Lovitură pentru liderul nord-coreean Kim Jong-un, primită chiar de la unul dintre apropiații săi. Dennis Rodman nu vede ceva în neregulă cu filmul „The Interview”

Filmul „The Interview”, una dintre cele mai dure producții cinematografice la adresa lui Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, a stârnit un val uriaș de reacții încă cu jumătate de an înainte să fie lansat. Evident, administrația nord-correană nu a primit bine producția și s-a considerat că dictatorul a fost sever afectat de mesajul filmului. Surprinzătoare în acest context este atitudinea afișată de Dennis Rodman, fostul baschetbalist al celor de la Chicago Bulls care s-a remarcat în ultimii ani prin vizitele și apropierea față de Kim Jong-un. În vârstă de 53 de ani, fostul sportiv a fost chestionat de paparazzi TMZ cu privire la film și a avut o replică curioasă: „e totul bine”. Declarația vine după o alta pe care Dennis Rodman a dat-o luna trecută. Conform CNN Money, starul a spus despre „The Interview” că este „doar un film„.

Replica este cu atât mai greu de analizat cu cât era de așteptat ca Rodman să aibă o reacție mai dură față de filmul care l-a afectat pe liderul nord-correan, un prieten al său. Potrivit unui articol publicat de „The New York Times” în 2013, Dennis Rodman este primul american care a intrat în contact cu Kim Jong-un, în februarie 2013, cu prilejul unei vizite în Coreea de Nord pentru o demonstrație de baschet. Imediat după, Rodman a mărturisit că dictatorul îi este „prieten pe viață” și l-a sfătuit pe Barack Obama să „ridice telefonul și să îl sune pe Kim”.


Dennis Rodman a rămas plăcut impresionat de dictatorul nord-coreean, cel pe care l-a vizitat de mai multe ori în ultimii doi ani. Cei doi împărtășesc, printre altele, o pasiune comună pentru baschet. Foto: AFP

Producția hollywoodiană „The Interview” a reușit să fie, încă înainte să fie lansată, unul dintre cele mai aprig discutate filme din ultimii ani. Cu Seth Rogen și James Franco în rolurile principale, filmul scos de Columbia Pictures are drept subiect principal o tentativă de asasinare a lui Kim Jong-un pusă la cale de CIA prin intermediul a doi jurnaliști. La finalul lunii noiembrie, rețeaua de computere a Sony Pictures Entertainment, compania care deține Columbia Pictures, a fost țintită de un atack al unei grupări de hackeri. Au fost date publicității în urma atacurilor mai multe mailuri interne, dar și multe filme pe care compania nu le lansase încă. 


Cronologia conflictului Coreea de Nord – SUA, pe tema „The Interview”

  • Pe 20 iunie 2014, un purtător de cuvânt neoficial al autorităților din Coreea de Nord a declarat că „filmul arată disperarea guvernului SUA și a societății americane. Un film despre asasinarea unui lider al unei alte țări ilustrează ceea ce SUA a făcut în Afghanistan, Irak, Siria și Ucraina”. 
  • Pe 25 iunie 2014, agenția de presă a Coreei de Nord, KCNA, a susținut că autoritățile promit un răspuns „sever” și „fără milă” dacă filmul va fi lansat. 
  • Pe 17 iulie 2014, KCNA a scris președintelui Barack Obama, cerându-i să retragă filmul de pe piață.
  • În august 2014, la scurt timp după ce lansarea filmului fusese amânată pentru 25 decembrie, au apărut informații cum că Sony operase modificări filmului pentru a reduce din mesajul agresiv față de Coreea de Nord
Publicat: 12 01. 2015, 18:24
Actualizat: 14 01. 2015, 17:22