Bunăstarea financiară a celor trei fete ale sale a fost motivul principal invocat de Gigi Becali de fiecare dată când acesta a anunțat public micșorarea implicării la Steaua sau posibila intrare în insolvență a clubului. Totuși, planurile finanțatorului vicecampioanei prevăd implicarea copiilor în afacerile pe care le deține, iar un prim pas a fost deja făcut. Theodora Becali, fata cea mai mare a lui Gigi Becali, tocmai a primit pachetul majoritar de acțiuni al uneia dintre cele mai mari companii controlate de latifundiar. Începând din această lună, Theodora dețne 50% din pachetul de acțiuni al S.C. LEOSER S.A., o companie în insolvență care în 2015 avea datorii de 17 milioane de euro, dar care poate avea un potențial imobiliar important.
Acțiunile primite de Theodora Becali au fost donate de Geambazi Vasile, nepot al lui Gigi Becali și cel care împreună cu tatăl său deține acțiunile majoritare și la Steaua. În urma donației, fata cea mare a lui Gigi Becali care studiază la Academia de Științe Economice din București a devenit acționarul majoritar al LEOSER, ceilalți doi acționari fiind Culcescu Marin cu 35% și Culcescu Horia cu 15%. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, compania în a cărei administrare a intrat Theodora Becali nu o duce prea bine. Este în insolvență, în 2015 a avut datorii totale de peste 17 milioane de euro și are un profit de puțin peste 12.000 de euro, obiectul de activitate fiind cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și tuberculilor.
O altă afacere Becali-stat: a luat cu 40 de milioane de euro un teren de zece ori mai scump
Deși este vorba despre cea mai mare companie deținătoare de sere agricole din România, cu 90 de hectare de sere la marginea Bucureștiului, în Popești-Leordeni, LEOSER nu s-a dezvoltat până acum în direcția dorită de Gigi Becali. Acesta a cumpărat serele în 2007 de la statul român cu circa 40 de milioane de euro, iar scopul său a fost specularea și dezvoltarea de imobiliare pe acel teren a cărui valoare de piață era estimată de experți la 400 de milioane de euro, de zece ori mai mult decât a plătit Becali. Totuși, planurile nu au fost duse la bun sfârșit din cauza crizei financiare, în tot acest timp acumulând-se datorii și renunțându-se la un număr important de angajați.
Miza reală, 70 de milioane de euro din despăgubiri supraevaluate?
O posibilă explicație a mutării pachetului majoritar de acțiuni de la Vasile Geambazi la Theodora Becali poate fi dată și de faptul că Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) trebuie să plătească despăgubiri de circa 71 de milioane de euro către LEOSER, pentru un alt teren, situat în Voluntari, nu în Popești Leordeni. Cum s-a ajuns la relația dintre ANRP și LEOSER? Priviți următoarea schemă:
Potrivit Ziarului Financiar, evaluarea terenului de către evaluator s-a făcut pe baza unor oferte de vânzare a unor terenuri „comparabile”, din care una aparținea lui George Becali și nu printr-o documentare temeinică, respectiv fără a solicita date cu privire la tranzacții concrete cu terenuri similare celui evaluat, de la bănci, notari publici sau birouri de carte funciară, date care ar fi oferit informații cu privire la prețul real al pieței imobiliare.
Practic, în urma unui schimb de drepturi între moștenitorul terenului din Voluntari, Gigi Becali și Vasile Geambazi, finanțatorul Stelei s-a asigurat că despăgubirile contestate pe care ANPR trebuie să le plătească vor intra în conturile LEOSER S.A. Adică firma controlată în trecut de Geambazi, dar la care acum este acționar principal Theodora Becali, fiica lui Gigi Becali.
FC Steaua București SA, pe minus după trei ani de profit
Compania LEOSER este doar una dintre afacerile controlate de Gigi Becali care, pe hârtie, stau foarte prost. Cea mai vizibilă, FC Steaua București SA, a intrat pe pierderi în 2015 pentru prima dată în ultimii trei ani. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor la începutul lunii iunie, cheltuielile la clubul de fotbal au fost cu aproape 3 milioane de euro (12.999.887 lei) mai mari decât sumele încasate. Veniturile aproape că s-au înjumătățit față de anul 2014, când Steaua a avut încasări de 23,4 milioane de euro. Recordul a fost stabilit în 2013, cu venituri de aproximativ 36 de milioane de euro – an în care Steaua a jucat în grupele Ligii Campionilor și l-a vândut pe Chiricheș la Tottenham pentru 9,5 milioane de euro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER