Juristul CSA Steaua, blocat în trafic și amenințat de cinci indivizi. Florin Talpan: „A fost ca-n filmele cu mafioți. M-au somat să renunț la acțiunile contra lui Becali. Poliția locală a refuzat să-i identifice pe agresori”
Florin Talpan, juristul CSA Steaua implicat în procesul prin care Armata încearcă să-l oblige pe Becali să plătească pentru folosirea abuzivă a brandului, a fost agresat și amenințat în trafic de indivizi care i-au cerut să renunțe la acțiunile în justiție.
Întâmplarea, publicată în premieră de ziaristul Daniel Conțescu pe libertatea.ro, a fost povestită pentru ProSport de colonelul Talpan: „Eu nu mai merg cu mașina prin București de câțiva ani. Nu mi-e frică și nu sunt intimidat de astfel de lucruri, dar în urmă cu vreo doi ani am avut un incident asemănător, de atunci evit să merg cu mașina tocmai pentru a evita cine știe ce înscenare. Acum vreo două săptămâni eram în mașina unui prieten când am fost blocați în trafic. A fost ca în filmele cu mafioți, nu mi-a venit să cred. Vreo cinci inși. O mașină s-a așezat în fața noastră, ne-a blocat. Am încercat să ieșim, dar o alta ne-a blocat și în spate. Cei din față au dat în marșarier și ne-au tamponat. Au coborât din cele două mașini vreo cinci indivizi care au început să ne înjure și să ne amenințe. M-au somat să renunț la acțiunile în justiție, să-l las pe Becali și clubul lui”.
Ofițerul spune că reacția autorităților a fost stupefiantă: „Am chemat poliția locală. Cei care au venit au refuzat, pur și simplu, să îi identifice pe agresori! Nu-mi venea să cred cum au reacționat! Aceștia sunt oamenii care ar trebui să ne păzească pe noi, cetățenii României”.
Conform www.libertatea.ro, cei doi polițiști locali au încercat să-l determine pe Talpan să semneze un proces verbal în care scriseseră că părțile s-au înțeles amiabil. Colonelul a refuzat mușamalizarea incidentului și a depus plângere. Șoferul automobilului în care se afla Talpan a depus, și el, o plângere la Secția 25.
Istoria unui conflict vechi de 12 ani
Florin Talpan apără Armata contra lui Gigi Becali în mai multe procese privind Steaua. În toamna lui 2014, juristul a obținut o victorie majoră, Înalta Curte de Casație și Justiție stabilind că marca Steaua aparține Armatei. În primă față, Gigi Becali, FRF și LPF s-au repliat, solicitând acordul temporar al CSA Steaua (clubul Armatei) să folosească numele, sigla și palmaresul în finalul de sezon. Apoi, după doar câteva luni, s-au răzgândit.
A urmat o serie de alte procese deschise în diferite instanțe, cu sentințe favorabile când unei tabere, când alteia, dar fără vreun alt verdict definitiv.
Incidentul de acum două săptămâni a venit după ce, în iulie, CSA Steaua a somat clubul lui Becali și LPF să nu mai folosească numele Steaua, în caz contrar urmând să fie date în judecată. Prejudiciul calculat de Armată pentru folosirea ilegală a brandului în intervalul 2004-2014 este de 36,8 milioane de euro.
În 2001, colonelul Laurențiu Roșu, comandantul de atunci al CSA Steaua, declara pentru ProSport că Păunescu și Becali au pus mâna abuziv pe echipa de fotbal și „n-au nicio legătură cu Steaua”
Gigi Becali, care este liberat condiționat după ce a fost condamnat, în 2013, în trei procese diferite, la un total de peste 10 ani de închisoare (în una din cauze, tocmai pentru sechestrare de persoane), a venit la FC Steaua în 2001 și a preluat clubul în 2003. Colonelul Laurențiu Roșu, comandantul de atunci al CSA Steaua, reclama că Gigi Becali și Viorel Păunescu folosesc abuziv numele și brandul Armatei. Câțiva ani nu s-a întreprins nimic din partea autorităților (într-un alt proces, Becali a fost condamnat pentru că a mituit ministrul apărării din guvernarea 1996-2000, pe Victor Babiuc, pentru ca acesta să aprobe un schimb de terenuri dezavantajos pentru Armată). Latifundiarul l-a acuzat pe Talpan, în repetare rânduri, că e nebun sau că e marioneta unor generali care ar vrea să pună mâna pe Steaua.