În „laboratorul” lui Mourinho
Iritat de accidentarea care îl ține departe de teren, Cristian Chivu refuză dialogul cu presa: „Nu vorbesc despre fotbal dacă nu joc fotbal”. Simpla prezență în vestiarul lui Inter asigură însă tot atât de multe informații precum un interviu.
Marți, 16 decembrie. La ora 16:30, vestiarul lui Inter Milano de la baza de pregătire de la Appiano Gentile e aproape pustiu. Antrenamentul lui Jose Mourinho s-a terminat de multe ore, iar vedetele campioanei Italiei au părăsit faimosul cantonament, aflat la 35 de kilometri de Milano. Singurul jucător rămas în urmă e Cristian Chivu, care are de filmat cel mai recent spot publicitar al său, pentru Bergenbier.
Românul ne întâmpină în vestiarul echipei și anunță din start: „Nu joc fotbal, deci nu pot vorbi despre fotbal”. E frustrarea unui jucător pentru care accidentările s-au succedat ca etapele de campionat. E reacția categorică a unui om care știe că, la echipe ca Inter, orice pas greșit și orice pauză forțată de accidentări te pot scoate din echipă. În același timp, nouă ni se pare bizar pentru că venim dintr-o țară unde cei care nu joacă deloc fotbal au cel mai des cuvântul când se discută despre fotbal.
„Aici se muncește”
În timp ce își face anunțul, Cristi se pregătește de filmare. În jurul său sunt împrăștiate obiecte care țin de intimitatea unei echipe. În cazul de față, una dintre cele mai mari. Fiecare dulap e numerotat în ordinea numerelor de pe tricou, însă ordinea se pierde la un moment dat. Cristi se leagă la șireturi în dreptul dulapului său, plasat între cel al amicului Zlatan și cel al lui Materazzi. „Aici nu e ordine ca în filmările de la meciurile de Champions League. Aici se muncește”, glumește Chivu, care continuă: „Ordine e în vestiarul de la «Giuseppe Meazza»”. Dezordinea nu face decât să dea o față umană unei echipe care joacă de ceva vreme un fotbal inuman pentru adversarii din Serie A.
Al cincilea Beatles
În vestiarul lui Inter se schimbă Figo, Ibrahimovic sau Chivu, însă ce lasă în urmă, în intimitatea bazei de la Appiano Gentile, dă senzația că acolo se pregătesc Luis, Zlatan sau Cristi. Acolo, unde și papucii pentru duș sunt numerotați, marii jucători își arată fața de mari copii.
Figo are dulapul plin de poze cu el din perioada Barcelona sau Real, deși nu suferă de cultul propriei personalități. Pozele au venit de la colegi, dintr-un amestec de respect și de bășcălie pentru singurul „Balon de Aur“ din vestiar. Lui Chivu, părul lung i-a adus statutul de „al cincilea Beatles“, într-o poză modificată de colegi (foto, medalion) pentru a-i face loc lui Cristi între John, Paul, Ringo și George.
Navetist de lux
De fapt, fiecare detaliu personalizează jucători care par de la distanță inaccesibili. Pentru Inter joacă personaje, eroi și anti-eroi. Detaliile schimbă optica. Fiecare dulap din vestiarul lui Inter are cel puțin un element care umanizează. Desene primite de la copii, poze cu cei dragi sau imagini cu eroi din copilărie – portarul Julio Cesar e mare fan Taffarel, se pare – alcătuiesc universul unor jucători care domină de ani buni fotbalul italian.
Filmarea se termină, iar Cristi se pregătește de navetă. Nu e una în sensul clasic al cuvântului, ci călătoria celui mai constant fotbalist român din istorie într-un SUV între Appiano Gentile și Milano. Românul râde când cineva îl întreabă unde se pot găsi paste bune în Milano – „Oriunde” – și pleacă spre casă.
340 de milioane de euro valorează lotul lui Inter Milano, conform transfermarkt.de