„Lăsați-l pe acest copil să joace!”. „Highlander”-ul Buffon a debutat la numai 17 ani împotriva lui Milan și a închis poarta în fața actualului președinte al Liberiei, George Weah. Portretul altfel al unui goalkeeper legendar
Portar uriaș, căpitan carismatic, lider înnăscut, coechipier loial, sportiv desăvârșit, personalitate fără cusur, legendă fără egal! Și pentru că toate acestea trebuiau să aibă un nume, zeii fotbalului le-au zis Gianluigi BUFFON!
Considerat a fi unul dintre cei mai mari portari din toate timpurile, cel alintat „GIGI” reprezintă probabil cel din urmă fotbalist iconic de tip old-school, nu doar între goalkeeperii de clasă mondială, ci între toți jucătorii de câmp din fotbalul clasic! Doar că farmecul italianului cu zâmbet de star de cinema constă în faptul că lui i-a izbutit să facă saltul sau, în cazul lui, plonjonul de la stilul de joc de pe vremea mileniului trecut la fotbalul modern din ziua de azi!
Duminică, 28 ianuarie 2018, Gianluigi Buffon a împlinit incredibila vârstă de 40 de ani și încă nu e pe deplin convins că vrea să-și agațe mănușile-n cui! Dar, nici nu e sigur că mai vrea să continue…
Portarul de poveste, care în 2006, a condus prin paradele sale providențiale Italia spre al treilea ei titlu mondial, recunoaște că se regăsește din ce în ce mai puțin în fotbalul de azi. Ceea ce nu e de mirare, întrucât „Grande GIGI” este probabil ultimul romantic al fotbalului care a văzut în cei 23 de ani de carieră la cel mai înalt nivel posibil modul radical în care s-a schimbat sportul rege.
Mai mult decât atât, el nu numai că observă dar, în același timp, simte și resimte această transformare cu multă patimăca un italiano vero ce este! Cu adevărat, indiferent dacă i-ai admirat uluitoarele parade pe care le făcea la 39 de ani cu aceeași măiestrie și bucurie ca la 19 ani sau dacă-i asculți declarațiile și interviurile, nu poți să nu observi că Buffon este cu adevărată fără vârstă și că iubește, pur și simplu, fotbalul, dincolo de bani și marketing.
Fix aceste astronomice sume de transfer și jocurile de imagine au eclipsat spectacolul autentic, al cărui fervent adorator și desăvârșit practicant portarul lui Juventus a fost și este, ca ultimul mohican al fotbalului clasic ce se află! Și care va mai fi până se va retrage definitiv, cel mai devreme anul acesta sau cel mai probabil anul viitor!
Mai poate exista poezie în fotbal după „precedentul Neymar”?
După sute și sute de milioane de euro scoase de șeici ca printr-o vrajă ciudată, fotbalul – așa cum îl știa și juca Buffon – pare a se transforma, pe sezon ce trece, în”Super Bowl”-ul Europei cel de toate săptămânile. Unul care își are arenele, dar, mai ales, centrele de comandă pe „axa banului” Paris – Madrid – Barcelona – Londra – Liverpool – Manchester, devenite în ultimii ani adevărate „Las Vegas”-uri ale fotbalului!
Or, în aceste condiții, Buffon chiar pare un „romantic întârziat”, ultimul, de altfel, mai ales după retragerile recente ale altor maeștrii din garda sa veche precum Pirlo, Totti, Lahm, Xavi, Xabi Alonso sau – chiar la începutul acestui an – precum unicul Ronaldinho!
Și totuși, la peste 40 de ani și peste 1000 de meciuri jucate, apărătorul porții squadrei azzura, de la care s-a retras în lacrimi anul trecut după ce a ratat dramatic calificarea la Mondialele din Rusia din această vară după barajul cu Suedia, poate va mai continua la marea sa iubire, Juve! Gigi este mai mult decât un idol pe Delle Alpi, redenumit între timp Juventus Stadium, arenă unde toți îl iubesc cu religiozitate încă din 2001! Și nici c-ar putea fi altfel pentru că, dincolo de cele 8 titluri și 3 cupe cucerite, Buffon și-a demonstrat – pe lângă calitățile de portar de geniu – atașamentul suprem și sublim pentru echipa sa de suflet.
Astfel, când au fost retrogadați doi ani în liga secundă după scandalul „Calciopoli”, Gianluigi a ales să rămână la echipă, să sufere alături de ea, să lupte alături de ea și să revină spre noi triumfuri în prima ligă, refuzând oferte din Anglia și Spania de nerefuzat pentru alții. Nu și pentru Gigi.
„Pentru mine a fost o decizie foarte simplă. N-am stat nicio clipă pe gânduri. Juve mi-a dăruit atât de mult. Am știut și am simțit din prima clipăcă nu pot alege altfel, decât să-mi urmez clubul de suflet nu doar la bine, ci și la greu!”, mărturisea Buffon într-un interviu la vremea respectivă.
Iar echipa de la poalele Alpilor și-a răsplătit la rândul ei „copilul” ei cel mai iubit, venit acum 17 ani la „Ea” de la prima lui idilă „post-adolescentină”, Parma! De atunci și până azi, marele „GIGI” a strâns lauri peste lauri – atât la Juventus cât și la „squadra azzura” – la care alți portari sau jucători de câmp nici nu îndrăznesc să viseze.
Astfel, pe lângă cele 8 titluri și 3 cupe câștigate cu Juventus, Buffon a fost de 5 ori desemnat cel mai bun portar din lume, iar o dată cel mai bun jucător din lume, în anul său de grație 2003! Nu mai vorbim de cucerirea Cupei Mondiale în 2006 și de recordurile sale de invincibilitate, precum și de participarea la 5 campionate mondiale – 1998, 2002, 2006, 2010, 2014 – cu precizarea că în 1998 a fost rezervă neutilizată. Alt record care dăinuie îl reprezintă prețul cosmic al trecerii sale de la Parma la Juventus în 2001! Raportat la inflație acesta este cel mai scump transfer din toate timpurile pentru un portar de fotbal! Iar lista de recorduri punctuale ale marelui Gigi rămâne deschisă…
Cum deschisă rămâne și singura lui mare dorință rămasă neîmplinită încă, și anume cucerirea unui trofeu de Uefa Champions League! După trei finale pierdute – dintre care ultima chiar anul trecut cu Real Madrid – Buffon își joacă probabil ultima șansă de a ridica deasupra capului o cupă de Liga Campionilor!
„De cinci ani mă întreb cam o dată la două săptămâni: ‘De ce mai fac ceea ce fac?” Și exact această luptă interioară mă împinge încă să intru motivat teren!” recunoaște Buffon. Iar portarul care de câțiva ani buni are în echipă coechipieri care i-ar putea fi copii își continuă confesiunea: „Doar pentru că mă apropii de finalul carierei, nu înseamnă că voi înceta să evoluez!”, spune Gianluigi. Pentru el, emoțiile sunt „motorul vieții”, iar emoțiile generate de fotbal sunt fără egal.
Iar Buffon devine foarte emoționat și emoțional când vorbește despre latura romantică a poveștii sale de viață care bate orice film.
Poveste care a început în 1995 când Buffon debuta în Serie A la Parma împotriva colosului Milan. Atunci, cei doi atacanți de vis ai rossonerilor – magicianul Roberto Baggio și fenomenalul George Weah – azi președintele Liberiei – nu au putut să-l învingă pe liceanul aflat între buturile adverse, care, pur și simplu, a închis poarta! Acesta se numea Gianluigi Buffon și avea 17 ani.
Vârsta sa crudă i-a șocat atunci pe unii comentatori mai conservatori din acele timpuri care au susținut că, indiferent de cât de talentat este, un copil nu are ce căuta într-un joc de adulți!
Din fericire au existat și voci precum cea a legendarului fost mare portar Italian, Dino Zoff care a profețit astfel: „Lăsați-l pe acest copil să joace! În cinci ani va ajunge la națională și va deveni cel mai bun portar din lume!”.
Restul e istorie. O istorie „marcă înregistată” Gianluigi BUFFON!
Articol scris de Ovidiu IORDAN