Există o singură cale de împăcare între Armată și Becali, în litigiul pentru marca Steaua: latifundiarul să respecte legile și să plătească pentru prejudiciul adus statului român prin folosirea abuzivă a brandului. Acesta este mesajul lui Mihnea Motoc, ministrul Apărării, care a vorbit în premieră, pentru ProSport, despre luptele care se duc în instanță pentru brandul Steaua.
Diplomat de carieră, Mihnea Motoc a învelit mesajul într-o mănușă de catifea, fără a-i altera însă esența:
„Am dispus constituirea unei comisii, la nivelul Ministerului Apărării Naționale, pentru analiza și identificarea măsurilor care pot fi luate de MApN în vederea valorificării mărcii „Steaua” și utilizării stadionului de fotbal.” Mihnea Motoc, ministrul Apărării
Dialogul dintre ProSport și ministrul apărării Mihnea Motoc – atât întrebările cât și răspunsurile – s-a purtat via e-mail.
ProSport: Cunoașteți problema litigiului cu clubul lui Becali și cum s-a ajuns la această situație? S-a întreprins ceva în privința celor care au permis, în intervalul 2004-2014, ca o societate comercială să folosească ilegal și cu rea-credință (am citat din motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție) brandul Armatei? Mihnea Motoc, ministrul Apărării: La preluarea mandatului de ministru, am cerut informări cu privire la această regretabilă situație. Situația nu este de dată recentă, cunoașteți multiplele episoade derulate de mai bine de 10 ani pe teme legate de raporturile contractuale, juridice dintre Clubul Sportiv al Armatei și reprezentanții societății comerciale care administrează clubul de fotbal. În luna decembrie a anului trecut, am dispus constituirea unei comisii, la nivelul Ministerului Apărării Naționale, pentru analiza și identificarea măsurilor care pot fi luate de MApN în vederea valorificării mărcii „Steaua” și utilizării stadionului de fotbal, aflat în proprietatea statului și în administrarea ministerului, în condiții de legalitate precum și într-un cadru de transparență deplină.
„Se va acționa mai departe, exact așa cum impune procedura, în instanță”
Există o hotărâre definitivă a instanței supreme care datează din decembrie 2014 și care nu este pusă în practică nici azi, la doi ani distanță. Clubul lui Becali, Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă au omis să informeze FIFA și UEFA despre decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din România. A făcut Armata tot ce era posibil ca să își apere proprietatea? Vorbeam mai devreme despre legalitate. Aceasta este cheia în care trebuie privite toate demersurile MApN în acest caz. Ca reprezentant al Ministerului în relația cu societatea comercială ce gestionează clubul de fotbal, CSA Steaua București a întreprins toate diligențele pentru ca aceste raporturi să se deruleze în condiții transparente și perfect legale, în mod corect și cinstit, cu respect și pasiune pentru performanța echipei de fotbal din toate perioadele sale de existență și mai ales pentru viitorul fotbalului roș-albastru. Nu a fost exclusă, niciodată, nicio formă de colaborare și nu a fost închis niciun canal de discuție. Faptul că problema mărcii a trebuit tranșată în instanță nu a ținut de subiectivisme instituționale sau personale, ci de logica aplicării legii. Decizia civilă definitivă a ÎCCJ, cu nr. 3425/03.12.2014 nu înseamnă și încheierea acestui litigiu. Nu aș fi întru totul de acord cu formularea Dvs, cum că această decizie nu este pusă în practică nici azi. Tocmai pentru punerea ei în executare, CSA a inițiat imediat după pronunțarea și motivarea sentinței un set complex de proceduri cerute de lege, neexistând încă precedent administrativ.
„Trebuie urmați toți pașii procedurali. A fost transmisă o notificare clubului de fotbal cu privire la valoarea prejudiciului generat de folosirea mărcii „Steaua București” în perioada 2004-2014, fără acordul deținătorului de drept și se va acționa mai departe, exact așa cum impune procedura, în instanță. Trebuie să privim acest proces nu ca pe un conflict, ci ca pe un litigiu, care trebuie rezolvat, cum spuneam, în mod transparent și legal.” Mihnea Motoc, ministrul Apărării
Spre exemplu, valoarea prejudiciului creat în cei zece ani de folosire fără drept a mărcii nu putea fi stabilită arbitrar de către CSA. A fost nevoie de selectarea unui evaluator autorizat ANEVAR, printr-o procedură competitivă, transparentă. Ați scris despre aceasta la vremea derulării ei.
Mihnea Motoc (stânga) susține public, prin declarațiile făcute pentru ProSport, demersurile CSA Steaua, condusă de colonelul George Boroi. FOTO: Mediafax
Odată stabilită valoarea prejudiciului, trebuie urmați toți pașii procedurali. A fost transmisă o notificare clubului de fotbal cu privire la valoarea prejudiciului generat de folosirea mărcii „Steaua București” în perioada 2004-2014, fără acordul deținătorului de drept și se va acționa mai departe, exact așa cum impune procedura, în instanță. Trebuie să privim acest proces nu ca pe un conflict, ci ca pe un litigiu, care trebuie rezolvat, cum spuneam, în mod transparent și legal. Complementar procedurilor care țin de recuperarea prejudiciului, CSA s-a adresat, în scris, tuturor entităților implicate, SC FCSB SA, Federația Română de Fotbal, Liga Profesionistă cu privire la utilizarea numelui „STEAUA BUCURESTI”. Ce sper să fie clar este că plasarea senzaționalistă a acestei situații în zona unei „confruntări”, a unui „război” între cele două cluburi, ori între clubul de fotbal și minister este artificială și nu cred că ajută cuiva. Diferendul trebuie stins cu bunăvoință (de ambele părți!), cu flexibilitate, dar numai pe căile legale. În orice caz, ministerul nu și-a propus sub nicio formă tergiversarea rezolvării acestei situații. Dacă și partenerii noștri merg pe aceleași coordonate, în sensul disponibilității la dialog, cu o abordare flexibilă și transparentă, am convingerea că situația poate fi rezolvată în termeni rezonabili. Nu prezumăm conduita celorlalți, dar, așa cum spune o vorbă englezească, „it takes two to tango” (n.r. – „este nevoie de doi pentru a dansa tango”).
„Există cale de conciliere: respectăm procedurile și prevederile legale, acționăm transparent și previzibil și rezolvăm problemele.” Mihnea Motoc, ministrul Apărării
Cum va fi scos brandul Steaua la licitație, pentru a fi folosit contra taxei anuale de 3,7 milioane de euro plus TVA – conform proiectului de HG pus în dezbatere publică –, atât timp cât situația actuală nu a fost lămurită? Toate procedurile, repet, se vor derula cu respectarea strictă a legii. Dacă veți citi motivarea deciziei ICCJ, veți constata faptul că instanța pornește de la constatarea că nu există precedent în România pentru o astfel de speță. Instanța a analizat comparativ reglementările din alte țări și a soluționat cazul printr-o decizie care adaugă la jurisprudența de la noi. Ca atare, o parte consistentă a pașilor impuși de această decizie sunt și ei parcurși în premieră. Proiectul de HG supus transparenței legislative a fost propus de comisia de care aminteam, tocmai pentru că nu există precent procedural pe o asemenea situație. Vom vedea punctele de vedere ale instituțiilor avizatoare, cum va arăta actul normativ în forma sa finală și vom acționa în consecință. Veți fi informați cu privire la rezultate.
„Va trebui de acum luată în calcul și perspectiva construirii unui nou stadion Steaua-Ghencea”
Au circulat diverse zvonuri în ceea ce privește o presupusă întâlnire a dumneavoastră cu George Becali. A existat această întâlnire? Dacă da, s-a ajuns la vreo înțelegere? Vă pot spune că pe domnul Becali l-am cunoscut ca europarlamentar, iar raporturile au fost profesionale și deplin cordiale. În rest, nu îmi propun să comentez zvonuri, au fost destule.
„Nu ne-am dorit să ajungem în această situație, dar în condițiile în care ICCJ a stabilit definitiv că marca a fost folosită fără drept și s-a creat un prejudiciu patrimonial statului român, nu există altă cale decât recuperarea acestei pagube, în cuantum final care va fi stabilit de instanță.” Mihnea Motoc, ministrul Apărării
Sprijiniți inițiativa CSA Steaua de a înființa o nouă secție de fotbal? Clubul Sportiv al Armatei este cel care elaborează strategiile de dezvoltare pe ramurile și disciplinele sportive în care activează. Nu sunt specialist în acest domeniu, dincolo de simpla calitate de iubitor de sport. La nivelul CSA Steaua București funcționează încă din anul 2015 o secție de fotbal, la nivel de copii și juniori. Nu doresc să mă pronunț pe marginea posibilităților de înființare la CSA STEAUA BUCUREȘTI a unei echipe de seniori care să evolueze în Campionatul Național. Va trebui de acum luată în calcul și perspectiva construirii unui nou stadion STEAUA-GHENCEA, prin proiectul derulat de Compania Națională de Investiții.
„Există cale de conciliere: respectăm procedurile și prevederile legale”
George Becali trebuie să plătească pentru prejudiciul adus statului român, avertizează ministrul Apărării. FOTO: Mediafax
Cum apreciați suma de 3,7 milioane de euro plus TVA/an stabilită pentru cei care doresc să închirieze brandul Steaua ? Nu este nimic de apreciat aici. Cuantumul a fost stabilit de un evaluator autorizat ANEVAR, ales, așa cum am spus deja, printr-o procedură competitivă, conform prevederilor legale în vigoare și reflectă performanțele sportive ale C.S.A. STEAUA BUCUREȘTI din 1947 până în prezent. Raportul de evaluare a fost pregătit pe baza standardelor, recomandărilor și metodologiei de lucru conforme cerințelor ANEVAR. Clubul de fotbal are posibilitatea să conteste această evaluare în instanță, ceea ce cred că s-a și întâmplat deja. În cele din urmă, instanța va fi cea care va da soluția finală. Nu ne-am dorit să ajungem în această situație, dar în condițiile în care ICCJ a stabilit definitiv că marca a fost folosită fără drept și s-a creat un prejudiciu patrimonial statului român, nu există altă cale decât recuperarea acestei pagube, în cuantum final care va fi stabilit de instanță.
Din punctul dumneavoastră de vedere, mai e cale de împăcare între Armată și George Becali? Din punctul meu de vedere, există cale de conciliere: respectăm procedurile și prevederile legale, acționăm transparent și previzibil și rezolvăm problemele.
Cum comentați afirmațiile făcute în mod repetat de George Becali, care a acuzat că generalii și masonii („grupul comunisto-satanic”) vor să-i fure echipa? Chiar nu cred că este ceva de comentat. Am explicat deja poziția ministerului în ceea ce privește raporturile cu societatea comercială care gestionează echipa de fotbal.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER