

Hagi a fost recordmanul absolut al echipei naționale: cele mai multe banderole de căpitan, cele mai multe selecții și cele mai multe goluri. Seria recordurilor a fost întreruptă de Dorinel Munteanu, care a devenit cel mai selecționat jucător din istorie. Hagi rămâne golgeter all-time, cu 35 de goluri.

Hagi a participat la trei ediții ale Campionarului European (1984, 1996 și 2000), precum și la trei ediții ale Cupei Mondiale (1990, 1994 și 1998). După ediția din 1994 a Cupei Mondiale, Hagi a ieșit al patrulea în ancheta anuală a revistei France Football, cea care acordă Balonul de Aur. La finele anului 1999, a fost desemnat fotbalistul român al secolului, iar în 24 aprilie 2001, sub titulatura Gala Hagi, i s-a organizat un meci festiv de retragere.

Chiar dacă în palmaresul său de jucător nu figureaza decât trei trofee pe plan internațional, Hagi a fost unul dintre fotbaliștii de vârf ai anilor ’90. Odată cu încheierea carierei de jucător, Hagi a ales-o pe cea de antrenor, care până în prezent nu i-a adus, însă, mari realizări.

Imediat după retragere, Hagi a devenit antrenor al echipei naționale a României în anul 2001. Prima echipă, primul eșec. Hagi nu a reușit să califice echipa la Cupa Mondială din 2002, demisionând după barajul cu Slovenia. În 2003, a devenit tehnicianul echipei turce Bursaspor, de unde a demisionat din nou, iar în sezonul 2004-2005 s-a aflat pe banca tehnică a formației Galatasaray Istanbul, în momentul numirii sale stadionul Ali Sami Yen fiind arhiplin. Sezonul a fost unul modest, dar a fost salvat pe final prin câștigarea Cupei Turciei, de altfel, singurul trofeu din cariera de antrenor a lui Gheorghe Hagi. La scurt timp, el a demisionat de la Galatasaray, nemulțumit că șefii clubului nu i-au adus jucătorii pe care i-ar fi dorit.

Anul 2006 este momentul în care „Regele” s-a întors în fotbalul românesc. Alegerea sa a fost Poli Timișoara, dar și de aici a plecat după scurt timp. După un an de pauză, Hagi s-a întors la Steaua, clubul de la care s-a lansat în fotbalul mare. Mandatul lui Hagi în Ghencea a durat mai puțin de trei luni, timp în care a calificat echipa în grupele Ligii Campionilor. A demisionat de la Steaua în septembrie 2007, după înfrângerea de la Praga, cu Slavia, motivul fiind conflictul cu finanțatorul George Becali, care l-a acuzat permanent pentru jocul slab și pentru folosirea altor jucători decât cei pe care el dorea să-i impună în primul 11. În octombrie 2010, Hagi și-a început al doilea mandat la Galatasaray unde a stat până la 25 martie 2011.

De atunci, fostul internațional român se ocupă de Academia de Fotbal care îi poartă numele și de echipa acesteia Viitorul Constanța.

Gheorghe Hagi este supranumit „Regele fotbalului românesc” fiind totodată cel mai bun marcator din istoria naționalei României, cu 35 de goluri înscrise. Fotbalistul a evoluat la mai multe echipe de club în cadrul a 515 meciuri și a marcat 283 de goluri , iar la echipa națională a României a jucat 125 de meciuri, marcând 35 de goluri.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat…
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×