Ion Ghițulescu, autorul primei emisiuni de sport pe bandă de magnetofon. „Așa mi-am cizelat și vocea”. Numărul impresionant de meciuri comentate
Ion Ghițulescu, simbolul Radioului din România, a murit la vârsta de 91 de ani. Pentru mass-media este o pierdere imensă.
Celebra emisiune radiofonică ”Fotbal minut cu minut” este practic creația lui Ion Ghițulescu, care poate fi inclus în categoria numelor uriașe care au comentat sportul românesc de-a lungul timpului, alături de Cristian Țopescu (TV) și Ioan Chirilă (presa scrisă).
Maestrul a activat 55 de ani în cadrul Radio România.
Ion Ghițulescu, autorul primei emisiuni de sport pe bandă de magnetofon. „Așa mi-am cizelat și vocea”
Încă de mic copil am fost nedezlipit de aparatul radio în fiecare weekend, mai ales când FCM / FC Brașov evolua în deplasare. La meciurile de pe teren propriu eram de cele mai multe ori pe stadion. „Fotbal Minut cu Minut” era, evident, emisiunea preferată. Cele mai multe meciuri se jucau de la aceeași oră, iar cu pixul și caietul în față așteptam să notez fiecare gol. Bineînțeles, Ion Ghițulescu avea o voce încântătoare, era mai mare plăcerea să-l asculți. Nu cu foarte mult timp în urmă am avut și plăcerea unei discuții interesante cu Maestrul.
„Înainte de 90, emisiunea nu s-a numit Fotbal Minut cu Minut, ci Sport și Muzică. Se numea Fotbal Minut cu Minut numai miercurea, când transmiteam meciurile din Cupa României. În rest, Sport și Muzică, pentru că nu aveam numai fotbal. Mai transmiteam și de la alte competiții, care se desfășurau de la aceeași oră”, a relatat regretatul Ion Ghițulescu.
Din dialogul avut a fost evident că Radio România se confundă practic cu viața lui Ion Ghițulescu: „Am 55 de ani de radio! De la 21 de ani și până am ieșit la pensie și niște ani după aceea”, a povestit regretatul comentator, pregătit de părinți pentru chimie industrială. Destinul dânsului a fost legat însă la Radio România.
În 1951 vorbeau „LIVE” doar crainicii profesioniști
În 1951 a câștigat un concurs pentru secția sport la Radio România: „Am fost avantajat față de ceilalți prin faptul că lucrasem 6 luni la o secție sport, la Agerpres. Învățasem să fac comentarii, să scriu știri și așa mai departe. Am luat concursul, așa a fost intrarea mea în 1951”.
Maestrul a dezvăluit că în 1951 vorbeau „LIVE” doar crainicii profesioniști: „Tot atunci începuseră înregistrările pe bandă de magnetofon. Secția Sport era condusă pe George Ionescu. Și a avut o idee, prin martie-aprilie, să propună conducerii prima emisiune sportivă înregistrată pe bandă de magnetofon, o emisiune de vreo 25 de minute, cu interviuri, cu radioreportaje. Conducerea a aprobat, iar George Ionescu mi-a dat mie indicația și sarcina să fac această emisiune, să răspund de ea. Așa a ieșit prima emisiune sportivă de la radio pe bandă de magnetofon. Prezentam fiecare secvență, reportaj, tot acolo mi-am făcut și vocea într-o cabină de înregistrare. Dacă nu îmi plăcea, mă duceau din nou și înregistram până ajungeam la tonalitatea care îmi convenea. Și așa mi-am cizelat și vocea”.
Numărul impresionant de meciuri comentate
La începutul emisiunii Sport și Muzică, ulterior devenită Fotbal Minut cu Minut, transmisiile s-au putut face de pe patru stadioane simultan. „În timp, în celebra Cabină 35 s-au amenajat 15 intrări. Aveai 15 posibilități de a transmite din alte locuri în afară de radio. Iar din 1964 am putut să facem această emisiune. Am avut și șansă, pentru că la vremea respectivă toate meciurile erau programate de la aceeași oră. Emisiunea începea cu un prolog semnat și vorbit de Ioan Chirilă și un epilog muzicalo-distractiv realizat de unul dintre cei mai buni umoriști ai Radioului, Conți Bărbulescu, stomatolog ajuns om de divertisment, foarte bun prieten cu Cornel Dinu”, a mai povestit Ion Ghițulescu.
Primul meci de fotbal comentat a fost CCA – Jiul Petroșani. Regretatul jurnalist a relatat de la aproximativ 1.750 de meciuri de-a lungul carierei!