IMAGINEA ZILEI | Nerecomandat înotătorilor de ocazie. Salturile de pe stânci înalte de 27 de metri, un sport extrem de periculos cu o singură opțiune: intrarea perfectă în apă
Până acum un an, în concursurile clasice de sărituri în apă, platforma maximă era situată la 10 metri. În căutare de spectacol, organizatorii ultimului Campionat Mondial de natație (Barcelona 2013) au introdus o probă nouă, sărituri de la 27 de metri în aer liber (high diving). Mulți sportivi nu sunt însă satisfăcuți cu săriturile de pe o platformă și preferă salturile în apă de pe stânci (cliff diving). Sportul este extrem de periculos.
Vineri și sâmbătă, în satul elvețian Ponte Brolla, situat în cantonul Ticino, a avut loc Campionatul European de Cliff Diving. Femeile au sărit de la înălțimi cuprinse între 18 și 23 de metri, în timp ce bărbații au plonjat de la 22-27 de metri.
În imaginea surprinsă de fotograful EPA Gabriele Putzu, germanca Anna Bader sare de la aproximativ 22 de metri, înălțimea aproximativă a unui bloc cu 7 etaje, în apele râului Maggia. Poziția corpului este perfectă. În câteva secunde, corpului sportivei a accelerat la peste 100 de kilometri pe oră, apoi la contactul cu apa, în numai 3,5 metri, a deccelerat la 0 kilometri în doar 0,7 secunde. Din cauza impactului sever, săriturile de la mare înălțime se finalizează la contactul cu apa doar în poziția „creionului”, cu picioarele înainte și cu mâinile strânse pe lângă corp. Chiar și așa, salturile de la înălțimi mai mari de 15 metri pot și efectuate doar de sportivi foarte bine antrenați.
Plonjarea în cap sau pe burtă este strict interzisă. Cea mai mică eroare de poziționare la intrarea în apă poate provoca accidentări grave, cum ar fi fractură de coloană.
VEZI VIDEO CU SPORTIVI SĂ‚RIND ÎN CHEILE PONTE BROLLA