Miercuri are loc la Palatul Victoria ultima ședință de Guvern a anului. Cum poate Dacian Cioloș să-i premieze și pe ceilalți medaliați la CM, reacția din partea MTS și mărturia sinceră a unui antrenor de top

Decizia Guvernului Cioloș de a le premia pe fetele din naționala de handbal, locul 3 la Mondialul din Danemarca, prin hotărâre guvernamentală, a aprins spiritele în sportul românesc. Pe scurt, componentele reprezentativei lui Tomas Ryde, printr-o măsură specială, au primit 60.000 de lei fiecare, sumă ce se adaugă celor 12.800 de lei (pot fi dublați) cuveniți prin lege posesorilor de medalii de bronz la CM.

Hotărârea le-a lăsat un gust sălciu celorlalți medaliați la Mondiale din acest an, iar Marian Drăgulescu (35 de ani) s-a transformat în vârful de sabie al grupului. Gimnastul de la CSA Steaua susține că va protesta în fața Guvernului îmbrăcat în costumul de gimnast și cu toate medaliile la gât și consideră că tratamentul în mod diferit al performerilor face doar rău sportului. Aceeași idee s-a desprins și din discursul medaliaților cu care ProSport a vorbit în timpul zile de ieri, declarații pe care le-ați putut citi în cursul acestei dimineți.

Banii pentru elevele lui Tomas Ryde și Costică Buceschi au provenit din suplimentarea de buget a MTS realizată din fondul de rezervă afat la dispoziția Guvernului. Așadar, cum bonusul vine din fondul de rezervă al Guvernului, care se află la dispoziția prim-ministrului, în principiu, nimeni nu-l oprește pe Dacian Cioloș să-i premieze din acest „rezervor” și pe ceilalți șase medaliați la Mondialele din acest an.

La acest fond recurgea și fostul premier, Victor Ponta. Iar o cosmetizare a situației s-ar putea produce peste doar două zile, întrucât miercuri, în cea mai importantă sală din Palatul Victoria va avea loc ultima ședință de Guvern din 2015. „Dacă pe masa Executivului se va afla și punctul sportivilor medaliați la Mondiale, există două variante. Ministrul MTS, Elisabeta Lipă, să propună suplimentarea premiilor și pentru cei puși la index sau chiar Premierul Cioloș să apeleze din nou la procedura aplicată la handbaliste: mărirea bugetului MTS din Fondul de rezervă bugetară”, spune pentru ProSport, sub protecția anonimatului, o sursă guvernamentală.

După cascada de declarații inițiată de Marian Drăgulescu, prima reacție oficială din partea Ministerului a venit din partea fostei baschetbaliste Carmen Tocală. Secretar de stat și în mandatul Gabrielei Szabo, dar și în cel al Elisabetei Lipă, Tocală susține, pentru www.adevarul.ro. că nu se poate umbla retroactiv la premieri.  „Vorbim despre acte normative, nu știu dacă putem să umblăm retroactiv la premieri. Până la urmă, trebuie să fie un moment zero. Vom avea o discuție cu doamna ministru Lipă și vom stabili o strategie pentru viitor, nu știu dacă se poate să mai schimbăm ce a fost”, a declarat Carmen Tocală pentru Adevarul.

MEDALIILE ROMÂNILOR ÎN 2015 LA CAMPIONATE MONDIALE (discipline olimpice)

  • ARGINT – Marian Drăgulescu (gimnastică)
  • ARGINT – Echipa feminină de spadă (scrimă)
  • ARGINT – Corina Căprioriu (judo)
  • ARGINT – Andreea Chițu (judo)
  • BRONZ – Naționala feminină de handbal
  • BRONZ – Larisa Iordache (gimnastică)
  • BRONZ – Tiberiu Dolniceanu (scrimă)

Florin Bercean: „Trebuie să înțeleagă toată țara, inclusiv Guvernul, că valoarea este aceeași și trebuie recompensată la fel. Eu cred că și un copil olimpic la matematică nu e corect să ia 1.000 de lei față de premiile unui sportiv, sau un copil talentat la pian, de ce să ia mai puțin ca fetele de la judo, de exemplu? Nu reprezintă tot România? Valoarea lor nu merită recompensată la fel?”

MEDIAFAX a stat de vorbă azi cu unul dintre cei mai buni antrenori români de după Revoluție, reputatul Florin Bercean. Tehnicianul lotului olimpid de judo și-a expus punctul de vedere: „Eu sunt obișnuit ca la Președinție sau la Guvern să fie primiți anumiți sportivi, de parcă ar fi din altă țară. Nu e prima dată când se întâmplă. Am mai văzut astfel de lucruri, doar unele delegații erau primite, e vorba de preferința celor care ne conduc, iar pe mine nu mă surprinde. Dar, e incorect să le dai unora mai mult ca premii decât prevede legea. Fetele de la judo (Andreea Chițu și Corina Căprioriu – n.r.) sunt vicecampioane mondiale în 2015 și au primit 37.000 de lei, sumă deja dublată, iar fetele de la handbal au primit 60.000 de lei pentru medalie de bronz. De ce?

Sună urât ce spun, pentru că am ținut cu ele la fiecare meci și m-am bucurat mult pentru medalia lor, dar cred că decizia sportivilor de a protesta pentru sumele de premiere e corectă și nu se îndreaptă împotriva handbalistelor, ci a procedurilor. Trebuie să înțeleagă toată țara, inclusiv Guvernul, că valoarea este aceeași și trebuie recompensată la fel. Eu cred că și un copil olimpic la matematică nu e corect să ia 1.000 de lei față de premiile unui sportiv, sau un copil talentat la pian, de ce să ia mai puțin ca fetele de la judo, de exemplu? Nu reprezintă tot România? Valoarea lor nu merită recompensată la fel?”, a declarat Florin Bercean, pentru MEDIAFAX.

El se declară optimist în privința „unei rezolvări corecte” a premierilor sportivilor în viitor. „Eu sunt optimist de felul meu. Nu știu dacă retroactiv se mai poate face ceva, dar cred în conducerea țării și în decizii corecte de acum înainte. Cred că se poate rezolva ca toți să aibă parte de aceleași recompense și onoruri. Până la urmă, nu poți fi pentru unii mumă și pentru alții ciumă. Iar de data asta, copiii ăștia (sportivii care protestează- n.r.) au dreptate”, a mai spus Bercean.

 

 


 

Publicat: 28 12. 2015, 22:21
Actualizat: 29 12. 2015, 16:51