LPF, Casă de Ajutor Reciproc pentru cluburi. Liga ajută financiar cluburile în cel mai critic moment al anului: cel al licențierii
Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
- Liga Profesionistă de Fotbal poate împrumuta cluburile de fotbal din propriul buget.
- Cele mai multe solicitări vin în perioada depunerii dosarelor de licențiere
Într-un interviu publicat de www.prosport.ro, Ciprian Damian, acționarul majoritar al SC Vaslui, a dezvăluit că Adrian Porumboiu, fostul patron al clubului din Moldova, a solicitat Ligii Profesioniste de Fotbal un împrumut de 150.000 de euro, bani care au fost folosiți pentru plata salariilor restante către jucători.
Demersul fostului arbitru vine într-un moment în care clubul trebuia să depună dosarul de licențiere și este obligatoriu ca echipele să demonstreze că au acoperit toate datoriile pe care le aveau la data de 31 decembrie 2013 către fotbaliști, antrenori, impresari, terți. La rândul lui, Porumboiu a recunoscut că a vorbit cu Gino Iorgulescu: „Așa este. A dat inițial 100.000 de euro, apoi 50.000 de euro. În fond, Liga a avut acești bani pentru toate cluburile. Liga nu a făcut o favoare Vasluiului că a sunat Porumboiu. 100.000, 150.000 de euro, cât a avut, Liga a dat cluburilor. Gino avea și un tabel. Și i-am zis să dea și la Vaslui”.
6,5 % din banii primiți pe cedarea drepturilor tv merg în contul LPF
De unde are Liga bani la dispoziție pentru a oferi împrumuturi? Simplu. În urmă cu câțiva ani, în mandatul lui Dumitru Dragomir, Adunarea Generală a votat o lege prin care din suma pe care LPF-ul o obține în urma cedării drepturilor TV, un procent de 6,5 % să revină forului condus în prezent de Gino Iorgulescu. Cum ultima oară s-au obținut 100 de milioane de euro, 6,5 milioane de euro au ajuns în conturile LPF, bani din care instituția plătește salarii, administrează clădirea în care își desfășoară activitatea și, așa cum s-a întâmplat acum, împrumută cluburile în momentul în care acest lucru este solicitat. „Totul este legal, chiar este recomandat ca Liga să întindă o mână de ajutor cluburilor aflate în impas”, au spus oficialii consultați de ProSport pe marginea acestui subiect. Dacă acum a fost Vasluiul, în trecut, LPF-ul a făcut astfel de gesturi și cu Ceahlăul, Gloria Bistrița, Universitatea Craiova sau Rapid.
Cum restituie cluburile împrumuturile
Cluburile care au solicitat în trecut împrumuturi de la Ligă au fost nevoite să restituie banii din sumele primite din drepturile TV. Astfel, în luna mai, LPF-ul va vira prima tranșă pentru sezonul 2014-2015, iar atunci celor de la SC Vaslui li se vor opri 150.000. Există însă și un episod în care înțelegerea nu s-a potrivit.
Este vorba despre exemplul Rapidului, în 2013. Giuleștenii au disputat un baraj pentru a rămâne în Liga 1, adversarul lor fiind Concordia Chiajna. Bucureștenii s-au impus cu 2-1 și au rămas în prima ligă și pentru a lua licența au solicitat LPF-ului un împrumut de 200.000 de euro. Dragomir și-a dat acceptul, a virat banii în contul clubului de sub Podul Grant, însă, la scurt timp, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane a retrogradat echipa. În acest context, LPF-ul a rămas în aer, asta pentru că suma împrumutată Rapidului trebuia oprită din prima tranșă pe care formația urma să o încaseze din drepturile TV aferente participării în ediția de campionat 2013-2014. La acea vreme, referitor la acest episod, președintele LPF a avut o declarație interesantă: „Le-am dat 200.000 de euro fără să aibă dreptul? Nu știu cum mai recuperez banii ăștia. Noi am vrut să ajutăm”. În cele din urmă, cei de la Ligă au fost nevoiți să dea în judecată formația din Giulești, mai ales că rapidiștii au apucat să cheltuiască cei 200.000 de euro. Procesul este în plină desfășurare și s-ar putea sfârși dacă vișiniii vor promova la finalul acestui sezon, atunci când datoria va fi stinsă din prima tranșă a drepturilor TV pentru anul competițional 2014-2015.