E dificil să-i faci o prezentare în două-trei rânduri. Mai inspirat e să-i dai lui cuvântul. Maestrul Dorel Vișan, fost profesor de sport, este într-o formă de invidiat la 73 de ani. Artistul analizează situația sportului în general și a fotbalului într-o manieră originală și acidă. Maestre, ce înseamnă sportul pentru dumneavoastră? Sportul pentru mine înseamnă viață. Prelungirea vieții și sănătate. Omul așa a fost construit inițial, când l-a făcut Dumnezeu. Nu i-a spus să facă gimnastică, ci să meargă la vânătoare, să se cațere prin copaci, să scoată ouă din cuiburi. Și astfel făcea sport.
„Plâng când mă întâlnesc cu Gabriela Szabo!”
Care ar fi cauzele declinului sportului românesc? Tontălăii (n.r. – ne roagă să scriem exact așa) ăștia de politicieni distrug bazinele de înot, sălile de sport și atletism. Sportul românesc e ca și țara. Țara e de izbeliște, sportul e de izbeliște. Nu există programe. Doar foștii mari sportivi, precum Bellu, Patzaichin, Szabo, care îmi sunt și buni prieteni, mai duc trena. Mai ales Gabriela. Plâng când mă întâlnesc cu ea. Tot ce se mai face sunt produse ale acestor oameni.
Ce diferențe sunt între atunci și acum? Păi… ăștia pe care i-am enumerat plângeau la imn. Acum, unii mestecă gumă. Pe vremea Nadiei, toate fetițele voiau să fie Nadia. Pe vremea lui Năstase sau a lui Hagi, la fel, băieții jucau tenis sau se strigau „Hagi” pe maidan. Acum vor să fie monștrii ăștia mici, cu Halloweenu’ lor cu tot. Becali, Mititelu, Iancu, Borcea… Ce vă sugerează aceste nume? Mititeii. Așa le-aș zice tuturor. Sunt mici la capitolul cinste, adevăr și sport. Este un joc al dreptății, nu al șmecheriilor. Sportul cade din cauza neamului, dar și neamul cade din cauza sportului. Nemaiducându-se vestea marilor performanțe în lume, românii sunt considerați un neam slab. Nu știu dacă vreun politician de astăzi, pus la zid, ar striga înainte de moarte „Trăiască România!”. Ar spune: „Bă, fraților, n-am făcut nimic!”. Niște ciocoi nenorociți! Asta spune tot! „Răzvan a intrat în moara mafiei” Și de ce credeți că suntem atât de „mici” în confruntările internaționale? E un echilibru al mediocrității. Noi aducem jucători din Insulele Capului Verde! De la Dobrin, de la Hagi nu am mai văzut un jucător mare în fotbalul românesc. După mine, nu e nicio diferență între Dobrin și Ronaldinho. Doar că s-a născut aici și avea altă pregătire. Ca tehnică și talent, Dobrin e cel mai bun fotbalist român din toate timpurile. Răzvan Lucescu a susținut că avem complexe de popor din lumea a treia și că românii ar fi labili psihic. Mircea Lucescu e singurul mare antrenor al României. Restul sunt de conjunctură. Seriozitatea și educația lui le-a transmis și fiului. Dar Răzvan este mai afectat de mafia din fotbal. Bătrânul are o anumită independență. Pe când cel tânăr este și el talentat și are ambiția să construiască, dar intră în moara mafiei, care altceva urmărește. E un băiat inteligent.
„Țin cu CFR pentru Constantin Rădulescu”
Totuși, are sau nu are dreptate? Firea românului e foarte ciudată. De multe ori nici eu nu sunt departe de a judeca ciudat. Românul are nevoie întotdeauna de cineva care să-l împingă de la spate. Dacă îl pui să stea într-un picior, când te întorci, lasă piciorul. Ă‚sta e românul. Tribal. Indisciplinat. Labil psihic nu, este ușor de manipulat. Are idei fără să aibă cultură, fără să știe despre ce este vorba. Dar poți prinde iepuri cu el, dacă știi cum să-l iei și dacă îl faci să înțeleagă. Ca și clujean, cum vă împăcați cu rivalitatea „U” – CFR? Pe vremea mea, toată lumea era cu „U”. Aveam prieteni în ambele echipe. Marele Ivansuc, Mircea Luca, un mare doctor și fotbalist, sau Constantin Rădulescu de la CFR. E o legătură sufletească între noi. Era un spirit fantastic. Pentru el sunt și fanul celor de la CFR. Dar îmi dă o stare ciudată când aud că golul a fost marcat de „Bululala” de la CFR Cluj. Auzi, Traore de la CFR Cluj. Ce dracu?! FIFA ar trebui să spună așa: opt jucători autohtoni și trei străini. Altfel nu e fairplay, nu e cinstit, nu e adevărat.
„Am predat educație fizică, am făcut gimnastică și handbal. Când ești pe bara fixă, ești tu singur. Ca artist, când ești pe scenă, ești singur în fața publicului. Teatrul și sportul creează destine, respectiv campioni”, Dorel Vișan, actor
CV Dorel Vișan
ª s-a născut pe 23 iunie 1937, în comuna Tăușeni, județul Cluj ª a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București în 1965 ª a interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale ª a publicat patru volume de poezii ª a fost mai mulți ani directorul Teatrului „Lucian Blaga” din Cluj și profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” ª deține mai multe terenuri, iar în prezent se ocupă de agricultură și apicultură
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER