Lanțul slăbiciunilor la Dinamo – Lazio 1-3. Fost acționar: „Dinu și Borcea au negociat blatul”. Dinu: „Acționarul e Cohn și e o canalie. Vali Năstase a trântit!”. Năstase: „Întrebați-l pe Rednic”. Rednic: „A fost ceva dubios”

Lanțul slăbiciunilor la Dinamo - Lazio 1-3. Fost acționar:
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Pulhac are dreptate. Meciul cu Lazio a fost trântit de conducere, iar prețul plătit de italieni a fost suma de transfer a lui Radu Ștefan”. Mesajul primit pe telefonul mobil este cu atât mai surprinzător cu cât a venit de la un fost acționar al lui Dinamo, la câteva ore după ce ProSport a publicat un interviu cu Cristi Pulhac. „Puteți să scrieți ce v-am spus, dar nu-mi publicați numele”, a fost condiția fostului investitor. În interviu, actualul fundaș stânga de la Zawisza Bydgoszcz recunoscuse că a avut dubii la partida Dinamo – Lazio din august 2007, pierdută cu 3-1 după ce echipa lui Rednic a condus la pauză cu 1-0: „Dacă a făcut cineva ceva va plăti în viață pentru asta!”, a invocat Pulhac justiția divină.

Ce a spus Pulhac în interviu

Totuși, s-a vorbit mult despre blaturile lui Dinamo. Ai simțit la vreun meci că lucrurile nu sunt în regulă? Mi-ar plăcea un răspuns sincer.
(Tace, apoi râde). Nu, singurul meci la care am fost foarte supărat a fost meciul cu Lazio.

De ce?
(Tăcere lungă). Nu știu, am fost supărat. (Tace din nou)

Ce era în capul tău după acel meci?|
Multe. O grămadă de…(râde). O grămadă de lucruri erau. Bine, eram și supărați toți, dar am avut o perioadă bună, aveam echipă bună. Făcusem un meci foarte bun la Roma, am făcut 1-1, iar la București am condus cu 1-0 fără ca Lazio să ajungă la poarta noastră.

Descrie un pic atmosfera din vestiar după meciul cu Lazio.
(Oftează) Sincer să-ți spun, nu prea am stat foarte mult în vestiar. Ă‚ăăăăă. Normal, au fost reproșuri, supărări. Era o posibilitate pentru noi să jucăm în Champions League.

Ție ți s-a reproșat ceva?
Nu.

Tu ai reproșat cuiva, ceva?
Nu. Nu sunt genul care să reproșeze unele lucruri la nervi și la cald.

Ai ținut în tine…
Da.

Cum ai descrie ce s-a întâmplat în a doua repriză cu Lazio?
(Tăcere lungă) Ghinion și lipsă de experiență. (Pufnește în râs)

Și ceva ciudat?
(Tace îndelung) Am zis și lipsă de experiență.

Feelingul tău ce spune că s-a întâmplat?
(Din nou tăcere de 3-4 secunde). Nenoroc.

Tăcerea ta e amuzantă.
Am o singură chestie de spus. Eu nu am să acuz pe nimeni niciodată, dar dacă a făcut cineva ceva fiecare va plăti în viață mai devreme sau mai târziu. Fie prin fotbal, fie prin altceva.

Crezi în pedeapsa asta divină?
Da, nu trebuie să-i pedepsim noi, ca oameni, pe alții.

Lazio a primit de la UEFA 16,5 milioane de euro

Despre faptul că dinamoviștii au trucat meciul cu Lazio, deși s-ar fi putut califica în premieră în grupele Ligii Campionilor, s-a scris și s-a vorbit imediat după partidă. Mărturia fostului acționar este însă prima recunoaștere oficială a unui om aflat  în club acum 7 ani și jumătate. Câteva ore mai târziu, alți doi oameni importanți de la Dinamo, Cornel Dinu și Mircea Rednic, și-au declarat dubiile legate de corectitudinea partidei.

Miza la acea partidă a fost uriașă. Cu o echipă plină de jucători valoroși, Dinamo putea să-și îndeplinească visul de a juca în Champions League, în timp ce Lazio – venită după un scandal uriaș de trucare de meciuri în care a fost implicată – pierdea bani mulți. „25 de milioane de euro, susține fostul acționar. Pe site-ul UEFA sunt publicate cifrele oficiale, iar echipa din Roma a primit 16,48 de milioane de euro din bonusuri și drepturile TV, ca urmare a participării în Ligă după calificarea de la București. „Mai puneți aici biletele și merchandisingul din zilele de meciuri și vă apropiați de 25 de milioane”, spune finanțatorul anonim.
50.000 de dinamoviști și-au susținut jucătorii în seara de 28 august 2007. Niciunul nu intuia atunci că unii dintre favoriți vor fi acuzați de trădare

În interviu, Pulhac s-a ferit să dea nume, dar cine a trădat clubul Dinamo? Pe 28 august 2007, Dinamo a avut în teren următorii jucători: Lobonț – Blay, Năstase, Radu Ștefan, Pulhac – Oprița (59′ Chiacu), Ropotan, Mărgăritescu (76′ Niculescu), Cristea – Bratu, Dănciulescu (72′ Munteanu). Pe banca de rezerve, lângă Mircea Rednic, au rămas până la finalul partidei Dennis Romanovs, Andrei Nițu, Silviu Izvoranu și Liviu Ganea, însă ei nu pot fi bănuiți.

Un rezultat nemeritat, am făcut o prima repriză foarte bună. Le-am spus la pauză în vestiar să uite că e 1-0, dar ei le-au făcut cadou două goluri. Ne-am bătut singuri. Jucători cu experiență au făcut greșeli incredibile”
Mircea Rednic, 28 august 2007, la finalul meciului Dinamo – Lazio 1-3

Reporterii ProSport au revăzut integral repriza a doua a meciului pentru a încerca să găsească indicii. Iată ce se observă din reluările fazelor celor trei goluri primite după pauză:

  • 1-1, minutul 46: Dinamo e în presing în jumătatea lui Lazio, Adrian Cristea îl blochează bine pe De Silvestri, însă acesta scoate mingea la Mudingayi, liber. De aici încep problemele. Ropotan și Mărgăritescu nu urcă să-l blocheze pe jucătorul lui Lazio, iar acesta are timp și spațiu să paseze în banda stângă, în spatele lui Pulhac și Radu Ștefan. Urcat mult în atac, Pulhac încerca să se retragă, iar Radu Ștefan pare să iasă la ofsaid, deși colegul său de linie, Vali Năstase, e cu 20 de metri mai în spate. Del Nero a scăpat spre poartă, însă Năstase a reușit să-i blocheze centrarea și să recupereze, dar apoi a vrut să iasă cu mingea la picior. Greșeală fatală. Del Nero i-a furat mingea, iar fundașul lui Dinamo a făcut alunecare, comițând fault în careu. Trecuseră 34 de secunde din repriza a doua.
  • 1-2, minutul 54: Mărgăritescu, nepresat, încearcă să scoată mingea în banda stângă, la Pulhac, însă pasa e prea scurtă și Del Nero recuperează. Italianul pleacă spre poartă, Radu Ștefan iese din nou să blocheze, însă Del Nero pasează pe lângă el la Rocchi. Marcat larg de Năstase, Rocchi îi trimite în careu lui Pandev. Macedoneanul preia, Blay se împiedică și cade caraghios, iar Pandev înscrie lejer.
  • 1-3, minutul 67: Ledesma i-a pasat lui Pandev la 30 de metri de poarta lui Dinamo. Ropotan nu a strâns rapid, permițîndu-i macedoneanului să gândească următoarea pasă. Cum apărarea lui Dinamo a ieșit la ofsaid în scară, Pandev a pasat printre Năstase și Radu Ștefan pentru Rocchi, păstrat în poziție regulamentară de Blay. Singur cu portarul, atacantul a tras pe lângă Lobonț.

Teoretic, toți fundașii lui Dinamo plus cei doi închizători au câte o parte de vină la golurile lui Lazio. Cine sunt trădătorii? Fostul acționar: „Blaturile să făceau la București, la hotelul unde stăteau oaspeții. Cu puțină tocmeală, ieșea un preț bun. La meciul cu Lazio, aranjamentul a fost făcut înainte de meci. La pauză, li s-a spus jucătorilor: E posibil să fi fost și o treabă la pariuri, să conducă Dinamo la pauză și să câștige Lazio. Dinu și Borcea au tratat cu Lotito de la Lazio. Prețul a fost vânzarea lui Radu Ștefan care nu valora niciodată 4,5 milioane de euro. L-au luat ca pe o murătură, l-au antrenat apoi bine și a ieșit din el un jucător bun”.


Dinamoviștii exultă după golul lui Bratu din prima repriză. Erau calificați în premieră în grupele Champions League


Jucătorii lui Lazio se îmbrățișează la finalul meciului, unul cu o desfășurare de 1 pauză, 2 final

Fostul acționar folosește suma vehiculată de presă. Radu Ștefan a fost transferat la Lazio în ianuarie 2008, la 5 luni după partida directă. Impresarii Ioan și Victor Becali, în același timp apropiați ai conducerii de atunci de la Dinamo, au susținut că fundașul a plecat sub formă de împrumut pentru un milion de euro, cu opțiune de cumpărare definitivă de 3,5 milioane de euro. „Suma a fost mult mai mare și nu a fost niciun împrumut. Vă spun sigur”, susține un alt om important din club la acel moment. Transferul lui Ștefan la clubul care tocmai o eliminase pe Dinamo i se pare și lui o mare ciudățenie. Identitatea personajului și detaliile tranzacției le veți afla puțin mai târziu.

Practica de a transfera un jucător după un meci trucat nu era nouă nici în România, nici în Italia. În 1997, două dintre cluburile românești tovarășe de Cooperativă făceau un joc cu cântec, Ceahlăul – FC Național 1-3, după care anunțau trecerea sub formă de împrumut a doi fotbaliști de la echipa pierzătoare la cea cîștigătoare. Axinia II și Gheorghe Barbu erau împrumutați pentru, atenție!, 3 sezoane de Gheorghe Ștefan la echipa lui Gino Iorgulescu, pentru suma totală de 200.000 de dolari, dar Axinia s-a întors la Ceahlăul după câteva luni. Genul acesta de tranzacție este des practicat în Italia, acolo unde procurorii din cazul Calciopoli au observat coincidențe între meciurile aranjate și schimburi de jucători între echipele implicate.

Alți jucători n-au simțit ce a simțit Pulhac

Ce spun jucătorii lui Dinamo din 2007 despre declarațiile lui Pulhac și ale fostului acționar? Daniel Oprița a jucat până la scorul de 1-2, atunci când a fost înlocuit: „Nu, n-am simțit nimic. Sincer. Nu m-am gândit niciodată că ar fi fost ceva. Am luat golul ăla repede, ne egalaseră, 1-1, dar nu era pierdut nimic. Mergeam în prelungiri, însă am căzut imediat după gol. Nu cred că a fost nimic necurat, nu cred că putea să fie ceva”. Înlocuitorul său, Hristu Chiacu, spune: „Au fost multe discuții, dar nu știu ce să cred. Era încărcătura prea mare să te gîndești la așa ceva. Nu știu ce să zic. Nu am făcut parte niciodată din chestii de genul acesta. Ca să-ți dai seama de ele, trebuie să le faci”.

Aflat în teren 90 de minute, Adrian Cristea nu împărtășește nici el sentimentul lui Pulhac: „Nu am simțit nimic. Nu pot să spun ceva. Nu mi s-a părut ceva ieșit din comun sau mai altfel. Așa sunt oamenii, l-au acuzat pe Vali Năstase că a făcut blat, că a făcut nu știu ce. Nu ne-a zis nimeni să ne dăm la o parte”. Intrat pe teren la scorul de 3-1 pentru Lazio, când nu mai era nimic de făcut, Claudiu Niculescu explică motivul netitularizării: „Nu eram în formă. Nu a fost nicio discuție în vestiar. Eu nu am simțit nimic. Nu știu ce a simțit Pulhac. E treaba lui ce a declarat. E major”.

În timp ce jucătorii se întreg în negații, unul dintre oamenii din clubul Dinamo care se ocupau de organizarea protocolului dezvăluie cum a decurs dineul oficial de dinainte de meci. „S-a făcut la un restaurant la modă atunci, pe lîngă Casa Poporului, în spatele sediului SRI. A fost primul protocol făcut de Dinamo acolo, până atunci făceam la Aquarium. Era un restaurant decorat cu tablouri pe pereți, cu muzică românească. Tam-nisam, a apărut acolo Ioan Becali care a monopolizat toată discuția cu președintele lui Lazio, Claudio Lotito. Lotito nu-l cunoștea, dar s-a luat la discuție cu el. La un moment dat, Becali i-a luat un tablou de pe perete și i l-a făcut cadou lui Lotito”.

Un fan al lui Dinamo privește în gol la finele meciului. Nu știa atunci culisele acelei partide, însă le poate descoperi astăzi

Ce căuta Ioan Becali, impresarul a 13 din cei 14 fotbaliști care urmau să joace împotriva lui Lazio, la dineul oficial? Ce a discutat cu Lotito, cel cu care avea să facă afaceri peste doar 5 luni, la transferul lui Radu Ștefan?

În august 2007, Claudio Lotito tocmai venea după o suspendare de 4 luni dictată de Comitetul Olimpic Italian (CONI) pentru implicarea în Calciopoli, scandalul meciurilor trucate declanșat în vara anului precedent. Inițial, patronul și, totodată, președintele lui Lazio fusese suspendat 3 ani și 6 luni, dar pedeapsa a fost redusă succesiv până la o perioadă de 4 luni, dictată în decembrie 2006 pentru „trucarea unor meciuri cu ajutorul arbitrilor”. Inițial, Lazio a fost retrogradată, însă echipa a rămas în Serie A în urma apelului. A primit o suspendare de doar două meciuri cu porțile închise și interdicția de a juca în sezonul 2006-2007 de Cupa UEFA. Un an mai târziu, se califica în Champions League învingând la București într-un meci considerat aranjat.

Ce căuta Pairetto, suspendat, la București?

Un alt român care a discutat cu Lotito înainte de partida pierdută cu 3-1 a fost administratorul delegat al lui Dinamo, Cornel Dinu. El și Lotito se cunoșteau de câțiva ani: „Îl știam pe Lotito. E dintr-o familie săracă, e un tip diabolic. Mă distra că avea mereu buzunarele pline de telefoane. Era băgat în mediile Alianței Naționale din Italia. A cumpărat Lazio de la Cragnotti, care era în faliment, cu 57 de milioane de euro. A luat bani de la Banca di Roma”.


Ce a adus Claudio Lotito în geantă la București, în ultima săptămână din luna august 2007?

Acționariatul lui Dinamo în 2005: Cristi Iancu, Florin Walter, Vasile Turcu, Cornel Dinu, Bagher Karimzadeh, Gigi Nețoiu și Cristian Borcea. Doi ani mai târziu, în club mai erau Turcu, Dinu, Borcea, Walter, plus Nicolae Badea.

2002, stadionul Dinamo. Ioan Becali, Cristi Borcea și Cornel Dinu se pregătesc să anunțe transferurile lui Năstase și Mihalcea la Genoa, în Italia

Acuzat de fostul acționar că el a tratat blatul cu Lotito, Dinu a avut o reacție surprinzătoare: „Am avut și eu totala convingere că meciul a fost trântit pentru că Lazio nu a jucat nimic în partida respectivă, deși Lotito se blindase. A venit la București cu Pairetto, care era șeful arbitrilor italieni și în același timp era și la comisia de arbitri de la UEFA. L-am luat la mișto la pauză. >”. Declarația lui Dinu conține două informații importante. Prima e convingerea lui că meciul a fost trucat, a doua e mărturia prezenței lui Pierluigi Pairetto la meciul de pe fostul stadion Național. Pairetto fusese până în vara lui 2006 șeful arbitrilor italieni, însă demisionase pentru implicarea sa în scandalul Calciopoli. Primea telefoane de la președinții de cluburi, printre care Luciano Moggi și Claudio Lotito, și le trimitea arbitri „de casă” la meciurile din cupele europene sau din Serie A.

În seara zilei de 28 august 2007, în tribunele stadionului Național, Pairetto se afla în stare de suspendare după ce CONI îi interzisese orice legătură cu fotbalul pe o perioadă de 2 ani și 6 luni.

Potrivit lui Dinu, Pairetto își folosea în continuare influența din comisia de arbitri UEFA și venise la București pentru a se asigura că Lazio se califică în cazul în care românii joacă pe bune. La partidă, delegat a fost spaniolul Manuel Mejuto Gonzalez, cel care arbitrase finala Champions League din 2005. Dacă el trebuia să o „blindeze” pe Lazio, Dinamo l-a scutit de acest efort inestetic. Echipa română s-a dezintegrat pur și simplu în repriza a doua.

Dacă vă uitați în ziarele vremii, cei de la Dinamo erau doctori în blaturi. Dinamo nu se califica la nici un meci important în Europa
Fost acționar de la Dinamo

„Năstase a trântit și meciul cu Lazio, și meciul cu Benfica”

Dinu neagă vehement orice discuție cu Lotito despre un blat: „Acționarul care v-a spus asta despre mine nu poate să fie decât Vladimir Cohn. E o canalie. Nu puteam eu să fac blat, eu am fost martor la meci. Cine avea autoritate asupra jucătorilor putea face asta. Sunt convins că meciul cu Lazio a fost trântit. Coincidența face că a fost trântit de aceeași persoană care mi-a trântit mie meciul cu Benfica din 1999. Vali Năstase. În minutul 44 cu Benfica a dat pumnul și a fost eliminat, am pierdut calificarea. Am aflat apoi că un om din anturajul clubului și al jucătorilor s-a întâlnit în ziua meciului la hotelul Crowne Plaza cu Jupp Heynckes care era antrenorul lui Benfica”.

Administratorul delegat refuză să dezvăluie identitatea negociatorului din 1999. Scenariul pare însă identic cu cel din 2007, atunci când Ioan Becali s-a întâlnit cu Lotito la dineul oficial. Cu 8 ani în urmă, impresarul corespundea descrierii de „om din anturajul clubului și al jucătorilor” și, coincidență, îl reprezenta și atunci pe Vali Năstase, jucătorul indicat de Dinu de trădare. „Nu e coincidență că tot el a greșit cu Benfica”, spune administratorul delegat


Năstase își cumpără ziarele înainte de plecare spre meciul tur de la Roma. Peste două săptămâni, avea să fie subiect de prima pagină


Dănciulescu, Năstase, Chiacu, Cristea și Mudingayi privesc cum mingea trece peste zid. Dinamo a fost înghesuită în repriza a doua la București

Acuzat de Dinu, Vali Năstase este apărat de Daniel Oprița. „Rednic îl tot certa să nu iasă din apărare cu minge lungă, pe sus, dar el făcea ca fundașii din Italia. Acolo nu se prea joacă fotbal. Dai lung, nu ieși cu ea la picior din apărare. Rednic îi tot spunea să nu mai bubuie mingea. Pasează! Și el a încercat să o preia în careu, să nu o mai dea lungă, și l-a pus pe ăla jos”. Penaltyul comis în minutul 46 i-a atras lui Năstase antipatia unor colegi de vestiar, imediat după finalul meciului. „Au fost discuții aprinse, Vali s-a supărat și a plecat„, își amintește Oprița, actualmente antrenor principal la Reșița, în liga a doua. Chiacu spune că „după meci au început înjurăturile”.

Pulhac e un tîmpit, nu știe să vorbească. De ce a spus acum? De ce nu a spus imediat după meci? De ce noi, românii, nu avem curajul să spunem lucrurile în față!?|
Vali Năstase

Năstase: „Rednic m-a rugat, aproape în genunchi”. Rednic: „Năstase a cerut să joace”

Cum se apără însă principalul acuzat? Antrenor în liga a patra, la FC Argeș 1953, Năstase citise interviul lui Pulhac, însă s-a aprins la telefon după ce a aflat despre declarațiile lui Dinu. „Vreau să îmi spună și mie cineva dacă am făcut eu vreodată un blat. Lazio dacă voia să aranjeze un meci nu trebuia să aranjeze cu jucătorul Năstase că nu eram atacant, nu eram o valoare mare. Aveam o vârstă, 33 de ani.

Cred că atunci nu trebuia să joc. Întrebați-l pe Rednic, dacă nu e pervers sau strîmb, câte zile m-am antrenat eu la meciul respectiv. Eu am jucat în tur, pe 14, nu știu cât, returul s-a jucat pe 28 august 2007, că țin minte și data pentru că pe mine mă doare. Am jucat în tur, am făcut o ruptură fibrilară și nu m-am antrenat. Întrebați-l pe Rednic dacă e adevărat că nu m-am antrenat 10 zile. Întrebați-l și pe doctor, că mi-a făcut injecții, că mai eram doar eu și cu Nițu. Cu cine am jucat eu la marcaj, nu mai țin minte? Cu Radu Ștefan? Eu am jucat în dreapta și eu în stânga, nu? Întreabă-l pe Rednic, dacă e corect, pe cine băga fundaș central și cât s-a rugat de mine să joc la meciul ăsta. Dacă nu jucam eu, ar fi intrat băiatul lui Nițu, avea 18 ani. M-a rugat Rednic, mai că se ruga în genunchi să joc meciul”, susține Năstase.


Mircea Rednic își mestecă gândurile la finalul partidei. Peste 7 ani și jumătate avea să recunoască faptul că „meciul a fost dubios”


Banca de rezerve a lui Dinamo pare în pragul depresiei după 3 goluri primite în 21 de minute din repriza a doua

Mircea Rednic are o altă variantă: „Eu nu bag un jucător care nu spune că e apt. Eu nu l-am băgat de capul meu, eu pregătisem meciul cu Ropotan fundaș central. Vali trebuia să fie titular, dar am avut accidentați. Goian era suspendat, Moți s-a accidentat ca fraierul la un antrenament înainte de meci. A făcut entorsă la o joacă de asta prostească. L-am și certat pentru asta.

Îi mai aveam doar pe Radu Ștefan apt și pe Năstase care nu se antrenase o săptămână. El mi-a cerut să joace. Eu l-am întrebat:   A zis că poate.  A făcut un test înainte de meci, nu l-am băgat eu. Aveam soluția Ropotan, nu se știe ce ieșea, dar asta era soluția. Poate că am greșit că nu s-a antrenat și l-am băgat”.

Au făcut legătura că eu jucasem cu Ascoli împotriva lui Lazio. În minutul 88, era 1-0 pentru Ascoli și a bătut Lazio cu 2-1. Am greșit la un gol
Vali Năstase

 

Rednic spune că nu l-a vrut pe Năstase, dar i l-a impus Borcea

Un altfel de sentiment de vină are și Năstase: „Eu am fost prost că am jucat și am zis că mă ține fizicul. Așa m-a înzestrat Dumnezeu. Am jucat bine în prima repriză și am zis că pot să duc meciul până la capăt, dar a fost faza aia. Și în Italia cînd am jucat, dacă nu ești concentrat o secundă primești gol. Așa a fost și atunci”. În ciuda erorii din minutul 46, fostul fundaș central își susține pe un ton ferm nevinovăția: „Eu am conștiința împăcată, nu am luat nici un ban. Tot ce a depins de mine la meciul ăla, tot ce a depins de mine, cu ce am putut să ajut, cu aia am ajutat. Cine o să spună de mine că am luat bani, să-și ia flori de ei”.

Rednic nu-l acuză pe Năstase, însă are despre meci o viziune apropiată de cea a fostului acționar și de a lui Dinu. Omul care a stat pe bancă la meciurile cu Lazio spune clar: „Și mie mi s-a părut meciul retur dubios. Principala cauză a fost vânzarea lui Radu imediat după și tocmai la Lazio. Apoi, m-a surprins foarte tare că Vali  Năstase a fost adus peste mine de Cristi Borcea cu câteva săptămâni înainte de meciurile cu Lazio. Eu l-am vrut pe Giani Kiriță. Mai surprinzător a fost că lui Vali Năstase i s-au dat 60.000 de euro când a venit, la semnătură, după care a fost dat afară. Eu i-am zis lui Cristi: Și el zice: Mi-a zis asta cu lejeritate și la fel de lejer l-au lăsat să plece”.

Rednic dezvăluie că Năstase avea o stare de iritare încă de la pauză, când Dinamo conducea cu 1-0, scor la care era calificată. „Știu că s-a luat cu un jucător, i-a reproșat ceva. Lui Bratu sau nu mai țin minte cui. Era puțin nervos. Apoi, nici n-am văzut faza penaltiului. Eu veneam de la vestiare, meciul începuse. Eram în drum spre bancă și la un moment dat i-am văzut pe ăștia cu mâinile în cap. . Cică, penalti. Eu nici n-am văzut faza. Am văzut-o la televizor, după.  La final, i-am zis că nu se poate, în minutul 46, să ataci decisiv în 16 metri. Trebuia să tatonezi, ăla era în lateral. Atunci, Năstase a avut un schimb cu mine care m-a pus pe gânduri. Mi-a zis că dacă nu îmi convine, să nu-l mai bag”.

Bun, a greșit Năstase. Păi, ceilalți ce trebuiau să facă!? Să greșească și ei!? Pune-l pe Blay, era jucătorul lui Mircea Rednic, a greșit de două ori și a dat vina tot pe mine
Vali Năstase

Năstase s-a lăsat 6 luni de fotbal

Rednic susține că Năstase a fost dat afară de acționari, Năstase spune că a renunțat el: „După episodul cu Lazio, m-am lăsat 6 luni de fotbal. Am stat acasă, nu mă antrenam. Mă apucasem de o afacere și am avut noroc cu soția care m-a încurajat. Am jucat apoi un an și jumătate la Braunschweig, în liga a treia din Germania, care nu se compară nici măcar cu Liga 2 de la noi. Aveau condiții extraordinare, erau și bani. Apoi am venit în țară și m-am lăsat 4 luni. Apoi, am dat un interviu într-un ziar local în care am spus că vreau să mai joc fotbal, dar cu mentalitatea românului nu ai cum. Românii te exploatează, vor să te vândă. La vârsta mea, nimeni nu mai lua vreun ban pe mine. M-a sunat nea Jean. I-am zis că vreau atât. El mi-a zis: . Asta mi-a spus, sunt cuvintele lui. El e martor, trăiește. Păcat că e acolo unde nu merită. M-am antrenat două luni și cei cu care m-am antrenat au spus că Năstase poate să mai joace. După aia a venit profesorul Halagian și mi-a zis: Steaua din Cupa României. Atunci, n-am mai fost blat!?”

Dacă eram blatist, la 31 de ani nu mă mai lua nimeni. M-au dus la Bistrița și am jucat până la 38 de ani
Vali Năstase

La 5 luni după meci, Radu Ștefan, colegul lui Năstase din centrul apărării în acea seară de august, s-a transferat la Lazio. Presa a scris despre un împrumut cu opțiune de cumpărare, suma totală fiind de 4,5 milioane de euro. Rednic infirmă categoric: „Nu, nu, nu. Au fost 7,2 milioane de euro. Vă spun eu sigur”. Antrenorul din 2007 mai are o surpriză: „Să vinzi un jucător pe aproape 8 milioane de euro mi s-a părut incredibil. Păi, tu dai 7 milioane pe un jucător de 20 de ani din România!? Ok, el a confirmat, foarte bine, că au avut ăia ochi. …Au fost 7 milioane de euro plus TVA. Exact cât luam de la UEFA dacă intram în Champions League. Atât lua Dinamo atunci. Lazio a luat mai mult”.
Dezolarea lui Radu Ștefan a ținut cinci luni. În ianuarie 2008, el s-a transferat la Lazio pe o sumă considerată ciudată de Rednic

Dacă afirmația lui Rednic este adevărată, transferul lui Radu Ștefan poate constitui subiectul unei noi anchete a procurorilor privind sumele declarate la plecările fotbaliștilor din România. De asemenea, dacă vorbele sunt reale, fără știința suporterilor ei, Dinamo a participat la o ediție de Champions League, însă doar din punct de vedere al rețetei financiare. Meciurile cu marile echipe ale Europei după care tânjesc fanii au rămas o iluzie pe care Dinamo parcă a și încetat să o mai vâneze.

Mircea Rednic spune că meciul cu Lazio l-a marcat. „Nu-i acuz pe jucători, îi acuz pe ceilalți. Jucătorii erau marionete. Și eu am zis la un moment dat: Că și eu aveam dovezi că nu e în regulă. Și ce-au făcut!? M-au dat pe mine afară de la Dinamo. După aia ce au făcut? Tot la mine au apelat. La meciul cu Lazio n-am dovezi, dar cine a făcut plătește pentru asta”.

În 2007, anul meciului contra echipei unui afacerist italian acuzat pentru meciuri trucate, a început Dosarul Transferurilor. Două dintre personajele ale căror nume apar în declarațiile de mai sus, Cristi Borcea și Ioan Becali, au fost condamnate la câte 6 ani și 4 luni de închisoare. Unul dintre capetele de acuzare a fost înșelăciune în formă continuată, iar victima s-a numit Dinamo București.  


Cristi Borcea, trabucul și mina îngândurată de la finalul meciului cu Lazio. Urma să primească un telefon de la George Becali în care să i se scandeze „Miau, miau, miau”

 

 

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
Lăcătuș a nominalizat fotbalistul de la FCSB care nu trebuia chemat la națională
Lăcătuș a nominalizat fotbalistul de la FCSB care nu trebuia chemat la națională
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore după ce adolescenta a fost îngropată. Lui Igor Cuciuc nu-i vine încă să creadă că fiica lui se află acum la câțiva metri sub pământ:
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore după ce adolescenta a fost…
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
MM Stoica a numit fotbalistul care
MM Stoica a numit fotbalistul care "nu are ce să caute la echipa naţională": "Are foarte multe chestii care îi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum s-a pozat solista
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum s-a pozat solista
Kosovo a reuşit o victorie istorică, trei puncte nesperate
Kosovo a reuşit o victorie istorică, trei puncte nesperate
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă sâmbătă
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă sâmbătă
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000…
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei copii, dar unul dintre ei…”
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei copii, dar unul dintre ei…”
Retragere numerar de la bancomat. Anunț pentru toți românii care scot bani de la ATM
Retragere numerar de la bancomat. Anunț pentru toți românii care scot bani de la ATM
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate…
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Italia învinge România cu 4-1 în Elite League U20. Bonucci a debutat în calitate de antrenor secund
Italia învinge România cu 4-1 în Elite League U20. Bonucci a debutat în calitate de antrenor secund
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul naționalei a fost imediat înlocuit
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul naționalei a fost imediat înlocuit
×