Let”s get ready to REMBAL!** Un timișorean a inventat un nou joc
Primii care au testat rembalul au fost o echipă din care au făcut parte foști jucători ai lui Poli Timișoara (Rotariu, Bătrânu și Băban), respectiv patru componenți ai echipei de minifotbal AEM Timișoara. Echipa lui Roti a jucat în roșu-negru, iar adversarii lor au purtat tricouri în dungi negre și albastre, astfel că meciul a semănat cu un derby della Madonnina. Scorul a evoluat spectaculos, datorită golurilor de cinci sau de trei puncte înscrise pe durata partidei. Încele din urmă, „Inter” a bătut „Milanul” cu 35-21.
Porțile sunt dotate cu câte 12 inele: cinci în partea de jos (1 gol = 1 punct), patru în mijloc (1 gol = 3 puncte) și trei sub transversală (1 gol = 5 puncte).
„E un efort mai mare decât la jocul de futsal. E un efort dublu, mai ales pentru ultimul jucător de câmp, care trebuie să fie și portar când intră în ultimii doi metri de poartă. E nevoie de multă inventivitate și de precizie. Mingea intră foarte greu în aceste coșuri. Eu cred că sportul ăsta va prinde, mai ales la copii, pentru că ei au nevoie de progress și de o precizie mai mare atunci când trag la poartă. Acest sport îi poate ajuta foarte mult”, a spus Iosif Rotariu, imediat după ce a încercat pentru prima data rembalul.
Vrea să-l facă sport olimpic
Remi Rădulescu își dorește ca sportul pe care l-a botezat inspirându-se din propriul nume să ajungă cât mai popular, într‑un timp foarte scurt. „Am creat acest sport pentru spectacol și cred că mi-am îndeplinit obiectivul. Poate fi folosit și ca material didactic pentru antrenamente, pentru precizie. Vreau ca rembalul să devină sport olimpic, dacă nu la olimpiada de la Rio de Janeiro, poate peste opt ani”, a spus inventatorul din Timișoara.
Remi Rădulescu are opt invenții
Jocul de rembal a fost înregistrat la OSIM, aceasta fiind cea de-a opta invenție brevetată de Remi Rădulescu. „Anul acesta am câștigat șase premii. Două dintre acestea au fost medalii de aur, primite la Geneva, pentru o instalație de tăiat sloiuri de gheață și un instalator solar recuperator de căldură. Rembalul este al doilea sport pe care l-am inventat. Primul a fost hipball, în 2008,o invenție medaliată cu aur la Geneva. E un fel de handbal pe cai. Nu am putut să-l punem în practică în România, trebuie să dresezi caii, e destul de greu. În schimb, jocul a prins în Elveția și în Iran, unde a început să devină tot mai popular”, a explicat inventatorul timișorean.
REMBAL – principalele reguli
Se joacă patru contra patru, pe teren mic (de baschet), două reprize de 40 de minute
Punctezi doar dacă trimiți mingea într-unul din cele 12 inele.
Trei inele sunt de cinci puncte, patru inele sunt de trei puncte, iar cinci inele sunt de un punct
Un singur apărător are voie să intre în careul mic și acel jucător are voie să atingă mingea și cu mâna. Dacă intră doi apărători în careu, se dictează penalty (se execută de la cinci metri, cu poarta goală)
Jucătorii care atacă nu au voie să tragă la poartă din interiorul careului mic
Cartonașul roșu se acordă la al treilea galben, nu la al doilea, ca la fotbal
Rembalul îți pune în mișcare și memoria. E greu să îți propui să înscrii într-o gaură
Florin Bătrânu, fost internațional