Lung e drumul New York-ului! Știința îl salvează pe Mitriță. Ce spun studiile medicale despre adaptarea la diferențele mari de fus orar și cum poate trece mijlocașul peste probleme

Unul dintre cei mai criticați fotbaliști ai României după înfrângerea, 2-1, din partida cu Suedia a fost mijlocașul Alexandru Mitriță. Protagonistul celui mai important transfer din Liga 1 în această iarnă, trecerea în valoare de 8,5 milioane de dolari de la Craiova la New York City, Mitriță a avut 45 de minute șterse la Stockholm, atărând o lipsă de prospețime și eșuând în a pune în valoare calitățile pentru care era recunoscut, viteza și forța de pătrundere în careu cu mingea la picior.

Chiar dacă nu a fost folosită drept scuză, performanța lui Mitriță poate să fie afectată de factori ce nu țin de fotbal sau de forma fotbalistică de moment. Mitriță a fost chemat în cantonamentul echipei naționale direct de la New York, adică de la o diferență de fus orar de 6 ore. În mod normal, cursele de linie care fac legătura între Europa și coasta de est a Statelor Unite oferă un zbor total de minimum 11 ore: circa 6,5-7,5 ore între New York și Londra, Amsterdam sau Frankfurt, apoi încă 2,5 – 3,5 ore între principalele hub-uri europene și capitala României. Mai mult decât atât, problema lui Alexandru Mitriță poate să fie accentuată de direcția de călătorie. „Jet lag-ul”, felul în care corpul resimte parcurgerea unui număr mare de fusuri orare, este mai accentuat atunci când călătoria se face de la vest la est, spre deosebire de plecare din Europa și sosirea în Statele Unite.

Performanțe scăzute în primele 72 de ore

Institutul Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii a publicat în 2018 un studiu comun autraliano-qatarez care și-a propus arate diferențele de performanțe fizice în corpul uman în urma călătoriilor de lungă durată. Astfel, mai multe instituții de studiu, spitale și universități din Australia și Qatar și-au propus să stabilească timpii necesari pentru recuperarea somnului, oboseala resimțită și performanțele fizice după călătorii de lungă durată în ambele direcții, spre est și spre vest. Subiecții au fost zece bărbați cu o condiție fizică foarte bună care au fost supuși testelor fizice pentru patru zile consecutive înainte de o călătorie lungă, dar și patru zile consecutive după ce au călătorit traversând opt fusuri orare, atât de la vest la est, cât și de la est la vest. 

Pe scurt, concluziile testelor au arătat cercetătorilor faptul că performanțele în ceea ce privește capacitatea de efort au fost mult mai slabe după ce subiecții au călătorit spre est, în comparație cu testele făcute după călătoria spre vest. De asemenea, „jet lag-ul”, oboseala și moralul, toate au fost măsurate și considerate a afecta mai tare subiecții în urma călătoriei spre est. În final, cercetătorii au subliniat faptul că o călătorie intercontinentală afectează performanțele fizice și, în mod special, cele către est au un efect mai pronunțat în ceea ce privește calitatea somnului, oboseala și moralul. Aceștia au notat că în primele 72 de ore după sosirea la destinația din est, performanțele fizice au cel mai mult de suferit. 

Trucuri pentru depășirea ușoară a „jet lag-ului”

În termeni simpli, călătoria spre est este mai greu de suportat deoarece, în cazul lui Mitriță, ora de somn din România era o oră la care, în New York, corpul îi era obișnuit pentru activitate. De asemenea, diminețile normale din România sunt la ore la care, în mod normal, mijlocașul doarme în SUA. În folclorul piloților de avion de cursă lungă se precizează faptul că pentru a se obișnui complet la diferența de fus orar, corpul are nevoie de o zi pentru fiecare oră diferență față de cea de „acasă”, în cazul fotbalistului nostru fiind astfel vorba despre șase zile necesare pentru readaptarea la ora din România. 

Medicii recomandă celor care urmează să facă astfel de călătorii să evite alcoolul și băuturile tonice, cele care duc la deshidratare, să evite folosirea cafelei pentru a nu perturba și mai mult somnul și să aleagă un orar de zbor care să permită ajungerea la destinație la o oră la care ar fi gata de somn și în locul din care a plecat, ceea ce pentru Mitriță ar putea însemna alegerea unei escale mai lungi într-un hub european, de unde să plece și să aterizeze în țara noastră undeva în jurul miezului nopții, chiar și după, o oră la care ar fi putut cu ușurință să doarmă și în New York.

Publicat: 25 03. 2019, 07:18
Actualizat: 25 03. 2019, 07:19