Hai în „Biciclești”! Centrul Bucureștiului s-a închis azi între 11:00 și 15.00 pentru mișcare curată
Campania Biciclești continuă! Și în această duminică, 3 noiembrie, între orele 11.00 și 15.00, Primăria București a decis să vină în întâmpinarea bucureștenilor dornici de relaxare și închide traficul auto pe bulevardul Kiseleff, între Arcul de Triumf și Piața Victoriei.
Weekend-ul trecut peste 2.000 de bucureșteni s-au bucurat de plimbare și relaxare, ieșind cu mic cu mare pe Kiseleff. Am văzut bicicliști, rolleri, pietoni, mai tineri sau mai vârstnici, prichindei și bunici. Îi vom revedea probabil și în această duminică, plimbandu-se sub căldura soarelui de toamnă.
Pentru a evita aglomerația, există și cateva recomandari pentru deplasare: cu toții trebuie să ne deplasăm pe partea dreapta a direcției de mers (bicicliștii vor ocupa prima banda, rollerii vor ocupa a doua bandă).
Gândul și ProSport au lansat în urmă cu două săptămâni campania „BICICLEȘTI”, inițiativă prin care au propus trasarea celei mai mari piste de activități sportive de weekend.
Biciclești. Sau Triciclești. Sau simplu: Ciclești. Exprimă dinamism. Pare verbul ce reflectă tabloul din week-end, de pe Bulevardul Kiseleff. ProSport și Gandul.info au propus ca traseul să se închidă câteva ceasuri pentru mașini și Primăria a marșat. Ce a ieșit? Oameni conectați la un stil de viață sănătos, cu accent pe mișcare, își dau mâna peste ghidon și fiecare rutier trăiește emoția în felul lui.
Peste 2000 de suflete atrase de inițiativă rulează pe asfaltul dintre Arcul de Triumf și Piața Victoriei. Cu bicicletele. Cu tricicletele. Cu rolele. Cu biclele accesorizate cu ataș. Sau mai degrabă cu o cușetă pentru bebeluși. Sau pentru cățeii purtați ca niște regi. Pe o porțiune delimitată cu bariere imaginare pentru caii putere.
Semafoarele ațipesc, zgomotul provocator al motoarelor dispare, iar claxoanele isterice sunt înlocuite de sonerii timide. „Bucură-te de fiecare zi liberă și alege să eviți tradiționalul program dorm-mănânc-merg la mall-pun benzină-frunzăresc smartfonul. Încercăm să ne abatem de la acest drum și vrem ca fiii noștri să facă mișcare”, ne mărturisește o familie sportivă.
Pe Kiseleff nu se trage din țigară. Ies doar aburi din căștile care pedalează în ambele sensuri. Părinți atenți țin ritmul cu copiii de la o distanță de trei bătăi de inimă și momentele andante devin trepidante. La inerentele căzături, când mogâldețele râd după cum și cât le e pofta. Nu plâng. Pică, se ridică și reiau aventura.
Fără frână
Cam asta e starea de spirit din caravană. Și-l cuprinde și pe un maestru al trickurilor, Marian Drăgulescu (33 de ani). Octuplul campion mondial la gimnastică, actual antrenor la CSA Steaua, nu pare scos din zona lui de confort. Și-a ținut echilibrul pe podiumuri ani în șir, așa că o întâlnire cu sportul la care se stă în șa îi dă un sentiment de siguranță. „Aș veni în fiecare week-end să fac o tură. Eu mai merg cu bicicleta și în trafic, dar accelerez, pun frână, accelerez, mai dau de o bordură. Și tot așa! Nu poți prinde o viteză de croazieră într-o zi obișnuită. N-am avut eu biciclete de 10.000 de euro, am avut turcești, chinezești, dar mereu m-au pasionat”, punctează triplul medaliat olimpic de la Atena. Poartă o șapcă nehotărât așezată pe cap și nu se teme că-l va înghiți plutonul. Privește doar înainte. Ca mai toți participanții. Unii par că flirtează zi de zi cu sportul lui Lance, dar altora evenimentul de lângă Arc pare că le-a trezit plăceri demult uitate.
1,95m, pe șa
E și cazul lui Mihai Donisan, campionul României la săritura în înălțime. Un tip mai super ca Superman, venit și el să popularizeze fenomenul. „De patru ani nu mai mersesem pe bicicletă. La ce antrenamente fac, e o floare la ureche să-mi țin echilibrul. Ați pus în practică o idee superintersantă pentru că multă lume vrea să simtă că poate pedala fără teama de a fi lovit de o mașină. Chiar și pentru o zi și tot pare o evadare din cotidian”, spune de la cei 1,95 m ai săi, atletul de 80 de kg. Are un record personal de 2,31 m, la 14 cm distanță de recordul mondial al lui Sotomayor (2,45 m) și la 13 cm de transversala unei porți de fotbal (2,44 m). Și mai are un chef monstruos să facă mișcare printre temerari de toate vârstele.
Chiar dacă au pus doar ochii pe aleea paralelă cu Guvernul, chiar dacă roțile de diverse diametre au înghițit kilometri, toți cei implicați în Biciclești au realizat că, măcar o dată pe an, Bucureștiul e un oraș perfect de mers cu bicicleta.
Aș face un tur al Bucureș-tiului la ciclism din Drumul Taberei pe 13 septembrie și până la Casa Presei
Marian DRĂ‚GULESCU, fost gimnast
Nu mi s-a rupt lanțul niciodată, dar mi se mai rupeau pinioanele
Marian DRĂ‚GULESCU, fost gimnast
Aș începe un traseu pe bicicletă pe Mihai Bravu și Ștefan cel Mare, pentru că avem pasajele Muncii și Obor, și aș ajunge apoi pe Kiseleff
Mihai DONISAN, atlet