Liga I se pregătește de locale!** Cum vor vota echipele la alegeri!?

Imediat după finala Europa League de la București, lumea fotbalului își va concentra atenția către un alt eveniment important: campania electorală pentru alegerile locale din iunie. Întrucât fotbalul din Liga I depinde în continuare de factorul politic, ProSport a alcătuit harta politică a campionatului intern.

În ultimii ani, fotbalul românesc dă mai mulți politicieni decât jucători de valoare. O realitate dureroasă a unui campionat măcinat de probleme. Gigi Becali, președinte de partid și candidat în două rânduri la președinția României, George Copos, vicepremier al țării în Guvernul lui Călin Popescu Tăriceanu, sau Gheorghe Ștefan, primarul din Piatra-Neamț, care va candida acum pentru al treilea mandat, sunt doar câțiva dintre oamenii care și-au dobândit notorietatea cu ajutorul fotbalului și, ulterior, au intrat în politică. Lor li se va adăuga din acest an și Marius Stan, președintele Oțelului urmând să intre în lupta pentru fotoliul de primar al Galațiului, din partea USL.

Portocaliul din Piatra-Neamț

Echipa unde politicul și fotbalul au ajuns să se confunde este Ceahlăul lui Gheorghe Ștefan. După intrarea lui „Pinalti” în politică, formația antrenată acum de Costel Enache și-a schimbat culorile, din galben-negru în portocaliul PD-L. Chiar și stadionul – la fel ca multe construcții din oraș – a luat culoarea partidului din care face parte Ștefan, după lucrările de reabilitare din urmă cu cinci ani. Loialitatea primarului, fost în PNL, față de PD-L reiese și din cele mai recente declarații ale sale: „Vă asigur, vă garantez că ies la pensie din PD-L. Am fost și voi rămâne alături de Traian Băsescu și de Teodor Stolojan, oamenii pe care îi stimez cel mai mult”.

Ajunge doar titlul?

Mai jos în Moldova, Marius Stan, președintele campioanei, va candida, pentru a doua oară, pentru postul de primar al Galațiului. Capitalul de imagine dat de câștigarea titlului părea să fie, la un moment dat, suficient pentru o victorie în alegeri. Parcursul oscilant al echipei lui Dorinel Munteanu din acest sezon, precum și meciurile dubioase cu Steaua și CFR Cluj i-au adus lui Stan probleme înainte de startul campaniei: „Astea sunt prostii! Sunt niște băieți care sunt plătiți să posteze pe Internet, celebrii postaci. Sunt plătiți de adversarii mei politici. Părerea mea e că intrați într-un subiect politic care nu interesează un ziar de sport”, spunea Marius Stan într-un interviu pentru ProSport, după ce în ziar apăruse informația că fanii acuză echipa că ar fi trântit meciul cu Steaua (2-1). Vasluiul este singura echipă dintre cele trei din Moldova din Liga I fără o orientare politică clară.

Puterea stă în Ardeal

Zonă în care toate cele șase echipe au au legături cu partidul aflat acum la putere. La CFR Cluj, patronul Arpad Paszkany s-a apropiat de PD-L în 2008, când, conform informațiilor apărute în presă, ar fi sponsorizat cu aproape 240.000 de euro campania electorală. Marea rivală a CFR-ului, Universitatea, e și ea legată de culoarea portocalie prin patronul Florian Walter. Eventuala mutare pe care omul de afaceri ar realiza-o la vară, prin preluarea Petrolului – o echipă susținută de autoritățile locale din Ploiești – s-ar face pe filieră politică. La Târgu Mureș, vicepreședintele clubului, Claudiu Maior, este și viceprimarul orașului din partea PD-L, iar Voința Sibiu are și ea un patron PD-L-ist, pe Ioan Hămbășan. Mai exact, Hămbășan face parte din UNPR, partid care a încheiat pentru alegerile locale o înțelegere de tipul „nu ne atacăm, nu ne concurăm” cu PD-L. Și Ioan Neculaie de la Brașov e un apropiat al partidului portocaliu. În 2008, acesta a fost pe listele PD-L la alegerile pentru Parlamentul României.

Anomaliile LUI GIGI

Gigi Becali apare într-o poză de campanie în spatele PSD-istului Mircea Geoană, dar partidul său a fost apoi aproape să încheie un acord de susținere a PD-L pentru alegerile locale: „M-am aliat cu ei la «locale»”. Finanțatorul echipei din Ghencea s-a înțeles în primă fază cu Elena Udrea, ca apoi să aibă un conflict cu un alt membru al partidului, Cristian Preda: „Singura contribuție a lui Becali în politică ar putea fi tăcerea! După ce a distrus Steaua este regretabil că vrea să își pună amprenta și asupra politicii”. Tocit în desele conflicte cu diverși oameni din fotbal, Becali a răspuns imediat: „Eu nu mă duc cu unul cu care să pierd? Păi, ce, eu mă duc la pierzanie! Niciodată!”.

Oricum, să știți că în fotbal este mai multă moralitate decât în politică

Gheorghe Ștefan, președinte Ceahlăul

În politică, te trezești dimineața, te speli pe ochi, faci o gargară cu rahat și ieși pe stradă!

Marius Stan, președinte Oțelul

1,7la sută din voturile românilor a obținut Gigi Becali la alegerile prezidențiale din 2009

79 la sută este procentul obținut de Gheorghe Ștefan la alegerile locale din urmă cu patru ani

Publicat: 27 04. 2012, 08:39
Actualizat: 27 04. 2012, 08:42