Mihai Mironică scrie despre decizia UEFA de a acorda Bucureștiului patru meciuri de la Euro 2020 și despre rolul lui Sandu: „Frumoasa moștenire a unui dictator renegat”
În România au mai fost organizate evenimente sportive cu rezonanță internațională, dar meciurile de la EURO 2020 vor fi un apogeu. Arena Națională a primit 3 meciuri din faza grupelor și o optime de finală. Rămâne o întrebare legată de capacitatea Bucureștiului de a candida pentru acest pachet, dar nu și pentru cel care permitea găzduirea unei partide din sferturi. Pentru pachetul superior de meciuri, capacitatea stadionului trebuia să fie de minim 60.000 de locuri, dar proiectul Arenei Naționale s-a oprit la 55.000 de locuri. La nivelul acesta de investiție, încă 5.000 de locuri nu mai reprezentau un capăt de țară. Până la urmă, București nu poate candida nici pentru găzduirea finalei Ligii Campionilor din cauza unei diferențe minore de capacitate a Arenei Naționale față de standardele impuse pentru meciurile de cel mai înalt nivel.
În acest timp, vecinii de la Budapesta construiesc o arenă nouă de 68.000 de locuri. Într-un oraș comparabil cu Bucureștiul ca populație. Bine măcar că acea campanie mediatică însușită și de primarul Oprescu la un moment dat pentru „înzestrarea” Arenei Naționale cu o pistă de atletism a eșuat. Altfel am fi avut o struțo-cămilă neatrăgătoare pentru astfel de mari evenimente fotbalistice. Dintre toate stadioanele acceptate pentru EURO 2020, doar „Olimpico” din Roma are pistă de atletism. Dar Roma reprezintă o cu totul altă miză, stadionul este vechi și unul nou nu există acolo. Nu a scăpat de această nenorocire Cluj Arena, cel mai rece stadion nou de fotbal din cauza acelei piste pe care n-a fost organizat în toți acești ani un singur concurs atletic cu o oarecare anvergură. În România, de fapt, nu s-a mai organizat un concurs atletic cât de cât important de ani și ani.
Dincolo de uriașele și nenumăratele scandaluri ale domniei sale la FRF, o domnie comparabilă ca durată cu dictatura ceaușistă, meritul lui Mircea Sandu și al echipe sale în obținerea acestui privilegiu extraordinar pentru București este incontestabil. Contribuția lui Mircea Sandu la construirea Arenei Naționale într-un răstimp năucitor pentru lentoarea lucrărilor publice din România și primirea unor supervenimente precum finala Europa League sau meciuri de la EURO nu vor putea șterge toate controversele existente în jurul unui personaj care a girat fotbalul în vremuri de corupție profundă a fenomenului. Dar sunt performanțe pe care cred că actuala conducere a FRF nu le va putea depăși sau măcar egala.
Pentru ca bucuria să fie completă, suporterii români ar trebui să asiste pe Arena Națională la meciuri ale naționalei României la EURO. Deocamdată însă jucătorii naționalelor de juniori de acum, care ar trebui să fie seniorii de peste 6 ani, clachează în înfrângeri antologice cu Germania, Moldova, Austria… Dacă fosta conducere a FRF a reușit să aducă EURO la București, măcar actuala conducere a federației să aducă naționala la stadion. Dacă se poate, pe gazon.