Iohannis președinte: ce efecte resimte sportul? Popescu și Becali nu vor fi grațiați: „Vom vota respingerea Legii amnistiei”. Olguța Vasilescu se întrece în ironii despre stadionul nou din Craiova, Ponta îi recomandă să tacă

Duminică, 16 noiembrie, românii și-au ales președintele în persoana lui Klaus Iohannis, care a obținut 54,5% dintre voturile alegătorilor. Contracandidatul său, Victor Ponta, liderul PSD și prim-ministrul României, a recunoscut înfrângerea cu puțin înainte de miezul nopții: „L-am sunat pe domnul Iohannis să-l felicit pentru victorie. Poporul are întotdeauna dreptate”, a declarat vădit dezamăgit candidatul care, în ultimul an, a reușit să-și asocieze imaginea cu fenomenul sportiv. Numele lui Ponta a fost deseori pomenit în discuții legate de numirea lui Gino Iorgulescu în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, de numirea lui Alin Petrache în fruntea COSR, prim-ministrul realizând o campanie electorală care s-a bazat pe imaginea Stelei, a naționalei, a Simonei Halep și a altor oameni influenți de sport, retrași din activitate.

Anghel Iordănescu, Helmuth Duckadam, Leonard Doroftei, Ilie Năstase, Gabriela Szabo. Sunt câțiva dintre oamenii de sport care și-au exprimat susținerea pentru Victor Ponta în alegerile pentru președinție. Duminică, nu prim-ministrul s-a dovedit a fi favoritul alegătorilor, reușind să obțină doar 48,5% din voturile românilor. Noul președinte, Klaus Iohannis, va fi învestit pe data de 22 decembrie, urmând ca Victor Ponta să ocupe în continuare funcția de prim-ministru al României. Lucruri se pot schimba însă în urma negocierilor politice din următoarele săptămâni, jocuri de culise care pot schimba majoritatea parlamentară. Abia după aceea, împotriva guvernului Ponta poate fi depusă cu șanse de succes o moțiune de cenzură.  „Resping categoric ideea de a-mi da demisia cât timp nimeni dintre colegii mei nu mi-au cerut-o”, a declarat Ponta imediat după pierderea alegerilor.


Ok, să rămână el prim-ministru, iar eu voi fi președinte și, după ce se schimbă majoritatea în Parlament, își va căuta altceva de lucru. Nu îmi doresc să colaborez cu el, dar sigur că aș putea conviețui o perioadă. Nu va fi o colaborare senzațională
Klaus Iohannis, președintele României


Cum afectează rezultatul alegerilor sportul românesc?

Înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, câștigat de Victor Ponta, ProSport a prezentat o hartă a modului în care statul – prin bugetele locale și județene – finanțează sportul românesc. Interesant e că, exceptând fotbalul, peste 90% din bugetele echipelor provin de la autoritățile locale. În ceea ce privește culoarea politică, trei dintre primele patru județe care dau cei mai mulți bani la sport sunt conduse de majorități ACL (Timișoara, Cluj și Târgu Mureș), însă Consiliul General al Municipiului București are majoritate PSD, în timp ce Capitala e condusă de independentul Sorin Oprescu, care i-a îndemnat, însă, pe simpatizanți să îl susțină pe Victor Ponta la alegeri. Interesant e că modul de finanțare al activităților sportive în diferite localități a intrat în atenția procurorilor. La Timișoara, Constanța, Bacău, Tg. Mureș, Ploiești, dar și în alte zone sunt anchete în plină desfășurare.

Ce se schimbă în sportul românesc odată cu numirea lui Iohannis ca președinte al României?

  • Gigi Becali și Gică Popescu nu vor fi grațiați

În cadrul campaniei electorale, Victor Ponta a rostit des următoarele două propoziții: „Îl voi grația pe Gigi Becali” și „Îl voi grația pe Gică Popescu”. În scurt timp, ambele au părut să aibă ecou în sportul românesc, astfel că Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla și președintele de imagine al Stelei, a transmis pe pagina de socializare a prim-ministrului un mesaj de susținere: „Și eu, și familia mea îl vom vota pe Victor Ponta”. Mesajul ajunsese la cel care ar fi vrut grațierea lui Gigi Becali, finanțatorul Stelei ajuns după gratii.

Și Gheorghe Hagi a părut să rezoneze cu cele spuse de Victor Ponta. Nu și-a exprimat direct susținerea pentru candidatul PSD, dar a vorbit în dese rânduri despre importanța grațierii lui Gică Popescu de către viitorul președinte al României, luând decizii radicale precum cea de a nu mai fi pe stadion la niciun meci al naționalei pe întreaga perioadă în care fostul căpitan al Barcelonei își va ispăși pedeapsa de 3 ani și trei luni în cazul „Dosarul Transferurilor”.

A doua zi după alegeri, Victor Ponta a declarat în cadrul unei conferințe de presă faptul că va vota marți, 18 noiembrie, respingerea Legii Amnistiției și Grațierii. Asta înseamnă că, primul efect al câștigării alegerilor de către Iohannis tocmai a fost vizibil.

  • Ironii cu stadionul nou din Craiova

În județul Dolj, fief cunoscut al PSD-ului, Victor Ponta a obținut 60,60% din sufragiile exprimate, fiind unul dintre polii de putere ai candidatului PSD la prezidențiale. Ponta a fost puternic sprijinit și de Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, reședința de județ a Doljului, care i-a făcut lobby puternic atât pe Facebook, cât și la întâlniri electorale cu cetățenii. Una dintre promisiunile în jurul căreia a pivotat atragerea voturilor oltenilor a fost construirea unui nou stadion, ultramodern, pe locul actualului Ion Oblemenco. Însă odată cu anunțarea rezultatelor la exit-poll-uri și a recunoașterii înfrângerii de către Victor Ponta, primarul Craiovei a avut un discurs dur, tăios, prin care a inoculat ideea stopării proiectului noii arene.

„Vă cer iertare, doljeni care ați votat 60 la sută Victor Ponta, că nu mai am curajul să demolez stadionul Oblemenco, pentru a construi unul nou!… Poate se va construi la Sibiu sau mai știu eu unde… Mi-e greu să cred că va fi în Oltenia… Azi nu mai am curaj să vă spun că promisiunea mea se va împlini… Așteptăm Diaspora acasă după ce și-a luat țara înapoi și locurile de muncă promise, astfel încât șomajul să fie zero, ca la Sibiu… Noi punem la dispoziție terenul gratis și lipsa taxelor și impozitelor locale. Am ințeles ca investitorii vin la pachet cu Johannis. Îi așteptăm!”, a scris primarul Craiovei pe Facebook. Interesant e că proiectul arenei a fost deja aprobat, trecând de comisia interministerială în luna octombrie, iar demolarea vechiului stadion și construcția noii arene ar trebui demarată la începutul lui 2015.

La câteva ore de la răbufnirea primarului Craiovei, în cadrul unei conferințe de presă, Victor Ponta a declarat că potrivit ar fi ca membrii PSD să abordeze o atitudine umilă, cu totul diferită fața de cea afișată înainte de aflarea rezultatelor pentru președinție: „Trebuie să avem decența și înțelepciunea să tacem din gură o perioadă, toți”.

  • Situația de la Liga Profesionistă de Fotbal devine incertă

„Sunt prieten cu Gino Iorgulescu de mulți ani și am fost în echipă cu el când FC Național, un club mic, se bătea la titlu. Poate face lucruri bune în fotbalul românesc”, declara Ponta cu puțin timp înainte de alegerile de la Liga Profesionistă de Fotbal, unele care l-au luat prin surprindere chiar și pe Dumitru Dragomir, fostul președinte acuzând implicații politice în ceea ce privește numirea lui Gino Iorgulescu la conducere. Mai mult de atât, cu o seară înainte de alegeri, Liviu Dragnea și Victor Ponta au fost surprinși ieșind de la o discuție cu actualul președinte al LPF, Gino Iorgulescu, și cu președinții mai multor cluburi care a doua zi au votat împotriva lui Dragomir.

ProSport l-a contactat pe Dragomir pentru a comenta victoria lui Klaus Iohannis de duminică seara. Acesta a vorbit despre situația de la LPF: „De ce să mă entuziasmez că a ieșit Iohannis? După cum am fost dat afară… Nu vreau să comentez, că eu am o impresie bună despre toți politicienii, am fost și eu unul. Eu nu știu dacă se va schimba ceva. Poate vremea. Sportului i se va pune cruce. O să vedeți că va începe scandalul la Ligă. Vai de capul meu! Scandalul va fi de neoprit. Vor fi și plecări de la Ligă, dar unii se bucură că pleacă, că și-au făcut plinul”, a declarat acesta, făcând referire la situația încă de neînțeles în privința drepturilor de televizare.


Lumea sportului nu face politică, dar are nevoie, pe anumite paliere, pentru a se dezvolta, de factorul de decizie politică. Ea are nevoie de infrastructură, de ajutor în dezvoltarea grupelor de copii si juniori, de sprijin în concretizarea unor astfel de proiecte.
Sportul trebuie să fie sprijinit din toate punctele de vedere, pentru că acum este într-o situație delicată, mai ales în ceea ce privește fiscalitatea si situația financiară a cluburilor, fie că e vorba de baschet, handbal, gimnastică, fotbal, atletism sau alte sporturi. Tocmai de aceea asteptăm ca factorii cu decizie politică la cel mai inalt nivel, Președintele Romaniei și Guvernul, să se așeze la aceeași masă și să ajute acest mare ambasador al Romaniei, care este sportul. Indiferent de ce politicieni conduc, sportul trebuie să fie o prioritate și merită să fie ajutat, iar ajutorul trebuie concretizat in fapte. Fotbalul romanesc face parte din această lume a sportului și sperăm cu toții ca România să se îndrepte pe un drum bun.

Gino Iorgulescu, președinte LPF, într-un mail trimis către ProSport


  • Situația de la MTS și COSR devine incertă

„Nu m-a felicitat domnul Ponta. De dimineață nu am avut telefonul la mine”, declara imediat după numirea sa ca președinte al COSR, Alin Petrache. Elisabeta Lipă și Octavian Bellu, contracandidații săi la alegeri, au vorbit constant despre implicarea premierului în activitatatea COSR, dând de înțeles faptul că prim-ministrul ar fi constituit un factor decisiv în numirea noului președinte: „Nu înțeleg de ce mă deranjați cu asemenea întrebări. Sportul nu e influențat politic. Nu știu nimic despre așa ceva. De ce nu mă întrebați de Băsescu ce a făcut pentru sport?”, a izbucnit Alin Petrache atunci când reporterii ProSport l-au chestionat în privința alegerilor de pe 16 noiembrie și nu numai. Vizibil iritat, acesta a refuzat orice alt tip de dialog și i-a sfătuit pe aceștia să revină cu întrebări serioase data viitoare.

Surse din Ministerul Tineretului și Sportului susțin că, odată cu numirea lui Iohannis ca președinte al României, actuala conducere, în frunte cu fosta campioană olimpică Gabriela Szabo, este conștientă că în scurt timp va fi înlocuită de noua forță politică ridicată în urma acestor alegeri.


Am avut de ales între doi candidați. Nu puteam să îi susțin pe amândoi, așa că am mers pe mâna lui Ponta. El s-a aplecat asupra sportului mai mult decât alții și îi și place. Asta e, așa a decis poporul. Pentru mine e ușor să mă obișnuiesc cu ideea. În tenis, ori pierzi, ori câștigi. Sportivii înțeleg asta. Mai puțin fotbaliștii, că ei pot să termine la egalitate un meci.
Ilie Năstase, fost tenismen


  • Nici FRF nu pare să agreeze victoria lui Iohannis

Numirea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte pare să dezechilibreze situația și la Federația Română de Fotbal. Răzvan Burleanu, deși a fost consilier al lui Traian Băsescu și, teoretic, ar trebui să fie pro-Iohannis, și-a manifestat în nenumărate rânduri simpatia pentru Gabriel Oprea, Victor Ponta și Sorin Oprescu, toți membri PSD, mulțumindu-le intens pentru implicarea în obținerea și organizarea celor trei partide de la Campionatul European din 2020. Mai mult decât atât, imediat după numirea lui Anghel Iordănescu pe banca tehnică a naționalei, Victor Ponta a avut o întâlnire cu acesta: „Să-i transmiteți Generalului că vrem victoria cu Irlanda de Nord, da?”, a fost mesajul prim-ministrului către Iordănescu, unul pe care Burleanu trebuia să îl ducă mai departe către destinatar.

Știai că avem o pagină de Facebook unde discutăm doar subiectele speciale?

 

 

Publicat: 17 11. 2014, 15:45
Actualizat: 18 11. 2014, 09:09