Mazăre, arestat pentru 30 de zile, după denunțul făcut de Paszkany. Primarul Constanței e acuzat că a luat un milion de euro mită
UPDATE: Radu Mazăre a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat că a luat mită. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis contestația procurorilor împotriva deciziei de cercetare în libertate a primarului Constanței. Mazăre urmează să fie dus în arestul Poliției Capitalei, unde va rămâne pentru 30 de zile. În dosar, primarul este acuzat că a luat mită de nouă milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit în obținerea de autorizații, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, aflat deja în arest.
Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 – 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste șapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp, între firma respectivă și primărie, a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).
Denunțul afaceristului Arpad Paszkany, deținătorul echipei CFR Cluj, a stat la baza dosarului de corupție în baza căruia DNA l-a reținut pe primarul Constanței, Radu Mazăre. Ardeleanul l-a denunțat pe Radu Mazăre pentru că a cerut un milion de euro șpagă pentru a facilita aprobările necesare construirii unui mall la Constanța. În motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție la decizia de lăsare în libertate a edilului se menționează că un om de afaceri le-a spus procurorilor că Mazăre a cerut mită un milion de euro pentru a elibera rapid un certificat de urbanism, semnalează postul de televiziune Digi24.
Procurorii îl acuză pe Mazăre că, în total, ar fi luat mită 9 milioane de euro. Un milion de euro din această sumă a venit de la Paszkany, care urmărea să ridice un mall în Constanța. În schimbul banilor, clujeanul a primit avizele trebuincioase. Plățile se făceau sub forma unor contracte de publicitate fictive la o televiziune din Constanța controlată prin interpuși de Mazăre. „Este adevărat că Ciorcă Vasile Florin mi-a transmis că, pentru obținerea la timp a autorizațiilor, avizelor și a altor documente emise de Primăria Constanța, trebuie să încheiem un contract de publicitate cu firma Neptun TV, în valoare de 1 milion de euro. Eu am fost de acord cu acest lucru. (…) Cred că, dacă nu ar fi fost încheiat acest contract de publicitate, ar fi putut fi probleme cu emiterea autorizațiilor, avizelor, certificatelor de construcție de către Primăria Constanța, spre exemplu prin întârzierea emiterii lor„, a spus Paszkany în fața procurorilor, declarațiile fiind inserate în motivarea ICCJ și preluate de Digi24.
Implicat și în alte acțiuni ale DNA
Arpad Paszkany nu e pentru prima oară în centrul unor astfel de scandaluri. În 2008, în ultima etapă de campionat, procurorii DNA au organizat un flagrant în urma căruia oamenii lui Gigi Becali au fost surprinși cu o geantă conținând 1,7 milioane de euro în timp ce negociau livrarea banilor către „U” Cluj, echipă care urma să joace împotriva celor de la CFR. Formația lui Paszkany a câștigat atunci campionatul, iar în 2013, după cinci ani de procese, Becali și omul său, Teia Sponte, au fost condamnați pentru corupție. La vremea respectivă, mai mulți oameni din fotbal, printre care și șeful de atunci al LPF, Dumitru Dragomir, au spus că Paszkany a fost cel care a denunțat la DNA tentativa de mituire pusă la cale de conducătorii echipei Steaua.
Afaceristul clujean a fost implicat și în scandalul „Gazeta”, instrumentat de DIICOT, soldat cu arestări ale unor persoane acuzate de șantaj. Procurorii clujeni l-au trimis pe Paszkany în judecată sub acuzația că ar fi finanțat gruparea șantajistă. Tribunalul l-a achitat.
Paszkany a fost adesea acuzat în fotbal. Autoritățile n-au deschis niciodată o anchetă
Patronul echipei CFR Cluj este vehement contestat și în fotbalul intern. Toate cele trei titluri câștigate de ardeleni, în 2008, 2010 și 2012, sunt privite cu suspiciune de oamenii din fotbalul românesc. CFR a fost acuzată că a beneficiat de protecția arbitrilor, dar și de punerea pe roate a unei „Cooperative”. La ultimul titlu câștigat de CFR, în 2012, Adrian Porumboiu, patronul formației FC Vaslui, a prezis corect rezultatele clujenilor cu Oțelul. Porumboiu a fost atât de sigur de deznodământul jocurilor încât i-a invitat pe toți doritorii să parieze pe victoria clujenilor, promițând că-i va despăgubi pe toți dacă nu iese pronosticul. În acea ediție, formația lui Paszkany a învins cu 4-0 în deplasarea la Galați și cu 2-0 la Cluj. CFR a câștigat campionatul cu 71 de puncte, iar Vaslui a terminat pe locul 2, cu 70 de puncte.
În urmă cu un an, Gino Iorgulescu, noul șef al LPF, încredința direct, fără licitație, contractul pentru drepturile TV ale Ligii 1 pentru următorii 5 ani unui off-shore din Malta în spatele căruia se afla Arpad Paszkany. Afacerea n-a mers cum a trebuit, înregistrând mari pierderi în principal din cauza refuzului companiei RCS de a prelua meciurile. După 6 luni de luptă, Paszkany a făcut pasul înapoi, iar Digi a recâștigat, practic, contractul pe care-l deținuse în intervalul 2008-2014.
Marele deficit financiar din contractul pentru drepturile TV a coincis cu prăbușirea echipei CFR Cluj. Au ieșit la iveală nenumărate datorii, în valoare de milioane de euro, către diverse persoane, instituții și la bugetul de stat. Pe fir au intrat anchetatorii, gruparea a intrat în inslovență, apoi a fost sancționată cu 24 de puncte, iar CFR se află acum pe ultimul loc în Liga 1, cu șanse minime de a rămâne pe prima scenă și la anul. Administratorul judiciar a anunțat deja, într-una dintre comunicările către judecător, că dacă nu se reușește menținerea echipei în Liga 1, continuarea activității sportive va deveni imposibilă.