Un tur al Capitalei a scos de pe listă patinoarele Floreasca și Tineretului care, deși figurează pe internet ca „funcționale”, nu au mai fost deschise publicului în această iarnă
„Depinde de fiecare. Cei care sunt mai curajoși, mai îndrăzneți, au o senzație de alunecare plăcută. Dacă ești speriat, crispat, te inhibi și obosești foarte repede”. E primul pont dat de campionul național la patinaj artistic, Cornel Gheorghe, celor care n-au călcat niciodată pe gheață, dar au curiozitatea să o facă.
Debi Thomas, campioana mondială din 1986, vorbea despre magia patinajului, înțeleasă până și de cei care au turnat măcar o dată în viață apă peste noapte pentru a face ghețuș. Însă patinajul pe lame de oțel este mai mult decât atât, cu o condiție esențială: să existe și patinoare pentru această pasiune.
LEGEA FIZICĂ‚ A PATINAJULUI Multă vreme s-a crezut că alunerea pe gheață este permisă datorită topirii unui strat superficial de gheață la frecarea cu patinele, iar efectul era de lubrifiere. Ulterior, fizicienii au găsit explicația reală: patina alunecă pe gheață datorită faptului că moleculele din stratul superior de gheață nu se mixează cu moleculele din gheața aflată sub acest prim strat. Astfel, moleculele rămân într-o stare semilichidă care oferă lubrifierea.
O căutare pe Google, scoate la iveală 11 patinoare în București, dintre care unul, vechiul Mihai Flamaropol, este inutilizabil după ce a ajuns într-un grad înfiorător de deteriorare. În rest, 5 patinoare sunt amplasare în parcuri, 4 în interiorul unor complexuri comerciale, iar ultimul, cel din Drumul Taberei este construit peste drum de Piața Moghioroș. În a doua zi de Crăciun, ProSport și-a propus să descopere lumea patinajului din București, una plină de surprize. Un exemplu, două patinoare care pe Internet figurează drept funcționale nu s-au mai deschis în această iarnă!
Turul Bucureștiul pe gheață a durat de dimineața până seara târziu, iar pe cele 7 patinoare deschise vizitate erau în total 4.000-5.000 de persoane. „E aglomerat, sunt Sărbătorile, dar pe la jumătatea lui ianuarie lumea dispare”, explică Mircea Apostol, patronul patinoarului din parcul Cișmigiu. „Asta e problema în România. Oamenii asociază patinajul cu iarna, însă acum poți să-l practici și vara. E păcat, pentru că este un sport frumos care-l dezvoltă armonios pe practicant”, spune Cornel Gheorghe. Patinoarele în aer liber se vor închide la finele lunii februarie, însă Cotroceni on Ice și The Champs din mallul Liberty rămân deschise și peste vară pentru dependenții de gheață.
ISTORIA PATINAJULUI
3000 î.C. Din această perioadă sunt datate cele mai vechi patine găsite de arheologi. Popoarele nordice le foloseau cu precădere la vânătoare, însă patinele erau făcute din oase de animale, ascuțite și legate de picior, iar cel care le folosea se ajuta de bețe
50 î.C Din această perioadă provin niște patine descoperite în ruinele romane de sub zidurile Londrei. Pe o talpă de piele se atașau tot oase de animale care doar alunecau pe gheață, nu o tăiau.
1250 Olandezii sunt primii care înlocuiesc patinele din oase cu patine din fier. Marginile lamei sunt ascuțite astfel că , pentru prima dată, patinatorii se pot împinge în picioare și pot frâna
1572 Patinele de gheață sunt folosite de armata olandeză în bătălia de pe Ijsselmeer împotriva spaniolilor care sunt luați prin surprindere de soldați patinatori veniți peste apa înghețată.
1742 Se înființează primul club de patinaj la Edinburg, în Scoția
1848 Un anume E. V. Bushnell inventează patina fără legături, atașată direct la gheata, care nu mai sare din picioare la întoarceri, răsuciri sau sărituri
1904 La Melbourne, Australia, s-a deschis primul patinoar
Patinoarul fantomă Poate cel mai cunoscut patinoar din București nu funcționează în această iarnă. Pe poartă sunt postate niște anunțuri „Vând patine”, luminile sunt stinse, iar înăuntru a rămas decorul terasei care funționează vara. „Faptul că Floreasca e închis ne ajută mult de tot”, recunoaște Adi Bona, administratorul patinoarului de la Promenada, situat la mai puțin de un kilometru de Floreasca.
CUM ÎȚI ALEGI PATINELE „Poți închiria patine, dar de obicei sunt foarte proaste. Dacă ești pasionat de patinaj, merită să faci o investiție, dar nu v-aș recomanda patine ieftine. Sunt multe modele colorate, le porți o oră, două, apoi zici că ai teniși în picioare. O patină bună nu se înmoaie, îți ține glezna fix. Când îți cumperi o pereche, alege una care să vină aproape fix pe picior, să poți pune doar o șosetă subțire. Șireturile trebuie strânse foarte bine” – Cornel Gheorghe, multiplu campion național de patinaj
CUM SE ASCUT PATINELE Lama patinelor nu este perfect plată. Pe mijloc, are un șanț abia sesizabil, iar marginile sunt ascuțite, permițând patinei să taie gheața. Lama se ascute prin folosirea la polizor a unei pietre care accentuează canalul din mijloc. Dacă marginile se tocesc, patina derapează pe gheață, scăzând astfel senzație de siguranță.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER