Medicul care a intervenit acasă la Ilie Balaci a rupt tăcerea: „Problema este că noi nu avem în dotare medicația necesară. Noi suntem medici de familie”. Ce măsură s-a luat când situația a devenit critică

De la București au fost trimiși specialiști pentru a investiga modul în care cei de la ISU Dolj i-au acordat primele manevre de resuscitare lui Ilie Balaci, care a decedat la 62 de ani. Medicul care i-a acordat primul ajutor lui Ilie Balaci, Traian Măgală, a descris cum s-a intervenit la fața locului. 

AICI sunt ultimele informații de la funeraliile lui Ilie Balaci!

Cei de la ISU Dolj au specificat zilele trecute că: „În jurul orei 09.40, a fost anunțat apelul la 112. Imediat la locuința de familie a fotbalistului s-a deplasat un echipaj cu medic de la SAJ Dolj, care a găsit victima în stop cardio-respirator. Ulterior, s-a luat decizia de a mai trimite în sprijin la caz înca in echipaj SMURD cu medic. După executarea timp de mai multe zeci de minute a manevrelor de resuscitare (conform protocolului medical) a fost declarat decesul fotbalistului”.

Ilie Balaci va fi înmormântat marți, în jurul 14:30, iar medicul care a încercat să-l țină în viață pe fotbalistul legendar a descris pas cu pas întreaga procedură din casa mamei „Minunii Blonde”: „Eu am fost prima mână. Familia a apelat la 112, noi am luat fișa și am plecat imediat. Noi am venit de la un alt caz, de la o altă resuscitare. Am fost apoi direcționat acolo. Am ajuns acolo, se făcea BLS (suportul vital de bază – n.r.) de către o doctoriță de la Urgență care ajunsese în zonă la o rudă din familie, a văzut ce s-a întâmplat și a intervenit. Ea nu avea însă echipamente. Am ajuns noi, am început administrarea adrenalinei”, a explicat doctorul Traian Măgală, conform gds.ro.

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) a fost chemat de urgență: „S-a luat decizia să fie chemat SMURD. S-a luat în considerare că în cazul domnului Balaci ar fi survenit un infarct. Problema este că noi nu avem în dotare medicația necesară, adică nu putem administra tromboliză. Noi suntem medici de familie, nu am făcut o specialitate. Tromboliza se administrează sub control cardiologic. Și în Urgență vine cardiologul, face ecograf, decide dacă trombolizează sau nu. Cei de la SMURD au fost chemați pentru a face tromboliza. Noi i-am ajutat la manevre, apoi ne-am retras”, a mai spus doctorul Traian Măgală, nu înainte de a mai face câteva precizări: „Avea edem laringian, adică avea limba umflată. Nu știu de ce. Asta se poate vedea la autopsie. Nu pot să fac speculații, dacă era ceva anatomic sau a apărut din cauza unei reacții. Am reușit, în final, să îl intubăm”, a adăugat doctorul pentru sursa citată. 

Luni dimineața, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat: „Ne-am autosesizat în urma suspiciunilor pe care familia le-a ridicat pentru că Ilie Balaci este un erou național, prin urmare era datoria noastă să facem acest lucru. Am constituit o echipă de control care se va deplasa la Craiova pentru a verifica exact ce s-a întâmplat în cazul lui Ilie Balaci. Se va verifica modul în care s-au respectat procedurile de preluare a pacientului, de la dispecerat la declararea decesului”.

 

Publicat: 23 10. 2018, 11:31
Actualizat: 23 10. 2018, 11:32