Liga I = titluri în culise, corupție, pariuri!** Analiză dură a fotbalului românesc realizată de unul dintre cei mai importanți conducători

Adrian Porumboiu (62 de ani), patronul lui FC Vaslui, e cel mai înverșunat contestatar al arbitrilor din România, deși este și el un fost arbitru! E singurul om din fotbalul românesc care vorbește despre subteranele fotbalului, despre corupția din arbitraj și despre mafia pariurilor. Dacă nu are satisfacții în competiția internă, Porumboiu e aproape de o mare performanță în Europa League: calificarea cu FC Vaslui în primăvara europeană. Joi, echipa sa a remizat cu Lazio, 0-0.

De ce atât de multe greșeli de arbitraj de la venirea lui Crăciunescu?
N-are nicio vină el! Arbitrii au căi bătătorite de mai mulți ani. Trei șefi ai CCA au fost arestați, iar arbitrii au căzut ca merele putrede, la prima adiere. N-au căzut la titlurile luate prin fraudare, au căzut unde nu exista miză. Vă dați seama ce se întâmpla dacă intrau în ei unde era miza mare. În afară de patru-cinci arbitri și de câțiva asistenți, care sunt onorabili, e ceva de nedescris. Mi-au furat un titlu și au stabilit o campioană.

Vorbiți mereu la TV despre hoțiile din arbitraj, dar care e soluția? Cum se rezolvă problema?

Există o singură soluție aici: Ion (n.r. – Crăciunescu) să-și pună tot ce a avut mai bun ca arbitru în slujba unui arbitraj corect. Să lase panaramele astea, fiindcă o să-l tragă și pe el în jos. El n-are nicio vină, dar faptul că îi protejează, că se erijează în apărătorul lor, că vor să facă grevă, că Ion își schimbă vederile către președinți de cluburi, antrenori, deja… Eu nu mai înțeleg nimic!

„Afară cu haimanalele!”

Le face mai rău dacă îi protejează?
Foarte mare rău, pentru că ei vor avea în spate o personalitate, care are cu ce să iasă în față, ca fost arbitru, ca om, dar el își pune onoarea în joc pentru niște arbitri care sunt cauze pierdute. A, dacă și-ar pune pentru Balaj, pentru Tudor și încă vreo trei-patru, aș zice: da, dom’le, merită! Dar dacă îți pui obrazul pentru niște derbedei, pentru niște haimanale… Ce să mai aștepți de la ăștia? Afară! Asta trebuie să facă, să-i dea afară!

Și de ce n-o face? Poate mai așteaptă să-i mai evalueze…
E corect că trebuie să mai aștepte, dar cât mai așteaptă? El nu are voie să se pronunțe împotriva greșelilor pe care le facem noi sau despre sancțiuni. Eu pot să mă duc la o comisie la care mă trimite domnul Crăciunescu, dar și domnul Crăciunescu să-mi dea titlul care mi s-a furat anul trecut. Au fost greșeli intenționate! Deaconu dă un 11 metri când i se duce mingea în mână de la 20 de centimetri lui Cânu și nu vede 11 metri la meciul cu Timișoara, un 11 metri evident la Sânmărtean. Și acum să-l cauționezi pe Diaconu, că a fost la distanță de joc… Eu am mai zis treaba asta la Sport.ro: să-mi spună și mie, dom’le, ultimele cinci sprinturi pe care le-a făcut el, că se plimbă pe teren, zici că-i la picnic! P-ăsta îl cauționezi, tu, Ioane? Ce, Doamne iartă-mă, ai?

Totuși, n-ați încercat o discuție cu Mircea Sandu?

Nu. Păi dacă am vorbit, cu cine mai trebuia să vorbesc? Cu Papa de la Roma? Am vorbit peste tot. Caravana a trecut și ei mă executau! Și să am respect față de ei?

„Popa Ionel, un escroc”

Totuși, pierderea titlului de anul trecut nu aveți cum să i-o reproșați lui Crăciunescu, fiindcă nu era pe-aici…
Știți ce mă deranjează cel mai tare la Crăciunescu? El a reușit după atâția ani de prietenie, când a văzut ce om sunt, să-l pună nu egal, ci mai-mai decât mine pe Popa Ion. Popa Ionel, ăla cu mustață de la Pașcani. Ă‚la e escroc! Ă‚la nu e arbitru, e escroc!

Aveți dovezi că e escroc?

Da, cum să nu! Cum să nu? Dovezi clare.

Vă poate da în judecată!
Păi da, de ce nu mă dă în judecată? Câți m-au dat pe mine în judecată și au câștigat cu mine? Păi îi spunea delegatului de la mine de la echipă, Cătălin Popa: „Nea Adi, numa’ ne ceartă, nu ne dă nimic!” Ce să vă dau, bă, fraților? Nu vă dau nimic! Le dau cât am luat eu, atât le dau și lor! Cât am luat eu ca arbitru o să le dau și lor!

Totuși, arbitrii, Comisia Centrală a Arbitrilor sunt stat în stat ? Nu pot fi controlați mai de sus? Ziceți că de mulți ani se întâmplă asta.

Nu se poate, domnule ! Cei care au fost au avut compromisurile lor, eu le spun, se supără, nu se supără, treaba lor. Compromisurile au fost copiii lor, pe care i-au forțat ca arbitri! Constantin a greșit și a acceptat compromisuri fiindcă era fi-su arbitru. Avram a acceptat compromisuri fiindcă erau copiii lui arbitri. Una-i una și alta-i alta! Nu poți să fii într-o clasă diriginte și să le spui celorlalți despre copilul tău că e cel mai bun. Unul dintre ei trebuie să facă pasul în spate. Ori îl face părintele, ori îl face copilul. Eu aș fi lăsat copilul și aș fi făcut eu pasul în spate. Dar nu pot fi amândoi în linia I! De aici au plecat nepotismele, de ani buni, au fost promovați în primul eșalon arbitri care n-aveau ce căuta niciodată. Criteriile morale nu le-a mai căutat nimeni la arbitri.

„Unde-i spitalul, să mă duc să mă internez?”


Penalty-ul dat de Teodor Crăciunescu la Gaz Metan – Petrolul cum vi s-a părut?

N-am ce să comentez, dar când am auzit că putea să dea și penalty, și „galben” pentru simulare, prima reacție a fost: „Dom’le, unde-i spitalul, să mă duc să mă internez? Ori e penalty, ori e simulare. Amândouă odată mi se pare o nebunie! Dacă a mai văzut treaba asta prin lume, pe undeva…

Au fost niște greșeli mari în etapa a 15-a. Mie mi s-a părut că s-a aruncat mai mult vina pe simulările jucătorilor decât pe deciziile incredibile ale
arbitrilor.

Sunt patronii de vină, președinții de club, antrenorii, doctorii. Cred că n-ar putea fi excluse bucătăresele… Când or băga și ei 30 de milioane într-o echipă, când vor face eforturile pe care le facem noi, patronii, pe criza asta… Noi vrem doar prestații echilibrate și să arbitreze corect. Ei stabilesc campioane, ei stabilesc retrogradate, ei stabilesc totul. Și nu putem să le spunem nimic. Nu putem să-i spunem ceva unui hoț d-ăla ca Popa sau ca Nica ori arbitrilor care au făcut nenorocirile pe care le-au făcut în campionatul trecut. Nu le spunem nimic, că fac greve!

Trebuia dat penalty la Oprița, în prima fază, și, apoi, galben pentru simulare la atacantul Petrolului!
Ion Crăciunescu, președinte CCA

Arbitrii români, cei mai șpăgari din Europa!

Porumboiu crede că există corupție în arbitraj și în marile campionate, dar la noi acesta e la cel mai înalt nivel

Totuși, ce soluție ați vedea pentru ca arbitrajul să fie unul corect?

Până nu curăță tot putregaiul care există, nu va reuși nimic. Valoarea și buna credință cu care l-am cauționat pe Ion s-ar putea să și le piardă rapid. El cu mine zice că nu vorbește din cauza DNA. Dar ce are DNA-ul, dom’le? Între doi prieteni, hai să spun foști, nu mai suntem, e problema lui, dar între doi foști prieteni, ce treabă are, dom’le, DNA-ul, dacă nu ai nimic de ascuns, dacă nu faci nicio măgărie? Păi ce, lu’ Crăciunescu i-am cerut eu ceva ilegal vreodată sau vreunui șef al CCA? I-am cerut ceva ilegal lui Avram sau lui Constantin? Vorbeam cu ei problemele pe care le vorbesc cu dumneavoastră. Discuțiile pe care le-am avut cu ei se regăsesc în stenograme. N-o să găsiți alte măgării, să le dau ceva sau… De ce nu iese vreun arbitru să spună că i-am propus ceva vreodată? Nu le-am propus în viața mea și nici nu mă gândesc, pentru că eu am avut o conduită.

Când erați arbitru, șefii de cluburi îl sunau pe șeful CCA?
Dintotdeauna șeful arbitrilor a fost sunat! Și Crăciunescu a fost sunat în precedentul mandat. De ce nu spune treaba asta? Toată lumea a sunat! Și la domnu’ Gherghe se suna. Și la Kollosi.

Deci considerați că este normal ca președinții de club să-l sune pe șeful arbitrilor…
Nu, nu, nu, nu, nu! Atenție! Dintotdeauna s-a sunat. Pe mine, ca arbitru, dacă mă sunau, făceam pe dos. Numai de-al dracu’! Eu nu i-am cerut nimic lui Avram, și nici lui Constantin, și nici lui Crăciunescu n-am să-i cer nimic în viața mea. Numai că nici nu pot să fiu umilit etapă de etapă, să tac din gură, mai iau niște apă clocotită în gură, mai îmi dă niște jeturi de apă cu gheață. Cu mine au făcut dușuri scoțiene. Din rău, mă duceau în
mai rău.

Ați vorbit mult, dar nu s-a rezolvat nimic…
Pentru că legăturile arbitrilor cu lumea asta sunt chiar trainice. Sunt legături invizibile. Se întâlnesc cum se întâlnesc, nu folosesc telefoanele. Păi, dacă eu sunt angajatul unui club și dumneata ești coleg cu mine, arbitru, și de șapte-opt ani facem nenorociri, avem, dom’le, încredere unul într-altul la nenorociri, nu?

Deci credeți că mai există aceste legături?
Sunt sută la sută că există.

Deci mai există corupție…
Dar cine a spus că nu există?

Mă gândeam că le e frică, dacă a mai intervenit DNA-ul…
Ce frică să le fie? Dimpotrivă, frica asta mărește tariful.

Pe vremea dumneavoastră era corupție în arbitraj?
Da! Dintotdeauna a fost corupție. Numai că eu am avut o calitate rară. Îmi dau toată averea dacă cineva afirmă că eu am intrat în vreo combinație sau mi-a dat cineva ceva. În toată lumea există corupție în arbitraj, în Italia, în Franța, în Germania, în Spania. Dar n-o fac la scara la care o fac arbitrii din România.

Publicat: 05 12. 2011, 09:43
Actualizat: 05 12. 2011, 09:44