INTERVIU EVENIMENT | Lobonț: „Mi-a dat două palme peste ceafă și mi-a zis: «Auzi, băi Pisică! Tu crezi că timpul te așteaptă?»”. Antrenorul care l-a băgat în ședință în vestiar și ce spune despre Daum: „Nu e Harry Potter!” | Prima parte

INTERVIU EVENIMENT | Lobonț:
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Toate drumurile duc la Roma” derivă din latinescul „Mille viae ducunt homines per saecula Romam” (O mie de drumuri vor duce întotdeauna oamenii la Roma). Expresia se referă la perioada de glorie a Imperiului Roman, când cele 29 de căi de acces public, ce străbăteau întreg imperiul, aveau același punct final: Roma. Același punct final l-a avut și fostul portar al echipei naționale de fotbal, Bogdan Lobonț. A semnat cu AS Roma pe 1 august 2009 și de atunci s-a dedicat trup și suflet pentru gruparea italiană. Se fac 8 ani de când Lobonț îmbracă culorile romanilor și nu s-a plictisit. Deși are 39 de ani, are aceeași poftă de fotbal ca la-nceputurile lui de la Hunedoara, când juca fotbal la perete și mânca grătar cu cartofi prăjiți. Bogdan Lobonț a acceptat să ne ofere un amplu interviu în care am vorbit din toate câte puțin. „Buongiorno a tutti”, a răspuns la telefon plin de entuziasm.

Bogdan, cum e vremea la Roma?
În ultimele zile a fost frumos, a venit primăvara, e soare, cald. Sunt 25 de grade Celsius.

Simți astenia de primăvară?
Nu se simte, astenia de primăvară e mai degrabă un alibi pe care îl găsim noi în toate lucrurile pe care nu reușim să le facem.

Care este atmosfera la echipă în acest moment?
Suntem destul de triști. Deși am câștigat partida retur cu Lazio cu 3-2 din Cupa Italiei, nu am reușit să mergem mai departe. E o victorie care doare… dar, în același timp, statistica ne ambiționează să tragem tare în continuare. De un an jumătate, de când a venit Luciano Spalletti la Roma, am făcut un salt calitativ important. Suntem a doua echipă în clasamentul European cu cele mai multe „clean sheet-uri” (clean sheet = meci în care portarul unei echipe nu primește gol) și ocupăm tot locul secund în clasamentul general al campionatelor importante în anul calendaristic 2016.

Roma este acum pe locul doi în campionat, vedeți posibil câștigarea titlului sau mai mai degrabă poziția a doua?
Atât timp cât matematica ne permite mergem la titlu, când nu o să ne mai permită matematica acest lucru o să vedem pe ce poziție ne aflăm. Deocamdată pregătim meci după meci și ne dorim să obținem maximum din orice partidă.

„Christoph Daum nu e un Harry Potter care să aibă bagheta magică și să facă minuni, nu e magician”

Aș vrea să vorbim despre prezentul primei reprezentative. Ce părere ai de situația actuală de la echipa națională, unii de la echipă încă mai speră să prindă barajul pentru Mondialul din Rusia, tu ce crezi?
Păi același lucru ca și la noi, la Roma, atât timp cât te ajută matematica trebuie să credem, trebuie să facem tot posibilul să obținem maximum. Cu siguranță toți cei care au jucat și-au dorit să câștige.

Te uiți la toate meciurile echipei naționale?
Normal că mă uit, mă uit și urmăresc nu numai echipa națională, ci și ceea ce se întâmplă în fotbalul din țară. Trebuie să fim conștienți în momentul de față că asta ne este valoarea, noi cred că trăim mai mult din amintiri, din ceea ce a obținut echipa națională în trecut. Ce a fost în trecut a fost în trecut și acum trebuie să vedem ce se va face de acum înainte și să fim conștienți de materia primă pe care o avem la dispoziție.

Dar schimbarea de selecționer cu unul străin este fezabilă pentru fotbalul românesc?
Am spus-o în vară dacă nu mă înșel. Christoph Daum nu e un Harry Potter care să dețină bagheta magică și să facă minuni, nu e magician! Trebuie răbdare și trebuie să fim conștienți că asta este valoarea echipei naționale. Noi vedem doar problemele și se discută doar de problemele care sunt, în loc să se analizeze cum să se rezolve aceste probleme.

Ce părere ai, în presă din România se scrie că dacă Daum nu o să califice echipa la națională… ar trebui să plece!?
Tot timpul a fost așa la echipa națională. A fost diferit în perioada Generației de Aur pentru că atunci nu aveam posibilitatea să urmărim presa, nu era internet, era doar hârtie și nu reușeam să citesc toate ziarele. Acum, la fiecare 10 minute, apare câte o știre ce a spus X despre Y, ce vrea să facă.

Bogdan Lobonț are 85 de apariții în tricoul naționalei, 4 titluri de campion cu Rapid, Ajax și două cu Dinamo. Cu AS Roma a fost de două ori vicecampionul Italiei.

Aș vrea să te întreb ceva. Și să-mi răspunzi într-o secundă. Ai fost mai bun ca Tătărușanu?
Cred că am jucat în perioade diferite și nu suntem toți la fel, suntem diferiți.

Mergem pe aceeași linie și te întreb: ce calități li se potrivesc lui Tătărușanu, Pantilimon, Silviu Lung Jr și Niță dintre următoarele: priză la minge, agilitate, reflexele, ieșirea pe mingi înalte, tehnică, repunerea și jocul cu piciorul, nebunia?
Aici mi-ai enumerat toate calitățile pe care ar trebui să le aibă un portar. Eu cred că sunt conștienți că trebuie să își îmbunătățească fiecare dintre aspectele astea. Portarul e deosebit, e singurul din echipă care are tricoul diferit și care are mănuși, poate să joace mingea și cu mâna.

„Dacă ne uităm acum… nu vreau să supăr pe nimeni… dar sunt echipe de comună!”. Ce spune despre Liga 1 și despre trecut: Rapid și Steaua

Rapid și Steaua au dispărut. Continuă tu de aici!
Îmi pare rău, a dispărut Rapidul, un simbol al României, și numai Rapidul, sunt multe echipe care au dispărut din fotbalul românesc. Dacă ne uităm acum sunt echipe de, nu vreau să supăr pe nimeni, dar sunt echipe de comună. Însă Steaua nu a dispărut, e în liga a 4-a. Probabil dacă Rapid avea în spate ceva minister, poate că a avut Ministerul Transporturilor, dar nu așa de important ca Ministerul de Interne și al Apărării, nu dispărea, avea posibilitatea să reînceapă din liga a 4-a. Și în Italia, Parma a început din liga a 4-a. Au intrat în faliment acum două sezoane și au început din liga a 4-a. Țin minte și când eram la Dinamo în 2001, când m-am întors pentru o scurtă perioadă împrumut de la Ajax tot se vorbea de momentul zero, momentul zero. De atunci cred că de cel puțin 10 ori am auzit momentul zero în fotbalul românesc. Doar viitorul o să ne dea răspuns la aceste momente.

Viitorul lui Hagi?
Vedem ce a făcut Gică la Viitorul, a plecat de la zero.  A construit centrul de copii și juniori, Viitorul lui Hagi este o echipă care îmi place și mă gândesc că viitorul echipei naționale o să se bazeze pe scheletul Viitorului. Este o echipă care crește și dacă e să ne gândim la începutul ei, vedem că Gică a construit tot cu răbdare, cu consistență și acum adună rezultatele.

Crezi că are putere să câștige Liga 1?
Cum să nu!? Are toate cărțile în regulă să câștige, are jucători de calitate, are jucători cu experiență, jucători care au crescut foarte mult în ultima perioadă. Au crescut datorită lui pentru că este o persoană care se implică total, deci cum se spune mănâncă fotbalul pe pâine.  Cred că nu aș obosi niciodată să vorbesc cu Gică despre fotbal. Când avem posibilitatea și ne întâlnim vorbim numai de fotbal, fotbal fotbal fotbal. Este o persoană extraordinară, o persoană care cunoaște foarte bine fotbalul și are idei foarte clare

Pe Ianis l-ai văzut evoluând?
Ianis, cum să nu!? L-am văzut în câteva meciuri cu Primavera lui Fiorentina. Deci este un pas înaintea celorlați. Are calități extraordinare. Pentru mine e unul dintre cei mai buni tineri jucători români pe care îi are România. E și Răzvan Marin care a crescut foarte mult și are calități extraordinare. A făcut foarte bine că s-a dus într-un campionat unde poate să crească și mai mult. Și nu doar ei, mai sunt jucători tineri care promit

Dacă am vorbit de Ianis, să te întreb și de colegul lui de la Fiorentina, Tătărușanu, ce mai scrie în presa din Italia? Pleacă de la echipă?
Din punctul meu de vedere și din câte am văzut, nu o să plece de la Fiorentina, este văzut foarte bine la Firenze. Este un jucător important pentru Fiorentina și din punctul meu de vedere o să continue.

Lobonț și-a început cariera de portar la Corvinul Hunedoara. De acolo a ajuns la Rapid, echipă care a fost rampa lui de lansare în fotbalul European. Poreclit și Pisica a ajuns la Ajax la începutul anului 2000, unde a jucat 5 sezoane. Din Amsterdam a plecat în Firenze la gruparea viola, iar în 2007 s-a întors în țară în Ștefan cel Mare. Pentru Dinamo a jucat 2 ani. În 2009 a semnat cu AS Roma și mai are încă un an și jumătate de contract cu formația romană.

Cel mai dificil adversar, golul lui Goian și cine sunt cei doi atacanți peste Neymar, Messi și Ronaldo

Îți propun să trecem, pe finalul primei părți a interviului, la penalty-uri? Ești de acord?
Mai exact?

Îți adresez o serie de întrebări – ca dintr-un interviu fulger – la care nu ai prea mult timp de gândire. Trebuie să-ți alegi colțul!
Sau aștept. Să începem!

Care este meciul care-ți va rămâne pentru întotdeauna în minte și în suflet?
Meciul cu Olanda de la Constanța când am câștigat 1-0, gol Goian. Atunci am făcut un pas important pentru calificarea la EURO în 2008. Am jucat pe o vreme urâtă. O să-mi rămână în minte și în suflet.

Cel mai puternic jucător pe care l-ai avut în față?
Au fost cam mulți. Nu au fost Neymar, Messi și Ronaldo, dar Șevcenko și Inzaghi… Da!

Stadionul tău preferat?
Stadionul preferat este Olimpico, atunci când fierbe.

„Țin minte Guardiola după ce a câștigat primul campionat cu Barcelona a rămas pe teren cu secundul lui. La conferința de presă l-au întrebat ce a discutat pe teren, iar el a zis că singurul lucru pe care poate să-l spună este că se pregătește pentru că știe că o să vină și ziua în care o să piardă”

Cel mai bun jucător lângă care ai evoluat?
Cristi Chivu. Este un jucător cu o inteligență extraordinară și cu o viziune în teren cum rar am văzut.

Care este cel mai bun antrenor cu care ai lucrat ?
E o întrebare dificilă. Nu vreau să îți dau un răspuns standard că am avut de învățat de la toți, dar așa este. De la toți am învățat câte ceva, am furat câte ceva. Asta mi-a plăcut mie, „să fur” și să îmi iau notițe de la fiecare. De la un antrenor cum trebuie să te comporți, de la un antrenor cum să rezolvi o situație tactică în faza defensivă, de la un antrenor cum să rezolvi o situație tactică în faza ofensivă, de la unul cum să gestionezi clubul. Toți aceștia, puși laolaltă, formează antrenorul perfect. Îți dau un nume de antenor cu care am lucrat la Corvinul Hunedoara, Gabi Stan, care m-a învățat un lucru. În al doilea sezon la Corvinul Hunedoara m-a chemat la el în cabină, mi-a dat două palme peste ceafă și mi-a zis: „Auzi, băi Pisică, tu ce crezi? Că timpul te așteaptă? Nu te așteaptă băi băiatule nimeni. Știi cum trece pe lângă tine?”

Cine câștigă Liga 1? FCSB sau Viitorul?
Merg pe mâna Viitorului. Am mare încredere că poate să câștige campionatul, are toate cărțile în regulă și nu trebuie să aibă niciun fel de presiune.

Dar Liga Campionilor?
Asta este o întrebare care e cam greu de prevăzut. Aș vrea să câștige și Barca, și Real Madrid! Și Bayern, dar din păcate nu se poate. Va fi dificil, sunt Juventus – Barcelona (n.r. – 11 aprilie – 19 aprilie), Bayern – Real (n.r. – 12 aprilie / 18 aprilie) două finale în sferturi.

Messi sau Ronaldo?
Amândoi. Îi prefer pe amândoi pentru că au un talent extraordinar.

Mourinho sau Guardiola?
Aici pot să-ți dau eu Ferguson și Ancelotti, antrenori extraordinari care au câștigat multe în fotbalul European. Țin minte Guardiola după ce a câștigat primul campionat cu Barcelona a rămas pe teren cu secundul lui. La conferința de presă l-au întrebat ce a discutat pe teren, iar el a zis că singurul lucru pe care poate să-l spună este că se pregătește pentru că știe că o să vină și ziua în care o să piardă. Și asta m-a făcut să înțeleg că fotbalul e un joc de erori și cine face mai puține erori și gestionează mai bine erorile câștigă. De asta cred că Guardiola a câștigat atât de multe trofee.

CITEȘTE SĂ‚PTĂ‚MÂNA VIITOARE pe www.prosport.ro A DOUA PARTE A INTERVIULUI CU BOGDAN LOBONȚ

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Radu Drăgușin, lovit din toate direcțiile. Englezii au tras o concluzie greu de digerat, după Tottenham – Liverpool 3-6
Radu Drăgușin, lovit din toate direcțiile. Englezii au tras o concluzie greu de digerat, după Tottenham – Liverpool 3-6
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
BREAKING | Valeriu Iftime, OUT! A anunţat că s-a retras oficial:
BREAKING | Valeriu Iftime, OUT! A anunţat că s-a retras oficial: "Chiar dacă nu sună bine"
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie:
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie: "Dacă tot ştiu engleza, să folosesc asta pentru…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat…
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
Inaugurare după inaugurare! Astăzi se deschide încă un tronson din Autostrada Moldovei
Inaugurare după inaugurare! Astăzi se deschide încă un tronson din Autostrada Moldovei
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
×