„Da, am fost locotenent colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre ștatele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit”, a scris jurnalistul Robert Turcescu, duminică, pe blogul personal. Informația a străbătut rapid toate spațiile media ale României și a declanșat un val de isterie generală, suspiciuni și acuzații. Exercitarea rolului de agent al unui serviciu secret al țării dublat de o activitate publică a fost caracterizat în termeni duri de opinia publică. „Profesioniștii în acest domeniu sunt rari și pregătiți din timp. Nu apari ca un pămpălău la televizor cu un plic, cum a făcut Turcescu. Nu are el ce să acopere, nici Dumnezeu nu a auzit de Turcescu. Poate să ia plicul ăla și să-și acopere capul de ploaie. E singura acoperire a lui. Repet: un ofițer sub acoperire este foarte inteligent„, a comentat Adrian Porumboiu, fostul finanțator al clubului FC Vaslui.
Vânătoarea de vrăjitoare sau de „securiști”, expresie populară, nu e nouă în România și nu se rezumă la spațiul politic sau, mai nou, jurnalistic. Goana după ofițeri sub acoperire a apărut cu mult înainte de anunțul președintelui Traian Băsescu legat de prezența unor „spioni” printre candidații la prezidențiale. Înainte de Revoluție, ofițeri ai Securității au fost implicați la nivel înalt în fotbalul românesc, conducând destinele celor mai importante cluburi. Pornind de la declarația lui Adrian Porumboiu, ProSport a readus la suprafață, prin declarații și mărturii ale oamenilor din fotbal, legăturile personajelor din sport cu fosta Securitate, dar și bănuielile care planează asupra celor încă în activitate. Fie că a fost vorba despre evenimente concrete, precum relatările poetului Mircea Dinescu despre activitatea de „securist” a lui Gigi Nețoiu, fie că au fost doar bănuieli, așa cum este cazul lui Mircea Sandu sau, mai nou, a lui Răzvan Burleanu, izvorul de povestiri în acest sens a fost mereu bogat.
Constantin Anghelache, actualul președinte al lui Dinamo, este figura cea mai des indicată de către oamenii din fotbal atunci când vine vorba despre ofițeri sub acoperire. Foto: Mediafax
Cornel Dinu: „Anghelache fusese de direcția externă încă de pe băncile facultății”
Poate cel mai pomenit nume atunci când vine vorba despre agenți sub acoperire în fotbal este cel al președintelui actual al lui Dinamo, Constantin Anghelache. În cartea „Jucând cu destinul” a lui Cornel Dinu, fostul mare fotbalist al lui Dinamo, atinge subiectul Anghelache și face și o aluzie către Mircea Lucescu: „Secretar II sau cine mai știe cât al Ambasadei, (n.red. – Anghelache) fusese asistent la ASE când Lucescu era student. Se cunoșteau și se selectau între ei. Firește, și-a intrat în rol Costică Anghelache, încă la Londra. Acum Securitatea, adică DIE, îl avansase. Era cam al doilea, dacă nu mă înșel, după ambasador!… Cred că și merita. Îi mergea mintea și era bine pregătit profesional peste mulți englezi care se lăudau cu Cambridge sau Oxford. Fusese și asistent universitar la ASE, după ce fusese „înfiat” de direcția externă încă de pe băncile facultății. Și pregătit cu mare asiduitate, pentru acțiunile securității de afară„.
Chestionat de ProSport marți, Constantin Anghelache dezminte orice legătură cu ceea ce înseamnă ofițer sub acoperire. „Eu nu cunosc niciun ofițer sub acoperire din fotbal. Eu? Ofițer?„. Continuă cu un răspuns dur, unul prin care direcționează atenția către autorul cărții. „Să înțelegeți, Cornel Dinu, atunci când nu a fost bolnav, a fost beat. Sunt profesor de 25 de ani, cum să mă întrebați așa ceva? Fotbalul e mult prea important pentru ca astfel de indivizi să existe. Mă refer aici la ofițerii sub acoperire”.
Nu prea am auzit de ofițeri sub acoperire în sport. În niciun caz eu nu am fost, chiar mi se ceruse și dosarul la CNAS Cristian Gațu, fost președinte al FR de Handbal
„Nețoiu, unu dintre securiștii ăia care nu râgâie la masă”
De numele Dinamo București, clubul Securității așa cum era caracterizat înainte de Revoluție, se leagă mai multe povești cu privire la acțiunea ofițerilor sub acoperire. Explică Mircea Dinescu, cel care dezvăluia, în aprilie 2005, cum Gigi Nețoiu îl fila pe vremea comunismului. Poetul îl prezenta pe fostul acționar al lui Dinamo drept „o musculiță din sistem, unul dintre securiștii ăia care nu râgâie la masă”. Momentul în care s-au cunoscut a fost fixat tot de poet: „Se întâmpla prin 1987-1988, iar în 1989 a început să-l urmărească pe scriitorul Dan Deșliu. Se purta frumos, n-am avut probleme cu el, chiar dacă mă urmărea și când mă duceam să iau roșii de la piață”. Tot Dinescu a povestit și momentul „recunoașterii” lui Nețoiu drept securistul care-l urmărea: „În 2005 m-am reîntâlnit cu el. Am băut un pahar cu vin și i-am zis . Mi-a răspuns . Normal că mă știa, lucrase pentru Securitate, la filaj„.
Gigi Nețoiu alături de Nicolae Berechet, fost șef al Miliției Municipiului Argeș și inspector general al IGPR până în 2001. Foto: Mediafax
Gigi Nețoiu a fost angajat al Ministerului de Interne în 1983, iar din 1986 a fost trecut la unitatea de Contrainformații a Securității, ca ofițer, unde se ocupa de siguranța traseelor pe care circula Nicolae Ceaușescu, notează Evenimentul Zilei în ediția online. În acestă perioadă se presupune că l-ar fi filat pe Mircea Dinescu. După 1990, fostul acționar al lui Dinamo a fost cooptat în schema celebrei UM 0215 (direcție specială de informații cu indicativul 0215). În 1994 s-a retras din structurile Ministerului de Interne pentru a se apuca de afaceri, iar în septembrie 1997 a devenit unul dintre cei trei membri ai Consiliului de Administrație al lui Dinamo care erau din afara Ministerului de Interne. Nețoiu s-a aflat și printre cei citați la audierile din dosarul represiunii din 13-15 iunie 1990 din Piața Universității.
„Un ofițer sub acoperire e foarte inteligent. Ori la noi în fotbal nu e un nivel prea ridicat de inteligență”
Revenind la Adrian Porumboiu, omul de afaceri a abordat pe larg subiectul propus de ProSport. El demontează ideea existenței ofițerilor sub acoperire în fotbal. „Dacă în alte domenii ai putea să spui că există ofițeri sub acoperire, în fotbal nici nu se poate vorbi despre așa ceva. Ce să facă? Să fure schemele antrenorilor? O fentă a vreunui fotbalist? Ca să fac o glumă, poate arbitrii să fie. Au fost mulți, în ultimii ani, sub acoperire pentru alte echipe. Anghelache a fost un om deștept. Despre el, am o părere excelentă. Doar și-a făcut omul treaba cu străinii„. Porumboiu nu și-a păstrat tonul rezervat atunci când a fost invitat să comenteze dezvăluirea lui Robert Turcescu. „Grav e să fii turnător. Profesioniștii în acest domeniu sunt rari și pregătiți din timp. Nu apari ca un pămpălău la televizor cu un plic, cum a făcut Turcescu. Nu are el ce să acopere, nici Dumnezeu nu a auzit de Turcescu. Poate să ia plicul ăla și să-și acopere capul de ploaie. E singura acoperire a lui. Repet: un ofițer sub acoperire este foarte inteligent. Ori la noi în fotbal nu este tocmai un nivel ridicat de inteligență. Nu avem noi așa ceva. Țin minte că atunci când arbitram eu, lucra un tip la federație, Ilie Bucurel. Mă aștepta fie la Atena, fie în Cipru. Mă lua în avion, îmi făcea cunoștință cu tot felul de oameni. Ă‚ia îl știau drept om de afacere. He he, nu era, era spion„, a încheiat fostul finanțator al Vasluiului.
Unul dintre cei mai bogați români, Ioan Niculae nu s-a străduit niciodată să nege acuzele cu privire la colaborarea cu Securitatea. Foto: Mediafax
Discursul lui Adrian Porumboiu de acum s-a modificat drastic față de acum trei ani, moment în care îl identifica drept „securist” pe actualul finanțator al Astrei Giurgiu, Ioan Niculae. „M-a deranjat atitudinea lui, nu știam că foștii securiști se pricep și la arbitraje. Când eu arbitram, el asculta pe la uși„, spunea Porumboiu în ProSport. Directorul SRI, George Maior, confirma în 2013 spusele lui Porumboiu. „Securitatea la care a lucrat domnul Niculae a distrus un stat, l-a sters de pe harta politică, strategică a lumii civilizate. Ca exponent vechi al acestui organism, nu cred că el înțelege foarte bine despre ce lume vorbim în secolul 21„.
Ioan Niculae este exponentul fostei Securități. Nu sunt ei în drept să demonstreze că SRI face acum poliție politică
George Maior, director SRI
Un alt om din servicii identificat în trecut de Porumboiu a fost Vasile Avram, fost arbitru și șef la Comisia Centrală de Arbitri. În martie 2014, Avram a candidat la președinția FRF și a ajuns în turul doi de scrutin, unde a fost învins de Răzvan Burleanu. Povestește Porumboiu: „Prin anii’ 90, am fost delegat să arbitrez la Budapesta meciul Ungaria – Israel. În brigada, alături de mine, Valeriu Argăseală și Vasile Avram. Ne-am urcat la business class și cu noi mai era un singur cetățean român, care se ținea ca scaiul de noi. Se știa bine cu Avram pentru că Vasile l-a recunoscut și chiar au stat de vorbă. E clar că era de la acel serviciu celebru de dinainte de 1989.
La un moment dat, acel personaj, care nu știa că Avram e arbitru, l-a întrebat: Băi, Vasile, dar ce cauți tu la Budapesta? Avram i-a explicat că e arbitru, că merge alături de mine și de Argaseală să oficieze la meciul cu Israel, moment în care acel individ a spus: Băi, Vasile, ești arbitru? Și aici ne-am băgat?!”
Dilema anului 2014. Este Răzvan Burleanu ofițer sub acoperire?
Poate cel mai informat personaj din fotbalul românesc al ultimilor ani, Dumitru Dragomir, a evitat abil să răspundă concret întrebărilor ProSport. Fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal a răspuns evaziv, în stilu-i caracteristic, inclusiv întrebărilor care vizau lămurirea situației lui Răzvan Burleanu, președintele FRF, om indicat de mai multe voci ca fiind un potențial agent sub acoperire. „Știu câțiva ofițeri care nu sunt sub acoperire. În chiloți, în pielea goală vara, că e cald. Dacă eu cred că sunt astfel de oameni și în fotbal? Depinde de cum e vara de caldă și iarna de rece. Eu să fiu ofițer sub acoperire? Am fost prea descoperit la viața mea. Răcesc frecvent. Așa e viața. Eu pe Burleanu îl văd bine acoperit. Depinde cum răcește„, a spus Dragomir. Același Dumitru Dragomir era mult mai tranșant în 2006, atunci când, chestionat de HotNews pe tema foștilor colaboratori ai Securității: „Normal că sunt foști informatori ai Securității în fotbal. Nu unul, ci mai mulți. Dacă se dovedește că, de-a lungul colaborării lor, au făcut rău altor oameni, atunci să plătească„. Într-un interviu acordat ProSport, Răzvan Burleanu evita un răspuns clar atunci când era întrebat dacă își pregătește, prin mandatul de la FRF, intrarea în politică. Totuși, ascensiunea rapidă și cu succes a lui Burleanu a alimentat zvonurile cu privire la o susținere „curioasă” pe care acesta ar avea-o. Evident, din partea „anumitor” instituții ale statului.
Apariția bruscă în peisajul fotbalistic, discursul exersat și legăturile politice sunt motivele pentru care Răzvan Burleanu este indicat de mulți oameni de fotbal ca fiind ofițer sub acoperie. Foto: Mediafax
Răzvan Ioan Boanchiș a fost jurnalistul care, în mod repetat, l-a acuzat pe Răzvan Burleanu de faptul că ar fi ofițer sub acoperire. „Micul securist” – a fost ștampila pusă de Boanchiș celui pe care și Adrian Mititelu îl acuză de același lucru. „Burleanu are potențial pentru chestia asta. Dar el e la alte Serivicii, e la Serviciul Prostiei, că doar nu degeaba e cea mai mare eroare a fotbalului românesc. Are calități excelente de propagandist. În rest, e zero barat. Și despre Mircea Sandu am auzit că ar fi fost ofițer sub acoperire înainte de Revoluție și că ar fi rămas și după. Ar putea să fie și asta o explicație pentru anii pe care i-a stat la conducerea federației„, spune Mititelu. Sigur, interacțiunea recentă dintre finanțatorul defunctei Universitatea Craiova și FRF îl recomandă ca fiind mult prea puțin obiectiv, dovadă și continuarea. „Probabil că există ofițeri sub acoperire în fotbal. Dar sunt doar discuții, sunt vorbe, nimic concret. Fotbalul nu este altfel decât ce se întâmplă în restul vieții. E normal să fie și astfel de indivizi în acest fenomen. Nu pot să dau nume cine e bănuit, că parcă și văd cum mă trezesc legat sau mă bag în alte belele„, încheie Mititelu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER