Hillsborough, între adevăr și „adevărul adevărat”!** 41 de fani puteau fi salvați, Poliția a mușamalizat totul! Raportul OFICIAL:

La 23 de ani de la tragicul eveniment, fanii „cormoranilor”, considerați vinovați de poliție, au fost exonerați.

Conform raportului prezentat miercuri, cel puțin 41 de suporteri ar fi putut fi salvați dacă autoritățile s-ar fi achitat de sarcini.

Premierul britanic, David Cameron, și-a cerut scuze familiilor îndurerate în numele autorităților.

Ziua de 15 aprilie 1989 va rămâne pentru totdeauna în istoria fotbalului mondial, dar mai ales în cea a sportului englez prin tragedia de pe stadionul „Hillsborough”. Atunci, 96 de suporteri ai lui Liverpool au murit în timpul semifinalei de Cupă a Angliei dintre „cormorani” și Nottingham Forest din cauza unei busculade și a gravelor erori comise de organizatori. Totul a început cu câteva zile înainte de meci, atunci când suporterilor lui Nottingham le-au fost oferite 21.000 de bilete, cu 7.000 în plus față de adversari, deși erau în minoritate. Iar rețeta dezastrului a fost completată de afluxul enorm de „cormorani”, care au încercat să intre în stadion cu puțin timp înainte de startul partidei. Fără să știe, cei 24.000 de suporteri au continuat să umple peluza cu o capacitate de doar 14.600 de locuri, deși în primele rânduri oamenii se călcau în picioare. Prinse în acest perimetru îngrădit, 96 de persoane și-au pierdut viața, iar 766 au fost rănite. Poliția a demarat o amplă anchetă, prin care a demonstrat că suporterii lui Liverpool au fost vinovați pentru tragedie. La 23 de ani de la dezastru, s-a făcut însă dreptate, după ce o anchetă independentă i-a exonerat pe fanii „cormoranilor” și a dovedit că Poliția britanică a fost mai preocupată de ștergerea propriilor greșeli în timpul tragediei.

Poliția a mușamalizat totul!

Atât mass-media din Insulă, cât și rudele celor dispăruți au criticat modul în care autoritățile au reacționat în acea zi. Încă din anchetele preliminare, investigațiile au arătat că din cele 44 de ambulanțe sosite la stadion, doar una a fost lăsată de polițiști să intre în incintă pentru a prelua răniții. Însă bomba a explodat miercuri! O comisie independentă, mandatată de Guvernul britanic, a fost înființată în 2009 cu scopul precis de a dezvălui ceea ce s-a întâmplat la Hillsborough. Iar după trei ani de cercetări, rezultatele au fost șocante!

Conform acestui raport, pe stadionul din Sheffield s-au disputat meciuri în care numărul de spectatori a depășit capacitatea tribunelor încă din 1987, astfel că episodul nefericit în care au fost implicați fanii lui Liverpool părea unul care se lăsa așteptat. În plus, poliția britanică a făcut eforturi teribile pentru a ascunde adevărul. 164 de raporturi întocmite despre această tragedie  au fost rescrise, cu scopul precis de a scoate pasajele care puneau într-o lumină nefavorabilă forțele de ordine. Iar polițiștii nu s-au oprit aici. Tuturor victimelor, inclusiv unui copil în vârstă de 10 ani, le-au fost recoltate probe biologice, pentru a demonstra că au intrat pe stadion sub influența alcoolului. Când rezultatul a ieșit negativ, polițiștii au scos la înaintare cazierul victimelor, pentru a demonstra caracterul violent al suporterilor.

41 dintre victime puteau fi salvate!

Însă punctul cel mai important al concluziilor raportului a fost cel legat de numărul de victime. Conform anchetatorilor, cel puțin 41 de persoane ar fi putut fi salvate dacă autoritățile nu s-ar fi făcut vinovate de o serie de greșeli incredibile. Ba chiar 31 dintre acestea au fost ignorate, deși aveau puls. O palidă consolare pentru familiile victimelor, care au fost deja sfătuite să îi dea în judecată pe oficialii care au gestionat situația în urmă cu 23 de ani. Imediat după publicarea acestui raport, înalți demnitari din Insulă au criticat acțiunile autorităților din timpul dezastrului de la Hillsborough. Cel mai vocal a fost premierul David Cameron: „Noile probe au demonstrat că poliția nu s-a gândit la securitatea suporterilor. Am învățat multe după această tragedie, dar cei vinovați trebuie să plătească. Familiile îndurerate trebuie să își găsească, în sfârșit, liniștea”. Un adevăr tardiv, dureros, dar care poate fi un nou început pentru familiile celor 96 de suporteri decedați.

La conferința de presă de miercuri, în care s-au publicat rezultatele raportului, Trevor Hicks, un părinte care și-a pierdut două fete în tragedia de la Hillsborough, le-a cerut reporterilor de la „The Sun” să părăsească sala. Niciunul nu era însă prezent

79 dintre cele 96 de persoane decedate erau tineri sub 30 de ani

59 de persoane aveau activitate cerebrală în momentul în care s-a decis sistarea operațiunilor de salvare

CE MĂ‚SURI S-AU LUAT DUPĂ‚ TRAGEDIE
• Toate echipele din Anglia au fost obligate să își doteze stadionul cu locuri pe scaune
• Între 1991 si 1997 s-au investit circa 500 de milioane de lire pentru renovarea arenelor britanice
• Biletele la meciuri s-au vândut exclusiv pe baza unui act de identitate
• A crescut numarul obligatoriu de stewarzi la fiecare meci
• Liverpool nu mai joacă pe data de 15 aprilie

ALTE MARI DEZASTRE DE PE STADIOANE
• 24 mai 1964: 301 de suporteri peruani au murit pe Stadionul „Național” din Lima, după confruntări dure cu poliția locală. Autoritățile au ripostat după ce suporterii au invadat terenul, nemulțumiți că centralul partidei cu Argentina a anulat un gol.
• 2 ianuarie 1971: Pe „Ibrox Park”, la finele unui derby dintre Rangers si Celtic, 66 de persoane au decedat după o busculadă care a avut loc pe scările stadionului, în momentul în care încercau să iasă de pe stadion
• 20 octombrie 1982: În timpul meciului dintre Spartak Moscova și olandezii de la Haarlem, suporterii ruși s-au călcat în picioare spre finalul partidei, încercând să ajungă la stația de metrou din apropierea stadionului „Lenin”. Bilanțul tragediei a fost de 66 de decese și 61 de răniți
• 11 mai 1985: Un incediu izbucnit în timpul meciului de ligă a treia engleză dintre Bradford și Lincoln City a provocat 56 de morți
• 29 mai 1985: Înainte de finala Ligii Campionilor dintre Juventus și Liverpool, 39 de suporteri au murit după ce fanii englezi au rupt un gard, provocând prăbușirea unui perete al arenei „Heysel” din Bruxelles
• 9 mai 2001: O confruntare violentă între fanii echipelor ghaneze Accra Stars și Asante Kotoko s-a sfârșit cu 127 de morți
• 1 februarie 2012: Fanii echipei egiptene Al-Masry (foto) i-au atacat pe jucătorii și suporterii rivalilor de la Al-Ahly cu pietre, cuțite și bâte. 79 de morți și 1000 de răniți a fost bilanțul tragic al incidentului de pe stadionul „Port Said”

„The Sun” și-a cerut scuze

Scuze tardive a prezentat și tabloidul „The Sun”, care publicase în 1989 un articol cu titlul „Adevărul”. În respectivul articol, tabloidul britanic îi critica dur pe fanii „cormoranilor”, despre care s-a scris că au urinat printre cadavrele camarazilor decedați și că le-au furat portofelele acestora. Ca urmare, în Liverpool, niciun fan al echipei de pe „Anfield” nu cumpără „The Sun”, deși tabloidul și autorul articolului și-au cerut scuze atât în 2004, cât și miercuri, după publicarea raportului:  „Am spus că a fost adevărul. Și n-a fost. Am făcut o eroare teribilă”.

Publicat: 14 09. 2012, 08:31
Actualizat: 14 09. 2012, 08:32