La trei zile după ce a devenit campion al Europei, căpitanul naționalei de fotbal a României a participat în orașul natal la dezvelirea statuii tatălui său, cel care a avut o influență majoră în formarea sa ca jucător.
Chivu s-a întors ieri la Reșița, la fel de modest cum a plecat. Nu l-au schimbat nici îmbrățișările cu Stankovic sau Mourinho, de sâmbăta trecută, nici medaliile supreme din Olanda sau Italia, nici măcar banderola naționalei sau a Ajaxului. I-a salutat cu același respect pe oamenii pe care i-a lăsat în urmă la scurt timp după decesul tatălui său…
Reșițenii i-au făcut statuie lui Mircea Chivu, iar coincidența a făcut ca dezvelirea să aibă loc la câteva zile după finala de la Madrid. „Pentru mine, tata a însemnat foarte mult. Aș vrea să fiu jumătate din soțul și tatăl care a fost el, abia atunci mă voi simți împlinit”, a spus fotbalistul lui Inter.
„M-am născut a doua oară”
Cristi a avut și puterea să glumească pe seama accidentării sale din ianuarie: „După 6 ianuarie e greu să mă mai gândesc la unele lucruri ca înainte. Pot spune că am cinci luni de viață. M-am născut a doua oară. Era să îmi faceți și mie o statuie lângă a lui tata, asta ca să fac și eu o glumă”.
Mircea Chivu a fost antrenor secund la CSM Reșița pe vremea când Cristi debuta în Divizia A. Era foarte dur cu fiul său, lucru care, spune Cristi, a contat mult în formarea sa ca jucător:
„Am luat și bătaie de la tata, mă certa când greșeam pe teren, dar chiar și când făceam lucruri bune. De la el am învățat să îmi fac autocritica, pentru că nu m-am mulțumit niciodată cu ce am obținut, tot timpul am dorit mai mult. Îi mulțumesc pentru ce a făcut pentru mine și sunt convins că, de acolo de unde e, mă urmărește”.
Cristi a stat doar o oră la Reșița, pentru că a trebuit să se întoarcă în cantonamentul naționalei, dar a fost de ajuns să le facă o bucurie oamenilor de acolo, pentru care fotbalul adevărat se mai vede doar la televizor. Mircea Chivu (1954-1998)
Tatăl lui Cristi a început fotbalul în Craiova și, la doar 19 ani, a cucerit titlul cu Universitatea (1973-1974). Cariera lui de fotbalist se confundă însă cu CSM Reșița, pentru care a jucat între 1975 și 1983. A antrenat în Germania, la tineretul lui Munchen 1860 (1992-1994), și a promovat în Divizia A cu Reșița (1997).
Statuia din marmură, amplasată lângă vestiarele stadionului din Valea Domanului, a fost executată de Simona Munteanu, iar inițiativa a avut-o Cristi Bobar (25 de ani), cel mai tânăr președinte de club din România. El conduce FC Școlar Reșița, echipa care joacă acum pe stadionul „Mircea Chivu” în Liga a III-a
„Câștigarea Ligii Campionilor e o satisfacție profesională, dar în viață sunt mult mai importante persoanele pe care le iubesc” – Cristi Chivu
Poezie marca Adrian Păunescu
Prezent la eveniment, marele poet a compus pe loc câteva versuri despre Chivu
„Aceasta e povestea ce se întîmplă La Reșița în mijloc de Banat E fericit acasă Cristi Chivu Atît cît este și înlăcrimat Că tatăl lui a fost răpus de boală Și n-a avut norocul de a-și vedea Băiatul campion în Europa Trecând prin moarte mai presus de ea. Și dragi i-s toți acei aflați de față Dar cel mai drag îi este cel absent Tăticul lui mutat în marmuri albe Mai drag decât întregul continent”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER