INTERVIU | George Ganea: „Tata și-a făcut treaba, eu trebuie să-mi fac singur un nume, nu să car numele lui”. Cum a ajuns pe Olimpico, Rapid, Maldini din vis, piciorul primit în gură și spiritul lui Totti: „Într-o zi sper să fac și eu parte din istoria Romei”

Poartă un tricou Diesel și un nume de atacant cu personalitate. Și cu putere de decizie. Are mintea încărcată de țeluri mari și poate juca pe orice post din linia mediană, în spatele vârfului sau atacant de careu. Susține că se simte cel mai confortabil în a doua variantă pentru că-i oferă plusul de libertate pe teren. La doar 18 ani, George Ganea a semnat luna trecută cu AS Roma după un sezon petrecut la Virtus Entella. Acceptă să-și cizeleze tehnica și să-și oțelească moralul la Primavera pentru a face pasul rapid spre echipa mare. Rapid îi fug gândurile însă și spre Rapid echipa sa de suflet. Miercuri seara, înainte de a pleca spre Roma, Ganea junior a oferit pentru ProSport primul interviu după ce a semnat cu gruparea gialo-rosso.

George, hai să începem cu un joc. De acord?
De acord!

Tatăl tău, Ionel Ganea, impresiona mai mult prin forță pe teren, nu prin viteză. Tu joci într-un campionat în care ai nevoie de ambele calități. La ce excelezi?
Eu mai mult prin viteză de reacție, ruperi de ritm și dribling în regim de viteză. Cred că e primordial în ziua de azi. Dar lucrez și pentru forță. Din punct de vedere fizic semăn cu fratele mamei.

Ionel Ganea avea temperament coleric pe teren. Tu?
Haha, eu sunt calm, liniștit.

Cum trăiește Ionel Ganea un meci de-al tău?
E foarte emoționat și mereu mă ambiționează, mă îmbărbătează. Îmi spune ce am făcut bine, unde am greșit, ca orice părinte. Ascult orice sfat pentru că mi-l trasminte din inimă și cu vocea omului care s-a lovit de tot felul de faze pe teren. Sunt tânăr, dar sper să ating rapid pragul maturității în sport. Nu mai ai timp de clipit azi în fotbal. Timpul trece… nu te așteaptă. Îți configurezi traseul în funcție de obstacolele care ți se ivesc în cale.


Ionel și George, în urmă cu cinci ani FOTO ProSport

Mi-am adus aminte ceva. La meciul România – Anglia 3-2 de la Euro, Martin Keown l-a lovit primul pe tatăl tău, deși era și Sol Campbell pe teren. I-a aplicat un croșeu direct în ficat. Care e cea mai dură lovitură pe care ai recepționat-o la Virtus Entella?
La ultimul meci cu Genoa. Eram în play-off și am primit un umăr și un picior în gură, a fost dureros dar am trecut peste și am continuat jocul.

„Așa sunt ei crescuți. Sunt foarte duri, mai duri ca fundașii din România!”

Se spune că în ligile inferioare din Italia, fundașii sunt foarte duri. De ce te-ai lovit până acum?
Sincer să vă spun, chiar am jucat împotriva unor fundași mai duri… Mai duri ca fundașii din Liga 1. Așa sunt ei crescuți. Mi-a plăcut asta, m-a ajutat foarte mult.

Apasă greu, foarte greu sau cel mai greu pe umerii tăi numele de Ganea?
Da, să zicem că toți copiii de fotbaliști au o anumită presiune. Tata și-a făcut treaba, eu trebuie să-mi fac singur un nume, nu să car numele lui.

Principalele tale calități sunt… Continuă tu de aici!
Tehnica, viteza și forța.

După antrenament rămâi pe teren și exersezi…
Eu de obicei exersez loviturile libere sau șuturile de la distanță pentru că astea mă ajută cel mai mult. Cred că sunt esențiale pentru un atacant și depinde doar de el cum și le perfecționează. Exprimarea în teren depinde mult de acești factori.

„Fundașii italieni sunt cei mai duri din lume. Peste cei englezi la acest capitol”

Ionel GANEA, fost atacant al naționalei, tatăl lui George

E antrenat de tatăl lui Daniele De Rossi

Hai să vorbim despre cum ai ajuns la AS Roma, cât te-au urmărit?
Asta nu prea știu, ei nu dezvăluie astfel de lucruri. Eram în vacanță și am primit un telefon cum că m-ar dori cei de la Roma. Nu am putut refuza această ofertă. Am semnat pe trei ani.

Ce așteptări au cei de la AS Roma de la tine?
Cei de la club au fost foarte încântați încă din momentul în care am ajuns acolo. Mi-au cerut să fiu serios, să am un comportament adecvat și să muncesc foarte mult pentru stema pe care o port.

Ești antrenat la Roma de fostul fotbalist Alberto De Rossi, tatăl lui Daniele De Rossi, ce ți-a spus până acum?
Încă nu m-am întâlnit cu dânsul. În scurt timp vom avea reunirea lotului și voi discuta atunci cu el. Vom vedea ce planuri are cu mine.

Cum caracerizezi în câteva cuvinte campionatul Italiei?
Foarte tacticizat. Din punct de vedere fizic sunt foarte bine pregătiți, au un fizic foarte dezvoltat nu numai fotbaliștii italieni, ci și toții străinii care evoluează acolo.

Cu Bogdan Lobonț ai vorbit?
Da, m-am întâlnit cu Lobonț când am fost să semnez. Mi-a spus că trebuie să muncesc ca să ajung acolo, lângă el. Dacă mă țin picioarele, o să joc până la vârsta lui (n.r. 39 de ani).

„Obiectivul meu e să joc pentru echipa mare a Romei”. Ce spune despre Rapid și despre cel mai bun fundaș al lumii

Ai semnat cu un club la care, Francesco Totti, a excelat în ultimii 20 de ani. Când l-ai văzut prima oară la televizor?
L-am văzut în 2006 la Campionatul Mondial. Totti cred că reprezintă istoria Romei, toată lumea își dorește să ajungă ca el. Dacă o să am ocazia să vorbesc cu el, sper să învăț anumite lucruri. Într-o zi, sper să fiu și eu parte din istoria Romei.

Care sunt obiectivele pe termen scurt?
Obiectivul meu e să joc pentru echipa mare a Romei.

Un rol important în transferul tău l-a avut Pietro Chiodi…
Pietro este un agent pe care și l-ar dori toată lumea pentru că poți avea încredere în el. Ajută foarte mul jucătorii tineri români, îi împinge de la spate.

Când te uiți din Italia la toată nebunia de la Rapid, ce sentiment te încearcă?
Rapid va rămâne mereu în sufletul meu pentru că acolo m-am lansat. Sper să se rezolve toate aceste lucruri și să rămână o singură echipă care să joace în Liga 1.

Dacă te-ai fi născut într-o altă eră, împotriva cărui jucător italian ai fi vrut să joci?
Maldini, pentru că pe vremea lui era cel mai bun fundaș din lume.

Dinamo și Viitorul au cele mai mari șanse la campionat”

Ai plecat la nici 17 ani împliniți în Italia. Ce mesaj le transmiți tinerilor fotbaliști români? Să ajungă la maturitate în Liga 1 și apoi să plece sau aleagă un campionat de afară până la 18 ani?
Pentru a rămâne în România trebuie să ai o ambiție și mai mare! La ce probleme sunt în România… trebuie să treci peste ele repede și trebuie să dai totul în teren pentru ca o echipă din străinătate să te vadă. Dacă vor să plece în străinătate trebuie să știe că…

Că…
Nu ești ca acasă! Asta implică multe lucruri și ține de felul tău de a te adapta printre străini, de personalitatea puternică pe care o ai de capacitatea de a te adapta la cerințele oamenilor cu care lucrezi.

Dar se spune că fotbaliștii români pleacă afară cu diferite carențe lăsate de metodele superficiale de antrenament de la juniori...
Trebuie să te lupți pentru locul în echipă și trebuie să-ți câștigi respectul față de colegii tăi, conducere, asta e principala cerință. Eu am avut antrenori foarte buni pe unde am fost la juniori, la U Cluj, la Dinamo, la Rapid. Totul depinde de tine: nici de antrenori, nici de colegi! Dacă tu vrei să ajungi fotbalist, trebuie să muncești în plus după antrenamente. Condițiile pe care le-am avut în România la juniori au fost foarte bune.

O ultimă întrebare. Nu sunt edificatoare meciurile din prima etapă de Liga 1, dar totuși cine crezi că are șanse mai mari la campionat?
Eu cred că Dinamo, chiar dacă nu a făcut transferuri precum CFR și Steaua. Cu domnul Cosmin Contra abordează altfel jocurile, lucru care s-a văzut deja. De altfel și Viitorul, care după mine are șanse să câștige campionatul și anul acesta și să se califice în grupele Champions League.

Mulțumesc și succes!
Mulțumesc și eu.


 

 

Publicat: 20 07. 2017, 15:53
Actualizat: 20 07. 2017, 18:41