INTERVIU | Falemi: „Autopsia trebuia făcută imediat. Până luni, eventualele substanțe pot dispărea din corpul lui”. Ce spune despre medicii implicați și testele de la INMS

This browser does not support the video element.

Și timpul se mișcă înnebunitor de încet. E minutul 70 al partidei Dinamo – Viitorul și nimic nu anunța ce avea să se întâmple. Camerunezul Ekeng se prăbușește, iar stadionul amuțește. Boli, Anton și Rotariu fac gesturi disperate. Iar echipele medicale… În față unei plasme gigantice, Nana Falemi (42 de ani, fost internațional camerunez) simte un burghiu în inimă. Recepționează imaginile la o altă dimensiune. Și i se derulează cu încetinitorul prin fața ochilor secvențele tragice din urmă cu 13 ani. Cupa Confederațiilor. Camerun – Columbia. Moartea fostului său coleg: Marc-Vivien Foe. Lui Patrice Ekeng n-a apucat să-i strângă mâna. S-a informat la prietenii din Camerun, însă… n-a mai fost să fie. Acum, Falemi privește drama și dintr-o altă perspectivă.

Salut, Falemi. Îl cunoșteai pe Ekeng?
Nu l-am cunoscut personal, dar l-am văzut jucând împotriva noastră, eu mai vorbesc cu prieteni de-ai mei din Camerun și ei m-au informat despre Patrick atunci când a venit în România. Am tot discutat și acum în Camerun pentru că m-au întrebat cum va ajunge corpul neînsuflețit acasă și am luat legătura cu Dănciulesc pentru a afla noi amănunte. Am rămas blocat când am văzut ce s-a întâmplat, când am văzut că nu mai mișcă. Am simțit că mă golesc pe dinăuntru și am tot stat pe siteurile din România pentru a afla informații. Am tot stat pe telefon și cu Miu, dar, în cele din urmă, am văzut că s-a prăpădit și parcă s-a rupt o parte din mine. Nu-mi vine nici acum să cred.

Bănuiesc că ți-a adus aminte de acel meci al Camerunului cu Columbia, în care Marc-Vivien Foe s-a prăbușit pe teren când mai erau 20 de minute…
Eu mă încălzeam la acel meci cu Columbia, eram pe margine, dar l-am simțit pe Marc obosit încă de la meciurile precedente. Ă‚sta mic (n.r. – Ekeng) abia intrase, era vioi, plin de energie, total opus față de Foe. Marc era epuizat, un zdrahon de 1,95 m și 90 de kilograme. Nu cred că era bolnav nici Foe, pentrucă nu ar fi luat avizul medical, dar identificasem că este stors pur și simplu. El nu și-a dozat efortul nici înainte să cadă din picioare, nu era abina intrat în meci, cu toate că era obosit, el făcea sprinturi non-stop.

Ai sesizat asemănări între cele două tragedii?
Făcuse cu Brazilia și cu Turcia, în grupe, o mare risipă, iar în acel meci cu Columbia alergase non-stop. Unica similitudine între ei constă în felul mișcării de pe teren. Niciunul dintre ei nu alerga. Ambii mergeau – se plimbau – pe teren. Asta denotă faptul că inima le era deja solicitată. Dar Foe era obosit, ăsta mic de la Dinamo nu era.

Mijlocașul camerunez al echipei Manchester City, Marc Vivien Foe (28 de ani) a decedat la câteva minute după ce a fost victima unei crize cardiace în timpul meciului cu selecționata Columbiei, din cadrul Cupei Confederațiilor. Doctorii au încercat să-l resusciteze pe teren, dar și în afara lui, timp de 45 de minute. La autopsie, s-a descoperit o cardiomiopatie hipertrofică, o condiție ce crește riscul morții în timpul efortului fizic susținut.

  • Camerunezul Patrick Ekeng (26 de ani) a murit după ce a suferit un șoc cardiogen și s-a prăbușit pe teren în minutul 69 al partidei Dinamo – Viitorul, scor 3-3, la doar șapte minute după ce intrase pe teren
  • Mijlocașul dinamovist a primit imediat îngrijiri la nivelul gazonului, însă a rămas inconștient fiind urcat în ambulanță după aproximativ patru minute și dus la Spitalul Foreasca din București
  • Medicii au încercat să-l resusciteze pe mijlocaș peste 80 de minute, fără succes însă
  • Conform unui anunț oficial al Spitalului Floreasca, jucătorul a ajuns la camera de gardă „fără resuscitare”, iar decesul a fost constatat după aproape 90 de minute în care medicii spitalului au încercat să-l resusciteze

 

5 selecții are Falemi, fost campion cu Steaua, în naționala Camerunului

Ți-ai dat seama chiar din momentul în care Ekeng a căzut ce ar fi trebuit să facă echipa medicală? Ești de părere că s-a gestionat greșit toată situația?
Bineînțeles, atunci când pică secerat un sportiv pe teren, trebuie să știi ce ai de făcut: resuscitare! Acolo, pe teren! Și apoi trebuie mutat pe targă. Medicii noștri ar trebui să stea în joc de glezne 90 de minute! Exact ca în Premier League. Și doctorii de pe salvare, și cei ai celor două echipe! Trebuie să ajungem și noi în 2016. Inclusiv la testele care se efectuează la Institutul Național de Medicină Sportivă, inclusiv la nivelul pregătirii. Nu sunt în regulă în 2016.

Ce vrei să spui?
Noi, după ce a fost cazul Foe, selecționerul Wilfried Schaeffer ne-a dus la o clinică în Germania. Tot stafful nostru era german, inclusiv medicii. Și ne-au făcut un raport amănunțit la inimă. Și asta acum 10 ani! Și mi-au făcut un dosar de câteva zeci de pagini doar pentru inimă! Eu nu vreau să spun că cineva e vinovat, dar trebuie tras un semnal de alarmă! Trebuie să se vadă la autopsie… dacă a luat ceva!?

Ce ar fi putut și de ce?
Poate și-o fi spus: „Mai am câteva meciuri și iau ceva pentru a impresiona”. Unii așa mai fac! Iar unele susținătoare de efort au efecte secundare.

Nu se fac controale antidoping în România?
Ba da, controale se fac, dar chiar dacă se fac, pentru mulți nu este important că se fac și iau energizante interzise. Am înțeles, doctorul nu a făcut ceea ce era de făcut. S-a văzut asta! Cei de pe salvare nu au făcut ce era de făcut. S-a văzut asta! Dar trebuia făcută autopsia imediat pentru a se vedea exact dacă are substanțe în el.

Se va face luni! (sâmbăta și duminica Institutul de Medicină Legală este închis)
Până luni eventualele substanțe pot dispărea din corpul lui… Și așa nu vom ști niciodată poate adevărul. Îmi pare rău dar nu mai pot să vorbesc.
 

Publicat: 08 05. 2016, 08:43
Actualizat: 08 05. 2016, 09:49