În 2010 lăsa somonul pentru tochitură, nu înțelegea cum un stadion e portocaliu și privea uimit spre blocurile gri. Unde apără acum „Danezul de la curtea regelui Pinalty”, portarul pe care și-l doreau Copos și Becali
Thomas Villadsen (32 de ani) devenea în 2010 primul danez din campionatul României. Adulat de fanii Ceahlăului pentru evoluțiile sale consistente, portarul sosit sub Pietricica liber de contract de la Nordsjaelland a atras rapid atenția miliardarilor care se jucau cu banii, transferurile și televiziunile la acea vreme, George Copos și George Becali. Villadsen a stat un an și jumătate în România, apoi a plecat înapoi, la Nordsjaelland, unde din postura de rezervă a lui Hanssen a simțit parfumul Ligii Campionilor, într-o grupă cu Chelsea, Juventus și Șahtior Donețk.
La 7 ani de la experiența din România, unul dintre portarii cu prestații peste medie din Liga 1 a ajuns să joace, la 32 de ani, în Liga secundă din Danemarca, la Nykobing FC. Cota sa a scăzut de la 500.000 de euro (2000) la 150.000, dar Villadsen își continuă cariera în liniște și țintește revenirea în prima ligă.
Dincolo de calitățile sale, goalkeeperul nordic a pus tușe în culori pe un tablou cenușiu al fotbalului românesc prin declarațiile sale. Într-un reportaj de atmosferă realizat în 2010 în ProSport de Adi Enășoaie și Dan Duță, Villadsen spunea cu o franchețe dezarmantă cu vede Piatra Neamț. „Am venit în România pentru că am vrut să experimentez și să învăț și despre altă cultură. E un oraș mic, dar asta nu e o problemă. Peste tot sunt blocuri care arată la fel și sunt gri.Când am ajuns și am văzut că ninge continuu câteva zile, nu știam ce să mai zic”, povestea danezul pentru ProSport.
În Liga 1 a debutat cu o victorie în Ghencea, 3-1 pentru Ceahlăul, iar Gheorghe Ștefan își bomba pieptul de fiecare dată când vorbea despre omul care dădea siguranță formației cu stadion portocaliu. O culoare care-l făcea pe Thomas să clipească mirat. „Îmi place cum arată baza sportivă, dar e prea portocaliu, mi se pare o culare ciudat aleasă pentru acest stadion’, își exprima nedumerirea fotbalistul care încă nu aflase de influența PDL-ului în zona survolată de telegondolele portocalii.
De altfel, reportajul cu Villadsen a fost realizat pe final de iarnă, în februarie 2010, chiar într-o telegondolă. ‘A lăsat somonul pentru tochitură și privește cu ochii cât cepele cum primarul vopsește stadionul în culorile partidului din care face parte”, nota Adi Enășoaie. Într-un fotbal infectat cu nenumărate țepe aduse de impresari atotștiutori și acceptate de patroni și manageri care se visau Berlusconi și Galliani, Thomas Villadsen a reprezentat un pol de interes pentru fotbalul din Liga 1, atât prin evoluțiile sale consistente, cât și pentru naturalețea cu care-și exprima opiniile. Iar declarația potrivit căreia a ales Ceahlăul și pentru a experimenta tradițiile și pentru a învăța cultura României îl plasează într-un club restrâns de fotbaliști care au ales Liga 1 nu doar pentru ziua de salariu.
Villadsen și jurnalistul Adi Enășoaie. Fotografii: Dan DUȚĂ‚