O barcă le va deveni casă pentru două luni. Patru români, printre care și maratonistul Andrei Roșu, vor încerca, peste un an și jumătate, să traverseze Oceanul Atlantic într-o ambarcațiune cu vâsle. Startul cursei se va da în decembrie 2017.
2011. Nepal, Munții Himalaya, 5.500 de metri altitudine. În timp ce aleargă la maratonul Everest, Andrei Roșu află că unul dintre participanți a traversat Oceanul Atlantic într-o barcă, ajutat doar de vâsle. „Mi s-a părut science-fiction, nu auzisem de așa ceva și nu mi se părea posibil. Și am crezut că o fi de la altitudine, o problemă mentală sau așa ceva. Când am ajuns acasă însă, am intrat pe blogul lui și m-am convins: chiar făcuse lucrul acesta”, mărturisește Andrei Roșu.
Deși i-au sclipit ochii, Andrei avea să întâmpine o primă problemă: „La acea vreme, nu știam să înot. Nu că înotul te ajută foarte mult în această competiție, dar trebuie măcar să știi să înoți până la barcă”. Până în 2015, când a trecut înot Canalul Mânecii, aproape că uitat de traversarea Oceanului Atlantic. „A doua zi după ce am ajuns în București, am simțit că am suficient curaj pentru a mă aventura”, dezvăluie românul.
Foto: Andrei Roșu și Vasile Oșean, oamenii care au pus bazele aventurii
Iar primul om la care s-a gândit a fost Vasile Oșean, fostul medic al Federației Române de Atletism, pentru că, mai crede Andrei, „găsește întotdeauna soluții la care nu se gândește nimeni”. Așa că s-au hotărât să traverseze Oceanul Atlantic, însă nu doar ei, ci într-un echipaj de patru. Până să înceapă căutările, au cerut părerea unui specialist, fostul canotor Emil Curtean. „I-am cerut niște sfaturi, dar a spus că vrea să participe și el. Sunt două feluri de reacții, fie: «vreau și eu», fie: «hai, mă, că nu se poate așa ceva»”, pretinde Andrei. Pe cel de-al patrulea s-au pus de acord să-l aleagă prin concurs. În două luni s-au înscris 240 de persoane, dintre care au fost selectați 10, apoi cinci, iar în cele din urmă vor fi desemnați doi câștigători, pentru că fostul canotor a fost convins de familie să renunțe. „Pentru cei cinci oameni pe care îi avem candidați pentru cele două locuri din barcă vor urma șase luni de antrenamente serioase, cu verificări. Vor fi probe în care se va vedea cine a muncit cu adevărat și se va vedea cine a intrat în acest proiect pentru ceva deosebit în viața lui”, spune Vasile Oșean, celălalt membru al echipajului.
„I-am promis fiului meu că într-o zi o să traversăm și noi o mare, care o fi ea, așa, în doi, tată și fiu”
Familia lui Andrei Roșu este, în schimb, de acord. „Familia mea este conștientă de proiectul în care m-am băgat. Alex, băiețelul meu de 8 ani, știe de la început de proiect. Am dormit cu el în barcă, aici, și e foarte încântat. La început a fost îngrijorat, pentru că în prezentarea cursei vezi valuri de 8-10 metri. Și normal că nimeni nu vrea să își piardă tatăl. Era destul de panicat, dar pe măsură ce l-am adus aici, în marină, am vorbit și cu alți marinari, oameni care au traversat Atlanticul cu velierul și așa mai departe, s-a liniștit și el și are mare încredere. Nu este vorba că nu îl traversez, este vorba de absența mea de acasă, dar abia așteaptă să vină la finish, cu sora lui și soția mea, în Antigua. I-am promis că într-o zi o să traversăm și noi o mare, care o fi ea, așa, în doi, tată și fiu”, a mai spus acesta.
Până atunci însă, Andrei își propune să treacă Oceanul Atlantic, iar pentru a reuși are nevoie de antrenamente serioase. Vasile Oșean susține că „pregătirea va fi structurată în mai multe etape. Avem nevoie de mobilitate bună, de forță musculară, de tehnică efectivă, precum și de partea mentală. Poți să stăpânești primele trei, dar dacă mintea nu îți este în permanență conectată și focusată pe obiectivul principal, nu ai șanse de reușită”.
Andrei Roșu, Vasile Oșean, precum și ceilalți doi participanți vor încerca să traverseze Oceanul Atlantic într-o ambarcațiune cu vâsle, dotată, printre altele, cu un sistem de localizare prin GPS, panouri solare și cu o mașinărie care transformă apa sărată în apă potabilă. În timpul cursei, participanții nu au voie să primească nimic din exterior.
Talikser Whisky Atlantic Challenge este o cursă începută de doi norvegieni, în 1997. Competiția constă în traversarea Oceanului Atlantic, pe o distanță de 5.000 de kilometri, din La Gomera, Insulele Canare, până în Antigua. Recordul de traversare este de 37 de zile, media este de 60 de zile, iar cea mai lungă cursă, străbătută însă de un singur om, a durat 120 de zile. Până acum, niciun participant nu și-a pierdut viața în timpul competiției, iar cele mai multe abandonuri se produc din cauza problemelor tehnice.
Echipele care participă la aceste curse adună fonduri pentru mediu, sănătate, copii defavorizați sau dezastre naturale.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER